"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Tratamente de iarna

Pentru acesta iarna am programat vaccinarea porumbeilor de paramixoviroza weekend-ul viitor: 21-22 Ianuarie, asa incat sa existe o diferenta de cca. 3 saptamani intre vaccin si imperechere.
Pentru ca in toamna, dupa etapele cu puii nu am facut niciun tratament cu antibiotice, acum am facut / fac tratamentele preventive inainte de vaccinare dupa cum urmeaza:
Zilele 1,2 - Tratament viermi intestinali si paraziti externi - Rombendazol Super 1/4 compr./zi/porumbel. Am administrat deasemenea vitamine in apa si drojdie de bere pe mancare.
Zilele 3, 4, 5 - Vitamine si Glucovit in apa, kefir pe mancare.
Zilele 6, 7, 8 - Tratament preventiv tricomonoza - Columboviofort 2 compr./zi/porumbel. In paralel am administrat vitamine si Glucovit in apa, kefir pe mancare, iar in ultimele 2 zile drojdie de bere cu ulei de usturoi pe mancare.
Zilele 9, 10, 11 - Vitamine si Glucovit in apa, kefir pe mancare.
Zilele 12, 13 - Pauza. Apa curata si mancare fara niciun fel de adaos.
Zilele 14, 15, 16, 17 - Tratament preventiv salmoneloza, microplasmoza - Enrofloxarom 1/2 compr./zi/porumbel - in acest moment in curs de realizare. Administrez in paralel Biovit Plus 1/2 compr./zi/porumbel si Glucovit in apa. Deasemenea in ultimele doua zile drojdie de bere si ulei de usturoi.
Zilele 18, 19, 20 - Vitamine in apa si kefir pe mancare. O aspirina in adapatoare.
Ziua 21 - Vaccinarea de paramixoviroza. Vitamine si Glucovit in apa.
Zilele 22, 23, 24 - Vitamine si Glucovit in apa.
Cam asta e planul pe care am de gand sa-l duc la bun sfarsit, asa cum am spus mai sus, luna aceasta.
Prefer sa administrez individual porumbeilor antibiotice (ma ajuta si numarul redus) pentru ca stim cu totii ca iarna porumbei beau mai putina apa si e destul de dificil - cel putin pentru mine - sa dozez corect tratamentul.
Sper ca acest tratament preventiv sa aiba rezultatul scontat si sa nu apara probleme de imbolnavire pe parcurs. Oricum pana in timpul sezonului porumbeii nu vor mai primi niciun antibiotic.

De microplasmoza / infectii respiratorii imi e cel mai teama. Recunosc, in iarna asta atunci cand timpul a fost frumos - si a cam fost, nu putem spune nu - am mai eliberat porumbeii pentru un zbor de dezmortire. Doar in weekend. Pana acum nu am vazut niciun simptom, sper sa nu apara nici de acum inainte.
Tricomonoza se poate tine in frau destul de usor cu otet de mere cu miere si Usnegano pana la inceperea sezonului sportiv.

Nu vaccinez contra salmonelozei pentru ca sunt de parere ca porumbeii isi pot crea singuri imunitate la aceasta boala. De exemplu, anul trecut am achizitionat 2 pui dintr-o crescatorie unde se face de regula vaccin de salmoneloza. Puii evident nu apucasera sa fie vaccinati inaintea achizitionarii. Probabil ghiciti ce s-a intamplat: ambii au murit de salmoneloza, fiind si singurii pui afectati. Ai mei aveau imunitate naturala pe cand sanatatea celor doi depindea de vaccin.

Bafta!

Multe alte articole columbofile despre cercetare, genetică, tratamente, etc găsiți aici:

4 comentarii:

  1. Nu vaccinez contra salmonelozei pentru ca sunt de parere ca porumbeii isi pot crea singuri imunitate la aceasta boala.
    Puteti sa ne spuneti cum se creaza imunitatea impotriva salmonelozei! Cu stima Adi-s

    RăspundețiȘtergere
  2. Haide sa ne gandim la celebra zicala "Ceea ce nu te omoara, te intareste".
    Asta este de fapt dobandirea imunitatii.
    De ce oare atunci cand majoritatea lotului de porumbei sunt afectati de o boala anume, cativa raman sanatosi? Pentru ca au imunitate crescuta la acea boala. Cum au obtinut-o? Genetic in primul rand si apoi cu ajutorul nostru: hranire, ingrijire, etc.
    Ei contacteaza virusul sau bacteria ce provoaca boala dar o pot invinge fara probleme.
    Selectand doar acei porumbei puteti forma o linie cu imunitate crescuta.

    Prin vaccinare se realizeaza o imunizare activa intradevar, dar se stie ca exista o multime de tulpini care genereaza salmoneloza. Eu unul nu cred ca putem gasi un vaccin general valabil in ceea ce priveste salmoneloza.

    Asta e parerea mea, dar ma pot insela. Nu sunt medic veterinar. Incerc doar sa gasesc variantele optime.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu consider ca cel mai bun este un tratament preventiv de salmoneloza cu Para-Stop, timp de 10-12 zile. Pentru tricomonoza B.S - 6 zile, iar ptr respiratoriu Orni Special 5-6 zile. Cred ca e mai bine sa eviti decat sa tratezi. Asta ptr porumbei de viteza-demifond. Ptr porumbei de fond-maraton, nu trebuie aplicat tratament decat in caz de boala, acestia trebuie sa aiba o foarte buna imunitate ca sa reziste la drumurile grele. Si cel mai important este sa fie foarte curat in voliera, curatenie zilnica si o buna ventilatie. O data pe an dezinfectarea volierei prinde bine. Daca pastram curatenie in voliera avem sanatate, daca este bine ventilat la fel, si sa evitam umezeala inauntru.

    RăspundețiȘtergere