"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



joi, 9 mai 2013

Etapa 1 - Focsani - UCPR 2013 - Concluzii

Prima etapă a sezonului de concurs cu porumbeii maturi 2013 - UCPR - via Moldova, la care au participat 11 cluburi din judeţul Prahova, a avut loc în data de 28 Aprilie, cu lansare din localitatea Focşani, distanţa aeriana medie de 127 km.
Eliberarea porumbeilor s-a realizat la ora 7.00 AM, temperatura fiind de 14-16 C pe toată durata concursului, uşor vânt din faţă.
Iată mai jos situaţia centralizatoare conform datelor de pe site-ul uniunii.

Concluzii:
Durata concursului (intervalul dintre primul şi ultimul porumbel clasat).
După cum se observă în tabel, porumbeii s-au strâns relativ repede în majoritatea cluburilor, 14.3 minute Brătăşanca, până în 15 minute la Păuleşti, Ploieşti şi Strejnic, un pic mai mult la cluburile din Valea Călugărească, Viitorul Predeşti, Victoria Floreşti şi Voiajorul Brazi. Au fost două cluburi la care porumbeii au sosit mai greu: Şoimul Aluniş – 31 minute, respectiv Valea Slănicului – 44 minute.
De asemenea, a fost si un club - Tîrgşorul Vechi -, unde porumbeii s-au strâns foarte repede, în mai puţin de 10 minute. Aşa cum spunea si Ad Schaerlaeckens în ultimul lui articol "Paper birds" (traducerea o găsiti aici: http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.ro/2013/05/pasari-de-hartie-dupa-articolul-paper.html), cluburile unde concursul se încheie repede sunt cluburi cu concurentă puternică, iar cele unde concursul dureaza mult timp sunt cluburi cu concurenta slabă. Eu nu m-aş grăbi sa trag asemenea concluzii. Să vedem mai departe.

Vitezele medii de concurs.
Cele mai mari viteze de concurs s-au obţinut în cluburile Viitorul Predeşti (1283.563 mpm), Valea Călugărească (1277.92 mpm) şi Voiajorul Brazi (1239.88 mpm). De cealaltă parte, cele mai mici viteze le-au avut porumbeii crescătorilor din cluburile Valea Slănicului (1045.090 mpm) şi Şoimul Aluniş (1075.841 mpm).

Dacă ne uităm pe hartă putem observa uşor motivul pentru care cele două cluburi din nordul judeţului, Valea Slănicului şi Şoimul Aluniş au obţinut rezultate slabe la această etapă. În primul rând aceste cluburi au distante de concurs mai mici cu câţiva kilometri decât celelalte cluburi. O să spuneţi că nu sunt mult mai mici, maxim 28 km. Însă raportat la distanţa mică de concurs de la această primă etapă, diferenta este semnificativă – 22%.

O să spuneţi, apoi, că şi Valea Călugărească a avut o distanţă mică de concurs, chiar mai mică decât a clubului din Aluniş, iar crescătorii din Valea Călugărească au obţinut, totuşi, rezultate mai bune.  Dacă privim iarăşi harta o să vedem şi adevăratul motiv, şi anume densitatea mare de cluburi din sudul judeţului. Aşadar, la această etapă porumbeii au fost antrenaţi în stol masiv către sudul judeţului, păsările celor din nord desprinzându-se, evident, mult mai greu de stolul compact.

Părerea mea este că, mai ales la concursurile scurte şi foarte scurte, porumbeii celor cu distanţă mai mare sunt favorizaţi. De ce? Pentru că viteza de zbor a porumbeilor nu este constantă pe tot parcursul zborului. În momentul lansării, viteza este foarte mică, deoarece porumbeii dau ture de recunoaştere în cerc. Apoi, odată puşi pe direcţie, viteza creşte continuu, aceasta fiind maximă în apropierea casei. Repet, această situaţie apare în cazul concursurilor de viteză.
Astfel, deşi între cluburile din Valea Călugărească şi Viitorul Predeşti sunt 22 de kilometri distanţă aeriană, aceşti ultimi 22 de kilometri sunt parcurşi cu o viteză mult mai mare decât prima sută, iar porumbeii crescătorilor din Predeşti vor fi favorizaţi.
Trebuie să recunoaştem, însă, supremaţia porumbeilor de viteză a crescătorilor din clubul Viitorul Predeşti. Primul porumbel sosit în acest club a fost înregistrat la ora 8 şi 44 de minute, oră la care majoritatea cluburilor cu distanţă mai mică nu înregistrase nicio pasăre. Aşadar, chiar lăsănd distanţa la o parte, porumbeii din Predeşti au ajuns mai repede acasă.

În concluzie, această primă etapă a fost o etapă normală de viteză, porumbeii de viteză fiind campioni.
Baftă în continuare! 

Alte articole despre acest sezon puteti citi aici:
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.ro/p/sezon-2014-ucpr.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu