"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



luni, 13 februarie 2012

Sfarsitul sportului columbofil? bazat pe articolul "Killing the sport?" al lui Ad Schaerlaeckens

Lumea columbofila a devenit ingrijorata ca urmare a tranzactiilor incheiate la valori extraordinare, astfel
1.900.000 Eur au fost platiti pentru pasarile lui Veenstra (cea mai valoroasa pasare ajungand la 250.400 Eur), 1.000.000 Eur pentru pasarile lui Verreckt Arien, 1.300.000 Eur pentru pasarile lui Pros Roosen si 96.000 Eur pentru un singur pui al lui Hooymans.
Unii au inceput sa spuna ca acesta este sfarsitul sportului columbofil, aratand cu degetul spre PIPA pentru acest lucru. Altii cred ca in zilele de azi e foarte greu sa devii campion daca nu ai sau nu doresti sa investesti sume mari de bani in acest sport.

Iata ce spune Ad Schaerlaeckens despre acest lucru in ultimul sau articol “Killing the sport?”:

“Eu inteleg ceea ce gandesc acesti oameni si pentru aceste preturi exista intradevar doar doua cuvinte: Nebunie curata!
Dar ma indoiesc ca acesti oameni care sunt asa de pesimisti au intradevar dreptate.
Este vreun crescator ce renunta la acest sport din cauza sumelor nebunesti vehiculate la aceasta ora?
In orice caz nu cei destepti.
Oamenii destepti stiu ca preturile mari nu sunt o garantie pentru pasari bune.
Ei stiu ca un bun pedigree nu este o garantie si chiar si un zburator excelent nu este o garantie pentru obtinerea unor buni descendenti.
Chiar si cei mai buni porumbei din lume produc rebuturi.
Cu aceste pasari poti avea doar mai multe sanse si nimic mai mult.
250.000 Eur pentru o singura pasare e absolut ridicol, dar exista timbre vechi sau monede valorand o avere.”

Cu siguranta reclama este cheia succesului site-ului PIPA in ceea ce priveste vanzarile de porumbei.
Asa cum spune si Ad nu putem blama munca tinerilor care au pus bazele acestui site atata timp cat afacerile sunt corect facute, iar numarul plangerile crescatorilor care au facut afaceri cu PIPA este foarte redus.

 “Este deasemenea adevarat ca PIPA ar trebui sa fie mai obiectiva.
Au scris despre Koopman ca a facut spectacol in cursa de un milion de dolari in Sun City.
Realitatea a fost diferita, totusi.
Koopman este un baiat simpatic care are pasari bune, dar el a concurat foarte slab in Sudul Africii. El nu a “facut spectacol” chiar deloc, incepand cu 110 pasari din care doar cu 39 a ajuns in finala, cursa din care doar 27 s-au intors (probabil mai multe ulterior).
Au fost multi care au avut rezultate mai bune.
De ce PIPA vorbeste asa de mult despre performanta lui Koopman?
Cred ca motivul este foarte clar.
El este un partener bun cu ajutorul caruia au facut foarte multi bani de-a lungul timpului si, evident, nu vor sa-l piarda.
Totusi, numindu-l un “site criminal” cum fac altii este departe de a fi corect.
PIPA a reusit acolo unde altii au dat gres, oricine e liber sa-si faca aceeasi afacere, daca doreste. PIPA a facut totul pornind de la zero. Altii au avantajul de a invata de la ei.”

Pedigree-le sunt unul dintre motivele care au dus la aceasta situatie. Desi marea majoritate a parintilor pasarilor de valoare provin de la crescatori necunoscuti.

“De exemplu Dirk van Dijck. El a avut o linie fantastica de pasari dar rezultatele sale au fost din ce in ce mai slabe.
Pana cand a vazut lumina acum cativa ani. A importat pasari de la crescatori locali necunoscuti, le-a incrucisat cu pasarile sale, iar astazi concureaza foarte bine. ‘Multi cumparatori sunt interesati de pasari proaste’ mi-a spus el. Ceea ce a vrut sa spuna este faptul ca acesti cumparatori doresc pasari consangvine cu Kannibaal, Rambo si asa mai departe, in timp ce pasarile cu adevarat bune provin in mare masura din incrucisari. La fel si in crescatoria sa.”

Ideea este ca aceste preturi nu sunt un motiv sa ne faca sa renuntam la acest sport. Exista campioni care nu au cheltuit niciodata bani pe pasari. Nu trebuie decat sa fim un pic mai destepti de cat altii pentru a ne putea mentine pe pozitii.

Totusi, aceste tranzactii au si o parte pozitiva prin reclama pe care o fac sportului columbofil aflat in declin in ultima vreme:
“Au pus sportul columbofil in lumina reflectoarelor si aceasta este exact de ceea ce avem nevoie acum. In trecut aproape fiecare om din Olanda si Belgia avea porumbei… Sportul columbofil a fost parte a societatii, in Belgia chiar un sport national.

Marele avantaj al acestui sport este ca oricine poate fi campion:
Nu trebuie sa fii atlet, nu trebuie sa fii tanar si puternic, nu trebuie sa fii bogat. Oamenii in varsta, femeile, copii, homosexuali, preoti, oricine poate fi campion,  daca sunt capabili sa distinga lucrurile bune de cele rele.
Dar asta nu este intotdeauna usor.
Nici chiar pentru persoanele cu multi bani.”

Concluzia, dupa parerea mea, este clara: daca nu doriti sa investiti multi bani in sportul columbofil, atunci va trebui sa investiti mai multa inteligenta pentru a compensa acest lucru.
Mai departe depinde de fiecare dintre noi sa intelegem cat mai bine putem aceste minunate pasari. Doar asa o sa ne bucuram de rezultate bune in sezonul sportiv.
Tineti minte: sezonul sportiv nu incepe primavara. El de fapt nu se termina niciodata! Intotdeuna trebuie sa fim in garda.

Un comentariu:

  1. Felicitari pentru document. Multa sanatate si bafta va dorim in continuare din partea tandemului Bogatean Petru+Rares. Dupa cum spune tata: ,,columbofilia incepe in 1 ianuarie si se termina in 31 decembrie, si ca nu ingrasi porcul in ajun,,. Bafta si multa fericire in familie si sport

    RăspundețiȘtergere