"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



vineri, 20 ianuarie 2012

III-Comentarii pe marginea "Sfaturilor lui Dusarduyn"

Cel de-al treilea sfat al lui Dusarduyn suna cam asa:

"Uitati totul despre nume si linii. Exista doar doua linii: porumbei buni si porumbei prosti. Din prima categorie sunt prea putini, din a doua prea multi."

Se stie ca el a inceput cu sange Delbar - un nume in columbofilia mondiala, insa Dusarduyn spunea ca ar fi avut acelasi succes si cu alte pasari.
Cum este posibil asa ceva o sa spuneti? A tine o evidenta a liniilor cultivate prin realizarea de pedigree este unul dintre criteriile de baza in sportul columbofil. Fara a cunoaste originea si bazele genetice ale propriilor porumbei nu vom putea nici macar forma perechile de matca.

Se stie ca Dusarduyn nu a scris niciodata vreun pedigree. A fost, totusi, unul din numele mari ale columbofiliei, si asa cum spune Ad Schaerlaeckens, nu a concurat niciodata cu mai mult de 6 porumbei.

Eu unul interpretez sfatul lui Dusarduyn ca unul focalizat mai mult pe selectie. Atunci cand facem selectia trebuie sa uitam de pedigree. Pentru ca altfel vom deveni subiectivi in a proteja o pasare doar pentru ca este descendent al unor porumbei campioni sau cu pedigree extraordinare.

Nu stiu sigur la ce alte pasari se referea Dusarduyn cand spunea ca ar fi avut succes cu ele daca nu ar fi inceput cu porumbeii Delbar. Parerea mea este ca oricat geniu columbofil ar avea un crescator, iar Dusarduyn a avut din plin acest geniu, fara pasari de calitate nu se pot obtine rezultate miraculoase.
O selectie dura este OK, dar atunci cand nu avem pasari de calitate s-ar putea ca in urma selectiei sa nu ramanem cu nimic. Iar apoi tot la porumbei cu nume si linii o sa apelam.

Concluzia este simpla: daca detii porumbei de calitate atunci poti uita de linii sau nume pentru ca acesti porumbei au numele si liniile in ei insisi. Pastreaza doar pe cei buni si vei face economie de timp si bani.

Cel de-al patrulea sfat Dusarduyn vine sa intareasca cele de mai sus:

"Fiti duri in selectie tot anul. Nu tineti pasari slabe doar pentru ca bunicul lor a fost campion sau pentru ca au costat mult. Nu ezitati sa serviti o supa scumpa din cand in cand."

Selectia va trebui facuta tot timpul. Incepand de la stadiul de ou si sfarsind cu selectia de toamna dupa terminarea sezonului de concursuri.

Bafta!

Urmatoarea parte aici:
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.com/2012/02/iv-comentarii-pe-marginea-sfaturilor.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu