"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



joi, 19 ianuarie 2012

Inversiunile atmosferice sau de ce pierdem puii de acasa

Inversiunea este un fenomen meteorologic cauzat de o patura atmosferica de aer cald, mai calda decat cea dedesubtul ei. Atentie: inversiunile nu sunt vizibile cu ochiul liber.

Avem doua tipuri de inversiuni:
Primul tip este inversiunea termala superioara produsa de un curent ascendent ce absoarbe norii, aerul, umiditatea, razele ultraviolete si infrarosii de la suprafata pamantului spre o altitudine superioara si odata cu acestea si porumbeii voiajori.

Care este motivul pentru care porumbeii sunt atrasi in acest front atmosferic?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare va trebui sa vedem mai intai care sunt elementele necesare navigarii pasarilor migratoare si in particular a porumbeilor voiajori.
Studiile au aratat ca pozitia Soarelui are legatura directa cu migratia. Astfel atunci cand se atinge echinoctiul de primavara se incepe migratia pasarilor. Acesta este si semnalul de inceput al sezonului sportiv.  
Elementele necesare navigarii diferitelor specii de pasari, inclusiv porumbeii, devin mai puternice in aceasta perioada. Se obtine un varf undeva in mijlocul verii si apoi scade treptat pana in momentul migratiei de toamna ce corespunde echinoctiului de toamna. Acesta coincide si cu inchiderea sezonului sportiv.
S-a demonstrat ca aceste elemente de navigare nu sunt altceva decat razele ultraviolete – UV.
Studiile facute au aratat ca in cazul unor valori scazute (UV=0-4) concursurile au fost rele sau chiar catastrofale. Pentru valori medii (UV=4-7.5) avem concursuri excelente, insa daca se depaseste aceasta valoare (UV>7.5), aceste raze pot depasi spectrul propriu si vor intra in spectrul razelor rosii, care cauzeaza porumbeilor confuzie totala si dezorientare.

Raspunsul este, deci, unul simplu: pasarile zboara in sus pentru cautarea elementelor de navigatie, care asa cum am vazut mai devreme sunt razele ultraviolete. Deoarece razele infrarosii sunt si ele absorbite odata cu cele ultraviolete, porumbeii vor fi sub influenta directa a acestora si vor deveni dezorientati si confuzi.

Evident, cu cat avem de-a face cu o diferenta de temperatura mai mare intre cele doua straturi de aer, cu atat inversiunea va fi mai consistenta.
Intrati intr-o astfel de inversiune, puii de porumbel vor zbura din ce in ce mai sus. In acel moment este foarte important unghiul lor de coborare. Un unghi de coborare mic de la o inaltime mare, ii poate indeparta foarte mult de casa. In schimb, daca ei coboara intr-un unghi obtuz, pot ajunge la o distanta rezonabila fata de casa.
Iata de ce uneori, fara nici un motiv intemeiat, pierdem de acasa puii de porumbei.

Anul trecut am pierdut, la un singur zbor de antrenament pe langa casa, 4 pui, unii chiar aflati la a 2-a sau a 3-a pana naparlita. Iar toti zburasera cel putin o luna pe langa casa inainte de a-i pierde. Efectiv au plecat in stol compact 10 pui si s-au intors 6 dintre ei la intervale destul de mari unul de altul. Intrebarea este de ce unii s-au pierdut, iar altii au gasit drumul catre casa in aceleasi conditii? Au fost oare acestia din urma mai buni, au avut ei mai multa experienta in a iesi din aceasta inversiune? Sau doar norocul i-a ajutat?

Iata ce spune Hubert Land – coautorul cartii, impreuna cu Steven van Breemen,  “Manual de lansari columbofile”:
“Dupa 3 ani de asteptari pentru conditii potrivite, am urmarit cum intrau intr-o inversiune atmosferica caţiva pui pregatiti special pentru aceasta. Am lansat aceşti pui la 11:45AM şi i-am tinut sub observatie cu un binoclu 35x7 pana cand pasarile au disparut in neant. Primul dintre ei s-a inapoiat aproximativ 4 ore mai tarziu. Cand l-am observat, se afla la o inalţime foarte mare şi cobora in spirala. Acest pui era dezorientat, nervos, confuz şi dadea impresia ca vede dublu. Acest lucru a devenit evident cand a incercat sa aterizeze pe un stalp de telefon şi l-a ratat cu aproximativ un metru. A cazut cam 3 metri inainte de a-şi lua din nou zborul. Se pare ca el vedea doi stalpi de telefon şi incerca sa aterizeze pe iluzie. Pana la urma a reusit sa aterizeze pe crescatorie. Ceilalti pui s-au reintors unul cate unul, ultimul sosind la 7:30PM seara urmatoare. Experienta arata ca pasarile tinere care supravietuiesc unei inversiuni superioare de paturi atmosferice şi se intorc acasa prin propria lor voinţa, vor deveni pasari de concurs excelente, in timp ce pasarile care nu reusesc sa revina inapoi pe cont propriu, nu merita sa fie tinute. Acestea din urma se vor pierde cu usurinta la concursuri. Odata ce un pui a experimentat intrarea intr-o inversiune, el va evita sa intre a doua oara intr-un astfel de front. Trebuie specificat ca in timp ce se petrecea inversiunea totul era intr-o liniste ca de mormant. Nu se observau şi nici nu se auzeau pasari salbatice şi toata natura era intr-o liniste deplina.”

Al doilea tip este inversiunea inferioara (curent descendent) cauzata de un curent descendent. O patura de aer cald tine captiv aerul rece intre nori si suprafata pamantului. Porumbeii voiajori şi orice alta specie migratoare nu pot naviga odata intrati in perimetrul unei inversiuni atmosferice inferioare. Daca sunt prezente vanturi usoare, porumbeii vor urma directia vantului. Iata ce spune acelasi Hubert Land despre o alta experienta:“Am experimentat doar o inversiune inferioara care era asociata cu vant. Adia foarte usor şi batea dinspre est. Testul care sa indice existenţa unei inversiuni dureaza aproximativ doua minute. Acest test va fi facut la locul lansarii. Cand analizez conditiile meteorologice care preced o inversiune, verific daca exista un plafon greu de nori, conditii de vant şi daca, inaintea ploilor care urmeaza unei inversiuni atmosferice inferioare, temperatura scazuta ramane constanta. Primii 25 de ani din viaţa i-am trait la o aruncatura de calea ferata. Oamenii din localitatea mea işi reglau ceasurile dupa suieratul trenului. Trenurile soseau la timp intotdeauna. In acele timpuri nu beneficiam de previziunile meteorologice pe care le avem acum. Cei din zona işi obtineau informatiile meteorologice de la “felul” in care suiera trenul. Un sunet scurt indica vreme buna, in timp ce un sunet prelungit garanta ploaie. Explicatia este urmatoarea: in conditii meteorologice bune, suieratului trenului se disperseaza cu rapiditate in atmosfera. Cand este prezenta o inversiune inferioara, suieratul trenului ricoseaza in patura atmosferica şi apoi se propaga orizontal pana cand se disperseaza. Inversiunea este o ca o umbrela uriaşa, care impiedica pasarile aflate dedesubtul ei sa aiba acces la elementele de care au nevoie pentru a naviga. Prin urmare speciilor migratoare le este imposibil sa navigheze dedesubtul unei inversiuni termale.”



Multe alte articole columbofile despre cercetare, genetică, tratamente, etc găsiți aici:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu