"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



luni, 20 februarie 2012

VIII - Notiuni elementare - Antrenamentul

Antrenamentul este cel mai interactiv element dintre crescator si porumbeii de concurs si unul dintre cele mai frumoase aspecte ale sportului columbofil.
Sunt o multime de tehnici de antrenament folosite de crescatori, deci este aproape imposibil sa afirmam ca o anumita tehnica este superioara sau inferioara altora.
Principalele obiective ale antrenamentului sunt urmatoarele: castigarea increderii pasarilor prin cladirea unei relatii cu ele, aducerea pasarilor in forma de varf si determinarea pasarilor sa capete incredere in propriile forte.
Multi definesc criteriile esentiale in sportul columbofil ca fiind “rasa, masa, casa”. Cu alte cuvinte calitatea pasari, hranirea si nutritia si importanta unei crescatorii bune.
Eu as adauga la acestea inca doua criterii: sanatatea si antrenamentul.
Fara un antrenament adecvat, niciun porumbel nu poate obtine rezultate bune, indiferent de calitatea sa sau de conditiile pe care i le oferim in crescatorie. Fara o sanatate buna nici macar nu putem antrena pasarile fara riscul de a le pierde.

Stabilirea unei relatii cu propriile pasari
Procesul de castigarea increderii pasarilor nu se termina niciodata si incepe in momentul ecloziunii.
Manipularea corespunzatoare este o cale rapida de a intra in interactiune cu acestea, tinerea corecta in mana ne va ajuta sa le castigam increderea, sa le micsoram nivelul de stres si, deasemenea, sa reducem riscurile de ranire ale pasarilor.
Un alt aspect il constituie intrarea in crescatorie. Ar trebui sa ne facem timp si sa intram zilnic in crescatorie pentru a deveni o prezenta constanta in viata porumbeilor. Este recomandat sa purtam, pe cat posibil, aceeasi imbracaminte in preajma pasarilor.

Pregatirea
Al doilea obiectiv al antrenamentului este pregatirea pasarilor pentru a intra in cea mai buna forma sportiva.
In acest sens incepem cu antrenamentele din jurul crescatoriei, apoi cu cele private, urmeaza la final antrenamentele cu masina clubului.

Antrenamentele in jurul crescatoriei
Primavara, aceste antrenamente se fac cu mare atentie si grija, mai ales in cazul porumbeilor care au fost inchisi pe toata perioada iernii.
Porumbeii nu trebuie fortati la primele zboruri, acestia trebuie sa zboare de placere, atata timp cat vor.
Pentru a reduce efectele febrei musculare, trebuie adaugat in apa de baut miere (1 lingura la un litru de apa) si aspirina (2 comprimate la un litru de apa).
Dupa 3-4 saptamani pot incepe antrenamentele propriu-zise din jurul crescatoriei, de doua ori pe zi: dimineata si seara. Acestea trebuie crescute progresiv pe durata a 2-3 saptamani.
Porumbeii se vor elibera pe nemancate si vor trebui sa intre rapid in crescatorie la semnalul nostru atunci cand ii chemam.
Atunci cand porumbeii zboara timp de 2 ore in jurul crescatoriei, iar zborurile sunt "la disparitie", putem trece la urmatoarea etapa: antrenamentele cu cosul.

Antrenamentele cu cosul
Exista mai multe moduri de realizare a antrenamentelor, astfel unii crescatori prefera antrenamentele cu lansare in grup, altii cu lansare individuala. Unii prefera sa lanseze din toate punctele cardinale, altii doar pe ruta de zbor. Unii antreneaza progresiv: 5, 10, 20, 40, 80, 100, altii fac salturi mari.

Antrenamentul puilor cu cosul
Intrebarea cel mai des intalnita cand vorbim despre antrenamentele puilor este: Cand putem incepe aceste antrenamente fara sa riscam sa pierdem puii?
De regula, aceste antrenamente le putem incepe atunci cand puii zboara de cel putin doua saptamani “la disparitie” si au aruncat cea de-a doua remiga primara. Aruncarea celei de-a doua remige primare semnifica inceperea adolescentei puilor de porumbei.
Totusi, nu trebuie sa ne cramponam de aceste reguli pentru ca exista linii care se maturizeaza mai greu, deasemenea naparlirea poate fi influentata de hranire, de luna in care au fost eclozati puii.
Functie de zona geografica de amplasare a crescatoriei s-ar putea ca unii crescatori nici sa nu poata elibera pasarile din cauza rapitoarelor si a vremii rele in timp ce altii antreneaza deja.
Tot o regula nescrisa spune ca toti puii de porumbel eclozati pana la inceputul lunii Mai pot participa la concursurile cu pui din toamna acelui an.
Unii crescatori, inainte de a incepe aceste antrenamente, lasa puii in cos una sau doau nopti pentru a-i obisnui cu acesta. Deasemenea, se practica si eliberarile de la distante foarte scurte – cativa metri de crescatorie – pentru a obisnui pasarile cu eliberarea.

