"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



miercuri, 8 februarie 2012

V - Comentarii pe marginea "Sfaturilor lui Dusarduyn"

"Daca zbori fond, da-i voie porumbelului sa se maturizeze 2 ani. Multi porumbei cu sange de fondist adevarat ating potentialul maxim la acea varsta. Majoritatea nu pot castiga premii decente la viteza sau ca pui."

Avem pe de o parte crescatori care-si zboara puii la fond - vezi zona Moldovei -, iar pe de alta parte crescatori care-si protejeaza yearlingii zburandu-i doar la categoriile de viteza si demifond. Bineinteles, exista si varianta de mijloc: se zboara yearlingii la un fond, maxim doua.

Tot asa exista crescatori care obtin rezultate extraordinare la pui, dar daca incerci sa cauti porumbelul in clasamente ca matur, nu o sa reusesti. Acesti crescatori sunt mereu in top dar doar cu pui sau yearlingi, neavand in lotul de zbor mai mult de 10% maturi. De ce? Din cauza uzurii premature.
Altii in schimb reusesc sa mareasca durata sportiva a unui porumbel obtinand rezultate bune chiar si la 5 ani. Cum fac asta? Menajand porumbelul ca pui si yearling.
Am citit undeva de un porumbel al lui G. Carteus care a clasat la maraton la varsta de 9 ani. Cati dintre noi avem porumbei de aceasta varsta in compartimentul de reproductie, pentru ca in cel de zbor nu cred ca are cineva?
Aici depinde si de rabdarea fiecaruia.
Cei care doresc o selectie dura si rapida, dupa parerea mea, ar trebui sa creasca porumbei de viteza-demifond. Pentru ca acestia nu vor acorda nicio sansa porumbeilor lenti, cu maturizare tardiva.

Un alt aspect ar fi diferenta intre liniile de fond in ceea ce priveste maturizarea. Unele linii se maturizeaza mai lent altele mai rapid.

Eu unul incerc sa menajez puii care claseaza constant, neangajandu-i la zboruri mai mari de 270km. Parerea mea este ca un pui care face mai mult de 10-12 ore in drum spre casa este destul de uzat pentru anul urmator. Mai ales daca acest pui provine dintr-o linie de viteza-demifond. Daca este fondist sau maratonist, dupa parerea altora ar fi de bun augur sosirea a doua zi.

Oricum adevarul este undeva la mijloc, totul depinde de experienta si mai ales de flerul crescatorului. Si de noroc. Pentru ca daca prindeti o etapa catastrofala s-ar putea ca si cel mai bun porumbel sa se piarda.

Un sfat aplicabil si aici: Pastrati o evidenta exacta a tot ce se intampla in crescatorie (pregatire, recuperare, tratamente), antrenamente, concursuri (starea vremii, directia vantului, viteza medie de zbor), etc. Doar asa putem sti exact care este starea porumbelului raportata la conditiile din timpul zborului.

Continuarea aici:
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.com/2012/03/vi-comentarii-pe-marginea-sfaturilor.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu