"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



vineri, 13 ianuarie 2012

I-Comentarii pe marginea "Sfaturilor lui Dusarduyn"

Primul sfat al maestrului Dusarduyn - cel mai bun jucator de fond din Belgia si Olanda la vremea sa - suna astfel:

"Tineti totul simplu. Credeti doar in pasari bune si uitati restul. In sportul columbofil nu exista secrete care sa faca pasarile sa zboare mai bine."

Ce vrea sa spuna marele maestru al fondului? Prima conditie pentru obtinerea succesului in sportul columbofil este calitatea pasarilor. Nu exista secrete sau leacuri miraculoase care sa faca o pasare mediocra sa zboare bine. Iar prin zburat bine ma refer la obtinerea de norme la categoria respectiva.

Multi dintre noi pastram in crescatorii, uneori chiar in compartimentul de reproductie, pasari care au obtinut cateva clasari in timpul vietii, asteptand uneori prea mult obtinerea unor descendenti buni din aceste pasari.
Atata timp cat din porumbei campioni se obtin foarte greu descendenti la fel de buni, care credeti ca e probabilitatea ca din pasari mediocre sa obtinem pasari bune? Destul de mica, de cele mai multe ori nula.

Pastrand doar pasarile foarte bune in crescatorie nu facem altceva decat a grabi drumul spre succes. Nu sunt de neglijat nici economiile facute prin aceasta eliminare. Stim cu totii ca este din ce in ce mai greu sa mentinem sanatatea porumbeilor fara medicamente si hrana buna. Dar despre asta intr-o alta postare.

Trebuie stabilita din start o perioada de gratie pe care o vom acorda fiecarui porumbel in parte. Sunt unele linii care se maturizeaza mai greu - in special cele de fond si maraton-, iar acesti porumbei incep sa-si arate adevarata valoare mai tarziu. De aceea fiecare crescator trebuie sa-si cunoasca foarte bine pasarile proprii - pedigreele devin in acest caz vitale - pentru a nu elimina prematur din crescatorie pasari care ar fi putut face performanta.

Cum putem afla care pasare este buna si care nu? Evident doar concurand pasarile la sange. Aici apare tendinta unora de a proteja anumite exemplare pentru ca provin din nu stiu ce campion, au o anumita culoare preferata sau "arata" bine la mana. Multi se uita la ochii porumbeilor desi majoritatea nu vad nimic in ei, iar altii nu cred in semnele din ochi.
Singura cale, dupa parerea mea, de a afla daca o pasare merita sa ocupe un loc in voliera este cosul. Daca pasarile care se intorc primele acasa sunt si cele mai  frumoase atunci suntem norocosi. De multe ori - mai ales in cazul puilor - confundam muschii cu grasimea, iar pasarile care arata mai bine (mai masive) se pierd primele. Dar si asta este un topic ce il voi pune in discutie in viitor.

A doua parte aici:
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.com/2012/01/comentarii-pe-marginea-sfaturilor-lui.html

Cititi si "Notiuni elementare - Crescatoria"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu