"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffetmiercuri, 12 martie 2014

Tratamente de primavara - Sfaturi si istorisiri columbofile desprinse din experienta maestrului Carmazan


Mai jos găsiţi ideile principale desprinse din interviul dlui. Ioan Cărmăzan din data de 23 Februarie 2014, realizat de site-ul Romanian Racing Pigeons (sursa http://www.rrp.ro/).
Maestrul Cărmăzan vorbeşte despre tratamentele efectuate primăvara, în timpul perioadei de reproducţie, oferind, de asemenea, şi multe alte sfaturi deosebit de folositoare.

Referitor la găinaţul moale al porumbeilor:
“Găinaţul porumbeilor nu trebuie judecat decât dimineaţa. Peste zi, porumbeii aleargă, acum că a venit primăvara se agită, beau multă apă, deci nu judecaţi găinaţul moale decât dimineaţa şi atunci gândiţi-vă ce ar trebui să daţi. Primul sfat este să încerci să dai tratament de tricomonoză-salmoneloză, le combini şi le dai şi vezi ce se întâmplă după 3-5 zile. Nu se rezolvă prin această metodă, încerci să le faci un Lincospectin sau Lincospectam, 2-3 zile, injectabil, să vezi cum reacţionează, iar dacă nici asta nu are efect atunci înseamnă că se intră într-o altă zonă în care trebuie consultat un medic veterinar.”
"Atunci când găinaţul puilor este moale trebuie administrat tratament de coccidioză. Tratamentul trebuie făcut în serie: 3 zile, pauză o săptămână, iar 3 zile. Ar trebui curăţat, ars cu lampa, dezinfectat.”

În opinia domnului Cărmăzan, bolile porumbeilor sunt simple şi clare, pentru fiecare dintre acestea există un tratament specific:
“Pentru tricomonoză – Ronidazol, salmonela-microplasmoza-colibaciloza sunt toate pe tratament de Baytril-Eurofloxacină. Mai există Amproliu şi Sulfacoccidin pentru coccidioză. Uneori toamna apare acel ochi cald, începutul de ornitoză pentru care se dă Ornimix sau Doxiciclină. Acestea sunt medicamentele de bază cu ajutorul cărora îţi poţi ţine porumbeii sănătoşi.
Faptul că au apărut tot felul de lucruri provocatoare, vitamine şi aşa mai departe, acestea implică cunoaşterea exactă a ciclului de concurs, adică cele 3 zile de recuperare, curăţire şi refacere.”
Ca o concluzie, “De obicei un porumbel, care nu se reface repede, are probleme.”

Referitor la tratamentele din perioada de reproducere:
“Perioada de împerechere este o perioadă dificilă care trebuie ţinută sub control. În momentul împerecherii, femelele încep să coaguleze calciul, iar la ouat pierd cam 80% din acesta. Masculii, pentru că intră în febră nu prea mănâncă. Pericolul cel mai mare în această perioadă este de a face salmoneloză. Părerea mea este că în momentul când i-aţi împerecheat şi le daţi drumul din boxe, în apă trebuie să existe ceva de salmoneloză. Iar sus, în fiecare boxă să existe hrană minerală, scoică, pentru ca femelele să treacă mai uşor peste pierderea de calciu.
După ce au ouat este obligatoriu să faceţi tratament de tricomonoză. Afară se încălzeşte, organismele sunt slăbite si primul microb care atacă porumbeii este tricomonoza.
Deci, ca regulă, în perioada de goană la cuib pericolul este salmoneloza, iar după ce au ouat, tricomonoza.”

Referitor la perioada de antrenamente şi hrana minerală:
“În momentul începerii antrenamentelor uşor, uşor cantitatea de mâncare, de hrană minerală trebuie să crească. Mâncarea trebuie să fie mai bună, hrana minerală trebuie să cuprindă de toate, mei un pic mai mult, mai multă mâncare măruntă.
Pentru mine meiul e esenţial. Eu dau mâncare, iar apoi dau mei în plus. În hrana mea minerală există mei pentru că pun polen şi drojdie. Porumbeii ciugulesc şi mănâncă polenul ca şi cum ar fi mei.
Hrana minerală conţine bicarbonat, glucoză în stare pură, polen, vitamineral, scoică, lapte praf. Toate se amestecă, se adaugă şi mei. Hrana minerală este obligatorie înainte de ouat, dar începe să devină super obligatorie în perioada de dinainte de antrenamente.”

Referitor la sfaturile columbofile, în ceea ce priveşte perioada de încărcare, joi şi vineri, domnul Cărmăzan spune:
“Nimeni pe lume nu poate să dea sfaturi! Sfaturile sunt foarte uşor de dat, ele nu costă nimic, însă fiecare trebuie să asculte şi să-şi facă un sistem propriu.
Un celebru exemplu este acela cu tipul care se duce la veterinar şi spune:
-          Domnul doctor, am 10 gâste şi au început să moară.
-          Da? Dă-le Nitromedazol!
După o vreme:
-          Domnul doctor, au mai murit 2.
-          Dă-le iod!
Și tot aşa.
-          Domnul doctor, au murit toate.
-          Eu sfaturi aş mai avea dar nu mai ai tu gâşte.
Aşa şi eu, nu pot să-mi permit să vă dau sfaturi. Pot să vă spun că joi şi vineri să vă gândiţi la ochiul porumbelului, care trebuie să strălucească, carnea de pe stern trebuie să fie roz, iar dacă aveţi porumbei care au găinaţ pe picioare nu-i băgaţi la zbor pentru că nu aveţi nicio şansă. În momentul în care porumbelul este în formă, picioarele sunt fierbinţi, iar găinaţul nu se prinde de ele.
La un moment dat, la Federaţia Internaţională s-a pus problema dopajului, a substanţelor interzise. Eu i-am spus atunci lui Carlos:
-          Dacă facem o listă cu lucrurile interzise, mâine, toţi columbofilii din lume aia dau.”

O reţetă marca Cărmăzan, pentru infecţii respiratorii:
“Reţeta improvizată de mine pentru infecţii respiratorii conţine Bromhexin picături pentru copii, câteva picături din esenţă de brad, câţiva stropi de Baytril şi apă. Toate acestea se administrează cu pipeta, 3 picaturi pe cioc.”

De asemenea ceaiurile şi supele de legume sunt foarte indicate:
“Ceaiul de urzici cu 5 zile înainte de începerea antrenamentelor pentru a da puful jos. Luaţi 20 de ceaiuri de la plafar, amestecaţi-le şi daţi-le!
Supa Thoe: cartofi, ţelină, morcovi, ceapă, usturoi, leuştean şi tot ce vreţi voi, fiebeţi-le şi daţi porumbeilor!
Oţetul de mere cu miere foarte bun, tot în periada aceea, pentru aruncarea pufului.”

Concluzie:
“Toate metodele sunt bune, cea mai buna metodă este cea pe care o aplicaţi şi dă rezultate.”

Alte sfaturi:
“Dacă după primele 7 etape nu aveţi un porumbel, acelaşi, care să vă bată coteţul, în acel an nu aveţi nicio şansă.
Pentru că, oameni buni, să nu cumva să mergeţi la club şi să ziceţi: vreau să-i omor pe ăia cu bătaia, iar voi să nu ştiţi care e porumbelul care vine primul la voi!
 Deveniţi columbofil în clipa în care ştiţi care vă vine primul, al doilea, al treilea. Atunci, în acel moment, puteţi să vă luptaţi pentru a vă îmbunătăţi sosirile şi să ieşiţi afară din curte să vă luptaţi cu alţii.
Dar atâta timp cât în curte la voi nu ştiţi ce vine, care vine, cum vine şi vreţi să vă luptaţi cu alţii, înseamnă că sunteţi ori nebuni, ori inconştienţi, ori jucaţi la loteria naţională. Ori columbofilia nu e loterie natională, columbofilia e o ştiinţă."
"Uneori porumbeii au personalităţi ciudate, dar rămân valabile ideile pe care le-a spus Limbourg:
-          Dacă nu recunoaşte boxa e cretin!
-          Dacă îl bagi cu capul în apă şi nu stie să bea, e cretin!
-          Dacă are găinaţ pe coada, daţi-l dracului!”

Alte sfaturi de la marii camnpioni aici:
I – Sfaturi, trucuri, practici... de la marii crescători
II – Sfaturi, trucuri, practici... de la marii crescători

Sfaturi de la maestrul Cărmăzan, sursa (sursa: http://www.rrp.ro/
1. Tratamente de primavara

Comentarii pe marginea "Sfaturilor lui Dusarduyn"
1. Tineti totul simplu. Credeti doar in pasari bune si uitati restul. In sportul columbofil nu exista...
2. Nu incercati sa fugiti inainte de a invata sa mergeti. Greseala multor incepatori este...
3. Uitati totul despre nume si linii. Exista doar doua linii: porumbei buni si...
4. Fiti duri in selectie tot anul. Nu tineti pasari slabe doar pentru ca...
5. Regularitatea este importanta. Vaduvii nu agreeaza...
6. Daca zbori fond, da-i voie porumbelului sa se maturizeze 2 ani. Multi porumbei cu sange de fondist adevarat ating...
7. Niciodata sa nu angajezi un “porumbel de o zi” la un concurs de doua zile. Porumbeii care au zburat la concursuri de doua zile n-o sa mai fie niciodata ...
8. Daca vrei sa fii un bun zburator fara medicamente sau fara ajutorul unui veterinar…
9. Imperecheaza pe cel mai bun cu cel mai bun si uita de restul.
10. Voliera este foarte importanta pentru conditia pasarilor. O voliera nu este buna deoarece este...
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.com/2012/03/viii-comentarii-pe-marginea-sfaturilor.html


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu