"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



vineri, 12 februarie 2016

Viata de porumbei - V. Un porumbel ratacit, de Marius Nicolae

Capitolul V
UN PORUMBEL RĂTĂCIT


“Și chiar de nu voi fi un far, ci o candelă, ajunge.
Și chiar de nu voi fi nici candelă, tot ajunge, fiindcă m-am străduit să aprind lumina.”
-          Nicolae Titulescu


Putea simţi panica porumbeilor, în momentul lansării. Deşi s-a ridicat foarte sus în aer, simţul de orientare îi era paralizat. “Last Blue” nu putea să identifice poziţia propriei crescătorii. Busola internă nu-i mai funcţiona corect.
Percepuse acea modificare, încă din maşina de transport, cu o zi în urmă. Ceva, ca un ecran mat, se transpusese între el şi mediul înconjurător. Nu putea identifica direcţia corectă. Era pierdut.
Nu-i fusese niciodată aşa de frică. Oricât de sus ar fi zburat, oricât de multe tururi de recunoaştere ar fi efectuat, totul era în zadar.
Stolul s-a spart în bucăţi din ce în ce mai mici. Totul era o loterie în absenţa simţului orientării.
Cele mai norocoase păsări au ajuns, evident întâmplător, să zboare pe direcţia corectă, apoi, bazându-se pe experienţa vizuală dobândită în etapele precedente, au reuşit să ajungă în propriile crescătorii.



În schimb, “Last Blue” zbura în derivă de cel puţin nouă ore. Nu ştia încotro se îndreaptă, dar şi-a propus să zboare, atâta timp cât aripile îl vor asculta.
Şi-a văzut majoritatea tovarăşilor de zbor, picând pe rând tentaţiei de a coborî în crescătorii străine, pentru a găsi mâncare şi apă. Alţii s-au lovit, epuizaţi, de cablurile electrice sau de copaci. Mulţi au confundat şoselele cu apa şi s-au aruncat înspre acestea, găsindu-şi sfârşitul sub roţile maşinilor.
A zburat mai departe. Grupul din care făcea parte se subţia continuu. Trebuia să ajungă acasă. Spera să fie pe direcţia corectă.
Aripile îl dureau din ce în ce mai tare, muşchii pieptului îl frigeau, fiecare bătaie de aripi devenise o adevărată tortură pentru mica pasăre.
A căzut în gol, iar cu ultimele puteri s-a agățat de acoperişul unei case. Era epuizat atât fizic, cât şi psihic. Şi-a deschis ciocul larg, respirând cu putere pentru a-şi reechilibra temperatura internă. Aripile îi atârnau fără vlagă. După câteva zeci de minute, timp în care răsuflarea i-a revenit la normal, a început să-şi restabilească priorităţile. Acum prioritatea numărul unu era găsirea unei surse de apă.

***

Băiatul a venit în bucătărie, privind fix în direcţia mamei sale. Femeia a simţit privirea acestuia şi s-a întors brusc.
-         Este ceva în neregulă cu tine. Simt asta.
Băiatul, fără să spună nimic, s-a întors şi a ieşit din casă. Femeia  l-a urmat îndeaproape. Când a deschis uşa care dădea în curte, a văzut cum băiatul privea ţintă către ceva aflat la câţiva metri în faţa lui. S-a apropiat de el, l-a luat în braţe, lăsându-se în genunchi. Putea vedea acum ce-i captase atenţia. Un porumbel voiajor albastru încerca să bea apă din rigola de scurgere.

Plecaseră din România cu câteva luni în urmă, în căutarea unor noi soluţii pentru boala băiatului. Medicii români le spuseseră că nu erau prea multe şanse, dar ei nu renunțaseră să spere.
Au închiriat o casă la marginea oraşului Lublin în Polonia, pentru că aici au găsit un medic care-i oferise speranţe.
-         Este un porumbel voiajor de concurs, îi zise femeia.
Tatăl ei crescuse porumbei, îşi amintea cât de mult iubise acesta porumbeii. În copilărie se ataşase foarte mult de aceste minunate făpturi, însă după moartea tatălui fusese nevoită să renunţe la ei. Uneori, în puţinul timp liber pe care îl avea la dispoziție, se lăsa pradă nostalgiei, privind minute în şir la zborul porumbeilor din vecinătatea casei lor.
-         Este epuizat. Probabil a parcurs sute de kilometri. Va trebui să-l hrănim.
Femeia a intrat repede în casă şi a revenit, după câteva minute, cu o farfurioară plină de seminţe şi firimituri de pâine şi cu un bol cu apă, pe care le-a aşezat în curte, între ei şi porumbelul albastru.
Băiatul privea cu interes modul în care porumbelul se apropie la început timid, apoi cum acesta se aruncă pur şi simplu asupra vasului, bând cu lăcomie. Se opri doar pentru a ciuguli câteva seminţe, revenind repede la bolul cu apă.
Era pentru prima dată, după mult timp, când băiatul părea interesat de ceva din lumea înconjurătoare.
-         Acest porumbel este în căutarea propriei case, îi spuse femeia din nou. Doar că uneori, din diverse motive, busola internă a acestor păsări nu se mai poate conecta la câmpul magnetic al Pământului. Atunci se rătăcesc, însă întotdeauna vor încerca să ajungă acasă. Propria crescătorie îi va atrage mereu, ca un magnet.