Mai jos puteti gasi metoda de antrenament pui a lui Guy Vinois din Ellezelles:
Ziua 1 – lansari individuale – 10 km
Ziua 2 – repaus
Ziua 3 – lansare in grup - 15 km
Ziua 4 - repaus
Ziua 5 – lansari individuale – 15 km
Ziua 6 - repaus
Ziua 7 – lansare in grup - 30 km
Ziua 8 – lansari individuale – 30 km
Zilele 9 si 10 - repaus
Ziua 11 - lansare in grup - 40 km
Zilele 12 si 13 - repaus
Ziua 14 - lansare in grup - 50 km
Zilele 15 si 16 - repaus
Ziua 17 – lansari individuale – 60 km
Zilele 18 si 19 - repaus
Ziua 20 - lansare in grup - 70 km
Zilele 21 si 22 - repaus
Ziua 23 – lansari individuale – 70 km
Zilele 24 si 25 - repaus
Ziua 26 - lansare in grup - 100 km
Zilele 27, 28 si 29 - repaus
Ziua 30 – lansari individuale – 150 km
La lansarile individuale porumbeii se elibereaza individual la fiecare 5 minute sau cel putin pana cand porumbelul lansat a disparut la orizont. Daca aveti un numar mare de pui aceasta metoda nu este aplicabila.
In zilele de repaus se fac antrenamentele din jurul crescatoriei.

Metoda prezentata mai sus necesita foarte mult timp si resurse materiale.
O atentie deosebita trebuie acordata acestor antrenamente. Facute intr-un mod eronat pot duce la uzura prematura a puilor, mai ales daca acestia nu se afla in forma buna, uzura ce poate duce la sfarsitul carierei sportive.
Recomandat ar fi sa incepem cu cateva antrenamente de la distante scurte (pana in 10 km) individuale si in grup, pentru deprinderea simtului de orientare, sa crestem apoi la o distanta ceva mai mare (15-20km), mentinand aceasta distanta pana cand porumbeii pleaca direct spre casa (viteze de 2min / 1.5 km), fara multe ture de orientare. Apoi putem chiar dubla distantele, facand antrenamente de la 30, 60 km. La final urmeaza antrenamentele cu masina clubului si apoi concursurile oficiale.
Primele antrenamente pot fi facute la 2 zile, ultimele la o saptamana, iar intre antrenamentele cu clubul este bine sa facem un antrenament individual de la 15 km.

Antrenamentele cu lansari individuale sunt mai bune decat cele cu lansari in grup, deoarece obliga porumbelul sa gandeasca si sa-si gaseasca singur drumul spre casa. Porumbeii stolari, care vin acasa din concursuri tinandu-se dupa ceilalti, se pot pierde in cazul lansarilor individuale, ceea ce nu este un lucru foarte rau, dimpotriva.
Un porumbel invatat sa zboare singur – cu ajutorul acestor lansari individuale – in timpul concursurilor se va "rupe" de stol, aspect foarte important pentru ocuparea unei pozitii fruntase in clasament.

Antrenamentul maturilor
In cazul maturilor nu sunt necesare lansarile individuale pentru ca acestia deja au dezvoltat simtul de orientare in urma concursurilor la care au luat parte.
Antrenamentele private cu maturii incep, de regula, cu 2 saptamani inainte sezonului, se realizeaza pe distante cuprinse intre 10-100km functie de posibilitati, 4-5 etape, pe directia de zbor. Urmeaza apoi antrenamentele cu masina clubului, apoi zborurile oficiale.


Increderea in fortele proprii
Antrenamentul privat urmareste ca porumbeii sa capete incredere in fortele proprii.
Porumbelul nu stie de la ce distanta a fost lansat. El stie ca trebuie sa-si seteze “GPS-ul” intern, iar odata directia stabilita, el va zbura spre casa.
Deseori, porumbelul isi pierde increderea in sine, in special in timpul curselor lungi si obositoare. Pentru a “pacali” pasarea si a o face sa-si recastige increderea in sine, sunt recomandate antrenamente private de la distante scurte – 50km – o data sau de doua ori intre concursurile oficiale.

Conditii generale pentru antrenament
Conditiile esentiale pentru reusita unui antrenament cu cosul sunt sanatatea si pregatirea porumbelului. Este datoria noastra, a crescatorilor, sa imbarcam porumbei sanatosi si bine pregatiti. Daca aveti dubii in legatura cu sanatatea sau gradul de pregatire al unui porumbel este mai bine sa nu-l lansati pentru ca acea pasare se poate pierde usor.
Deasemenea, nu trebuie lansati porumbeii, chiar daca am ajuns cu ei la locul lansarii, in urmatoarele conditii:
-          Vizibilitate scazuta – mai mica de 5km
-          In caz de ploaie, vreme mohorata, ceata, plafon noros cu altitudine scazuta
-          Vanturi puternice din fata, cu viteze mai mari de 40km/h
-          Temperaturi ridicate, mai mari de 30°C.
-          Natura foarte calma  
-          Atunci cand porumbeii stau foarte linistiti in mijlocul de transport
-          Daca pasarile nu au sanse rezonabile de a ajunge acasa in ziua lansarii.
Aici intervine in primul rand flerul crescatorului.
In orice caz, lansarea se va face doar dupa o periaoda de acomodare a porumbeilor cu locul lansarii, de cca. 15-30 minute, functie de distanta parcursa pana la locul lansarii. In acest sens cosurile vor fi scoase afara din mijlocul de transport, astfel incat porumbeii sa poata vedea imprejurimile, permitandu-le astfel o preorientare inca din cos. Deasemenea, porumbeii au nevoie de aceasta perioada de odihna pentru a se elibera de stresul acumulat in timpul transportului.
Articolul urmator:  IX - Notiuni elementare - RNS - Concursuri - Mod de organizare, aici:
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.com/2012/02/ix-notiuni-elementare-rns-modul-de.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu