Prima greseala: in cazul imbolnavirii unui specimen avem tendinta de a trata tot lotul. Normal ar fi ca un porumbel ce nu isi poate mentine sanatatea - in conditii normale - 365 de zile pe an, sa nu fie pastrat in crescatorie.
A doua greseala: uitam ca antibioticul insemna anti-bio = anti viata. De fiecare data cand administram antibiotice o mica parte din vitalitatea porumbelului dispare. Ar trebui ca dupa fiecare tratament cu antibiotice sa refacem flora intestinala. Administrarea vitaminelor in perioada tratamentului este deasemenea obligatorie.
A treia greseala: administrarea incorecta a antibioticului - doza insuficienta care poate produce o rezistenta a organismului la antibioticul respectiv sau doza prea mare ce poate distruge ficatul. Este important de stiut ca dozele uzuale sunt calculate pentru o temperatura medie de cca. 20 grade C. Folosirea antibioticului la alte temperaturi atrage dupa sine recalcularea dozei.
A patra greseala: confundam uneori iesirea din forma cu simptomele unei boli. Antibioticul inoculat in acest caz nu face decat sa slabeasca si mai mult vitalitatea porumbelului, iar acesta, paradoxal, in loc sa-si reintre in forma cedeaza si mai mult putandu-se chiar imbolnavi. Urmeaza apoi un cerc vicios din care cu greu se mai poate iesi.
A cincea greseala: folosirea medicamentatiei pentru atingerea performantelor sportive. Asa cum spunea si maestrul Dusarduyn, veterinarul nu te poate face campion.
A sasea greseala: diferenta dintre sanatatea naturala si cea artificiala.
Sanatatea unor pasari tratate in mod exagerat cu antibiotice nu este una naturala, ci artificiala. Intrarea in forma pentru astfel de pasari va fi foarte greoaie. Mare atentie cand cumparati pasari. Mai bine luati pasari de la oameni care stiu putine lucruri despre medicamente: aceste pasari sunt mai puternice cu o mare rezistenta naturala impotriva virusilor si a bacteriilor.
Nu trebuie totusi sa cadem in emisfera cealalta si sa ignoram cu totul antibioticele. Uneori avem nevoie si de aceste tratamente. Trebuie sa tinem minte ca, cu cat mai rar apelam la antibiotice, cu atat vitalitatea porumbeilor va fi mai buna, iar acestia se vor imbolnavi mai greu.
De exemplu, inainte de vaccinarea de paramixoviroza, porumbelul trebuie sa fie perfect sanatos. In acest sens se realizeaza un plan de tratamente preventive inaintea vaccinarii: tratamente pentru viermii intestinali, tricomonoza, infectii respiratorii, eventual coccidioza.
Deasemenea, in timpul concursurilor - din cauza ca porumbeii vin in contact cu alti porumbei potential purtatori de boala sau datorita conditiilor climaterice deosebite cu care acestia vin in contact in timpul cursei- se fac tratamente in special pentru tricomonoza si infectii respiratorii.
Dupa terminarea sezonului de zbor unii crescatori prefera sa aplice un plan de tratamente pentru a fi siguri ca porumbeii nu au contactat niciun virus in timpul zborurilor.
Fiecare crescator trebuie sa-si cunoasca foarte bine pasarile si sa depisteze in avans o posibila boala. Este mult mai usor sa prevenim boala decat sa tratam.
Ideal ar fi ca tratamentul cu antibiotice sa se faca doar dupa o antibiograma, dar nu toti avem posibilitatea de a face analize pasarilor sau de a consulta un medic veterinar.
Multi pun intrebarea "Ce medicamente pot administra porumbeilor sa ii fac mai sanatosi?" cand de fapt intrebarea ar trebui sa sune: "Ce trebuie sa fac pentru a obtine pasari cu o imunitate buna, pasari puternice, care nu se imbolnavesc in mod constant?" Raspunsul intr-un alt topic.
Multe
alte articole columbofile despre cercetare, genetică, tratamente, etc găsiți
aici:
Te salut Marius si te felicit pentru implicarea ta, din ce in ce mai benefica in columbofilie! Si daca tot sunt la felicitari, nu pot rata ocazia sa subliniez publicarea cartii tale, care merita toata admiratia!!!
RăspundețiȘtergereReferitor la acest articol, am reintalnit o expresie, sa zic asa, care personal, nu mi se pare un indemn bun pentru columbofili si anume:
“Inainte de vaccinarea de paramixoviroza, porumbelul trebuie sa fie perfect sanatos (aici sunt 100% de acord). In acest sens se realizeaza un plan de tratamente preventive inaintea vaccinarii: tratamente pentru viermii intestinali, tricomonoza, infectii respiratorii, eventual coccidioza”
Din punctul meu de vedere, plan de tratament preventiv, inseamna doza insuficienta, care poate produce o rezistenta a organismului la antibioticul respectiv-ceea ce este gresit! Mai mult, daca inainte de vaccinare, porumbeii sunt sanatosi, de ce sa ma facem un tratament preventiv???
Este foarte posibil sa ma insel, insa anumite aspecte se bat cap in cap!
Cu stima,
Dragan Adrian
Salut Adi. Intradevar ai sesizat corect. Insa acest articol a fost scris in urma cu 4 ani. Intre timp am invatat/aflat mai multe. Prin "preventiv" nu ma gandeam atunci la tratamente gen intre etape, tratamente cu doze insuficiente. Ci la planul de tratamente facut inaintea vaccinarii. Pentru ca oricat am vrea sa tinem porumbeii mai departe de antibiotice, eu tind sa cred ca macar un tratament de 10 zile pentru Salmoneloza e de dorit. Undeva la inceputul iernii. mai ales atunci cand aducem in crescatorie multi porumbei noi - cazul meu :).
ȘtergereRezistenta la antibiotic prin tratamente "dupa ureche" o dobandesc bacteriile, parazitii si microbii, nu organismul.
Ștergere