***

Era prima noapte, din scurta lui existenţă, pe care şi-o petrecea afară. Cunoştea, din datele transmise de ceilalţi porumbei, pericolele la care se expunea. Trebuia să găsească un adăpost cât mai înalt, dar totuşi ferit vederii. S-a cuibărit la streaşina casei. Aici nu-l puteau ajunge pisicile, iar păsările răpitoare nu l-ar fi putut zări. Şi-a propus ca, odată cu primele raze de soare, să zboare din nou către casă.
Noaptea a trecut foarte greu pentru porumbelul albastru. Îi lipseau foarte mult confortul şi siguranţa propriei crescătorii.
“Last Blue” era deja pe cer când s-a luminat de ziuă. Însă şi-a dat curând seama că nu va putea ajunge departe. Epuizarea îi menţinea starea de confuzie. După un timp a revenit pe acoperişul casei, unde primise mâncare cu o zi în urmă. A văzut în curte bolul cu apă şi farfuria cu mâncare. A coborât!

***

-         Porumbelul albastru a revenit, mamă!
Femeia a fost iniţial şocată, apoi a izbucnit în plâns. Erau primele cuvinte ale lui Mihăiţă. Atunci când acesta fusese diagnosticat cu autism, i se spusese că şansele de a putea fi extras din acea lume de vis, unde era prizonier, erau foarte, foarte mici.
 Mamei băiatului nu-i venea să creadă. Visa oare? A fugit spre băiat, muşcându-şi în acelaşi timp buzele, pentru a fi sigură că totul este aievea, însă s-a oprit brusc pentru a nu speria porumbelul. A încercat să se comporte cât mai firesc, aşa cum fusese sfătuită de medicul specialist.
-         Tu i-ai pus mâncare şi apă? îl întrebă ea încet.
-         S-a rătăcit... Este speriat… Nu-şi poate găsi casa...
Lacrimile îi curgeau pe obraji femeii, în timp ce cu mâinile tremurânde încerca să apese tastele telefonului. Voia ca soţul ei să afle cât mai curând.

***

“A merge cu un prieten prin întuneric este mult mai bine decât a merge singur prin lumină.”
-          Helen Keller


“Last Blue” survola zona fără încetare, în speranţa că va redescoperi direcţia către propria crescătorie. Pe cer erau o mulţime de stoluri, dar niciunul nu avea amprenta energetică a propriului stol. A ales să nu zboare împreună cu aceste stoluri, a ales să rămână singur.
Îi plăcea, în schimb, compania băieţelului. Mânca repede hrana oferită de acesta, apoi întârzia o vreme în compania lui. Simţea o nouă legătură formându-se între el şi acest băieţel. Simţea că băieţelul îl poate înţelege.
După câteva zile starea de oboseală i-a dispărut, apoi ceva s-a întâmplat. În timp ce zbura la o altitudine foarte mare, vălul de pe ochi  i-a căzut ca prin minune, iar acum putea identifica din nou traiectoria spre casă. Instinctual, a zburat imediat pe acea direcţie, dar ceva îl ţinea pe loc. O parte din el voia să plece imediat spre casă, însă o altă parte voia să mai rămână. Băieţelul era motivul.

***

Femeia obişnuia să privească din spatele uşii, cum băiatul urmărea, minute în şir, zborul solitar al porumbelului albastru. La început i-a fost puţin teamă, ca nu cumva porumbelul să fie atras de vreunul dintre stolurile de porumbei din vecini, însă şi-a dat repede seama că acest porumbel este unul special.
Trecuseră treizeci de zile de când pasărea făcea parte din viaţa lor. Starea băiatului se îmbunătăţea continuu. Exact aşa cum le spusese şi medicul, în momentul când minunea se va produce, procesul de însănătoşire va fi continuu şi ireversibil.
În dimineaţa următoare, băieţelul a intrat în bucătărie, spunând:
-         Porumbelul albastru a plecat, mamă. Dar va reveni, cândva în viitor! Mi-a zburat pe umăr, ca şi cum ar fi dorit ca eu să fac alegerea în locul său. L-am eliberat…
-         Totul o să fie bine, îl linişti femeia. Uite, într-una din zile am notat seria inelului de pe piciorul lui!
Scoase din buzunar bucățica de hârtie pe care scrisese seria porumbelului, apoi adăugă:
-         O să-l căutam pe Internet. Dacă avem noroc, o să-i găsim proprietarul. Îi putem scrie acestuia şi vom afla dacă a ajuns întradevăr acasă.

Porumbelul albastru nu a mai revenit în dimineaţa următoare.



© Marius Nicolae

Un comentariu: