"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



luni, 6 februarie 2012

IV-Comentarii pe marginea "Sfaturilor lui Dusarduyn"

"Regularitatea este importanta. Vaduvii nu agreeaza surprizele. Faceti totul cu precizie de ceas. Multe metode sunt bune, dar este si una foarte rea: sa le tot schimbi mereu."

Fiecare campion are propriul sau stil de lucru cu porumbeii. Ca incepator este foarte greu sa-ti formezi un stil in primii ani. Esti "bombardat" cu informatii foarte variate si uneori chiar contradictorii, desi in mare parte adevarate.
Unii spun, de exemplu, ca mazarea e otrava pentru zburatori, altii spun ca folosesc acelasi amestec tot timpul anului atat la matca cat si la zburatori, amestec ce contine mazare in cantitate destul de insemnata. Si daca te uiti in clasamente exista campioni in ambele tabere.
De ce? Pentru ca fiecare crescator si-a selectat porumbeii pe stilul propriu. Astfel, porumbeii s-au adaptat la conditiile oferite.

Spunea cineva ca daca iei porumbei de la un crescator de renume si ii combini doar intre ei, nu vei putea spune ca detii descendentii din linia campionului. De exemplu, fratii Janssen nu recunosteau linia Janssen decat cea provenind din propria crescatorie.
Pe undeva au dreptate. Odata schimbat stilul de lucru, chiar daca baza genetica este acceasi, eu cred ca porumbelul se transforma, se adapteaza la conditiile oferite in noua locatie, devenind diferit de original.

Sa revenim la sfatul lui Dusarduyn: cea mai rea metoda este sa schimbi iarasi si iarasi stilul de lucru. Astazi vedem ca un mare campion foloseste metoda cutare, maine o aplicam si noi. Apoi auzim ca alt mare campion foloseste alta metoda; o aplicam si pe aceasta. Si tot asa.
Iar cand tragem linie observam ca noi nu am obtinut nimic pe cand ceilalti da.
Cauza esecului: schimbarea permanenta a metodei de lucru.

Nu este gresit sa luam de la fiecare campion cate ceva bun, dar odata format modul de lucru va trebui sa-l mentinem cat de mult posibil neschimbat. Altfel nu vom face decat sa stresam suplimentar porumbeii, iar acestia vor ceda atunci cand cumulul de stres este maxim, adica in timpul sezonului.

In ceea ce-i priveste pe vaduvi, probabil ca surprizele sunt un factor de stres suplimentar pentru ei. Vaduvul stie ca la plecarea sau sosirea in/din cursa trebuie sa-si vada femela. Daca o data i-o aratam si alta data nu, s-ar putea sa-si piarda increderea si motivatia, pierzandu-si astfel avantajul fata de porumbeii jucati la natural.
Spun probabil pentru ca nu joc vaduvie si nici nu cred ca o sa o aplic vreodata. Vaduvia, dupa parerea mea, este pentru avansati ci nu pentru amatori.

O iarna usoara tuturor!

Continuarea aici:
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.com/2012/02/v-comentarii-pe-marginea-sfaturilor-lui.html


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu