"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



marți, 28 mai 2013

Afaceri columbofile, traducerea articolului "Business and Pigeons" de Ad Schaerlaeckens

Mai jos aveţi traducerea articolului “Business and Pigeons” al lui Ad Schaerlaeckens (sursa: http://www.schaerlaeckens.com)

“S-a întâmplat în Aprilie să primesc un email de la dl. Claus din Danemarca. El văzuse o pasăre a lui M de Cock, scoasă la vânzare pe PIPA, cu seria B-12-4313903. A studiat ochii acestei păsări, precum şi ochii părinţilor ei.
Iar pentru el a fost evident, ceva era în neregulă cu originea acestui porumbel. Dar a existat o mică problemă. Pasărea avea certificat ADN. Totuşi, dl. Claus nu s-a dat bătut.
-          Cum se poate face o asemenea greşeală? se întreba el.
Ca şi un detectiv, acesta a făcut câteva cercetări, şi veţi crede sau nu, a avut dreptate. Pedigree-ul păsării era greşit, iar ADN-ul, de asemenea.
Bineînţeles, M de Cock nu a întocmit un pedigree fals.
O fi fost de vină software-ul utilizat pentru întocmirea pedigree-lor, din propriul computer? Sau mama acestui porumbel a fost o doamnă fierbinte?
Cine ştie!
Însă, fără munca de cercetare a crescătorului danez, alt cumpărător nu s-ar fi ales cu pasărea dorită, pentru care ar fi plătit.

M DE COCK
M de Cock a avut parte de multă publicitate în ultimul timp. El este unul dintre crescătorii care îşi poate vinde aproape toate păsările, iar după licitaţie, va avea păsări de vânzare în orice moment.
Ca destul de mulţi alţii.
Nu cu mult timp în urmă, aproape toate păsările sale au fost vândute pe o sumă record.
Ca şi în cazul licităţiei păsărilor Thone, suma obţinută a depăşit un milion. De asemenea, Thone a avut păsări de vânzare şi după terminarea licitaţiei sale totale.
După ce şi-a vândut aproape toate păsările în ţară, el a scos la licitaţie păsări în ţări exotice.
Aceştia sunt băieţi cu adevărat speciali.
Este întradevăr uimitor cum reuşesc aceştia să facă păsările lor aşa de căutate, peste tot în lume, iarăşi şi iarăşi.
Este cu adevărat admirabil modul în care aceştia reuşesc să reproducă campioni după campioni. Am spus “campioni”? Hmmm!

ADMIRAŢIE RECIPROCĂ
Tânărul crescător Ulrich Lemmens a observat, de asemenea, că atât Thone cât şi De Cock trebuie să aibă păsări cu adevărat miraculoase.
Altfel de ce s-ar licita aşa de mulţi bani pentru păsările lor, pe PIPA?
Dar, coincidenţă, se pare că De Cock crede acelaşi lucru despre păsările lui Lemmens. Pentru că licitează sume mari de bani pe păsările acestuia.

PROSTIE?
Aşadar, M de Cock doreşte păsări Lemmens, şi Lemmens doreşte păsări De Cock. Noi am spune: “Perfect! Hai să facem schimb reciproc de păsări!”
Dar, probabil noi suntem fraieri. Sau lacomi. Sau egoişti. Aceşti oameni îşi pun păsările la vânzare pe PIPA şi licitează fiecare pe păsările celuilalt.
De ce fac acest lucru? Pentru a ridica preţul pentru chinezi?
Haide, să fim mai puţin suspicioşi, vă rog.
Totul are un motiv.
Dacă ar face schimb de păsări, PIPA nu ar obţine niciun commision, iar acest lucru nu este ceea ce vor. Jos şi Marc nu sunt oameni la fel ca mine şi voi. Ei sunt generoşi şi filantropici.
Nu vă sensibilizează un astfel de gest?

ADEVĂRUL
Chiar acum este în plină desfăşurare licitaţia lui Leo Horemans. El şi-a vândut aproape toate păsările acum 5 ani, iar acum îşi vinde din nou aproape toate păsările. Peste 500 de porumbei.
Lăsând gluma deoparte, când am spus că acest om are păsări bune, m-am înşelat. El are păsări FOARTE bune.
Dar asta nu e totul.
Oamenii de aici spun că nici cel mai mare campion nu reuşeşte să reproducă o pasăre bună din zece pui. 10% păsări bune? Acesta este un procent optimist pentru oricine.
Campioni ca Koopman, Verkerk, Vercamen, van Elsacker şi mulţi alţii reproduc 200 de pui în fiecare an. Aşadar, 20 de păsări bune pe an, 60 în 3 ani. Care crescător din lume are 60 de păsări bune în propria volieră?
De asemenea, asta înseamnă 540 de păsări proaste. Şi repet, ăsta este un procent optimist.

Dar să presupunem că Leo este diferit. În timp ce nimeni din această lume nu poate reproduce 10 păsări bune din 100, probabil campionul Leo reuşeşte să reproducă 33 de păsări bune din 100, ceea ce îl face cel mai bun crescător din lume.
El a scos la vânzare peste 500 de păsări chiar acum. Dacă 30% sunt bune, ceea ce după mine este o iluzie, aproximativ 350 porumbei nu sunt buni de nimic. Cu aceşti 350 de porumbei, Leo detine mai mult gunoi decât mine. Eu, personal, nu am 350 de păsări de proastă calitate în volieră.
Surprinzător, oamenii oferă o mulţime de bani pe aceşti 350 de porumbei.

BOLT
Pentru “Bolt”, porumbelul care nu a obţinut niciodată un loc întâi, cea mai bună ofertă a ajuns, în acest moment, la 160.000 EURO. (n.t.: Porumbelul Bolt a fost vândut cu 310.000 EURO, ceea ce a reprezentat un nou record pentru PIPA).
Sunt aceşti oameni nebuni sau proşti?
Hmmm! Probabil că sunt deştepţi. Asta înseamnă să ai simţul afacerii.
Folosind această pasăre pe post de “taur” nu este o problemă în a reproduce 20 de pui anual. Cu o bună propagandă, puii ar putea fi vânduţi cu 8.000 EURO fiecare. Asta înseamnă că, în scurt timp, cumpărătorul îşi va obţine banii înapoi.
În urmă cu 5 ani, înainte de prima sa licitaţie totală, i-am sfătuit pe străini să-l viziteze pe Leo şi să cumpere păsările sale. Ei nu m-au ascultat. Cine naiba a fost Leo Horemans?

ÎNCĂ
Încă Leo Horemans are păsări fantastice. Sângele păsărilor sale se află în cei mai buni zburători din crescătoria mea. Pentru distanţe scurte, nici nu mi-aş putea dori altceva. Dar, de asemenea, acest crescător, care a devenit faimos în câţiva ani, reproduce păsări de o calitate slabă.
Iar asta este ceea ce oamenii, uneori, uită, în timp ce citesc toate bla, bla, bla-urile.

Alte articole Ad Schaerlaeckens, aici:

Articole ale altor columbofili celebri, aici:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu