"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



miercuri, 26 martie 2014

"Greseli" traducerea articolului "Wrong" de Ad Schaerlaeckens


Mai jos, traducerea articolului “Wrong” de Ad Schaerlaeckens (sursa: http://www.schaerlaeckens.com)


Greşeli
Uneori, oamenii spun: “cei care fac cele mai puţine greşeli sunt aceia care ies învingători”, iar eu cred că este ceva adevăr în spusele lor. La urma urmei, cu toţii facem greşeli.
Aşadar, documentaţi-vă, ascultaţi ce spun alţii şi fiţi deschişi la toate lucrurile noi. Nu este o coincidenţă faptul că aproape toţi marii campioni din Belgia şi Olanda sunt abonaţi la revista columbofilă “De Duif”, în care public şi eu articolul meu săptămânal.

Antrenamentul
Păsările unui prieten nu arătau prea bine, lucru pe care trebuie să-l fi observat şi el, de vreme ce, cu o zi înainte, vizitase un medic veterinar.
Nu fusese nimic în neregulă.
“Nimic în neregulă” înseamnă că păsările nu erau bolnave, însă faptul că acestea “nu erau bolnave” nu înseamnă că ele se aflau într-o formă bună.
Apoi, am descoperit motivul pentru care păsările sale arătau aşa de rău. Tipul îşi antrena păsările zilnic, şi de fiecare dată, la sosire, le arăta femelele.
Şi asta nu a fost totul. În timpul vizitei mele, porumbeii zburau în jurul crescătoriei. Era seara târziu, ploua şi sufla un vânt rece. Nu vântul era problema, ci ploaia. Porumbeii uzi au nevoie de mişcare pentru a se usca. Noaptea ei nu se pot mişca, deci ei vor rămâne uzi, ceea ce îi scoate rapid din formă.
Deci, ce a greşit prietenul meu?
A eliberat zburătorii în fiecare seară, indiferent de vreme, ceea ce nu este, nici pe departe, un lucru bun. Mai mult de atât, păsările cu experienţă nu au nevoie să fie antrenate, de la distanţă, aşa de des. De trei sau de patru ori este suficient.

Puii
Acum, în timp ce scriu acest articol, puii mei au 8 săptămâni şi încă nu zboară nici un metru. Trebuie să recunosc că am pus laolaltă prima şi a doua serie de pui, ceea ce este departe de situaţia ideală. Dar faptul că puii nu zboară la 8 săptămâni este oare o problemă?
Unii oameni CRED că este o problemă. Şi se întreabă dacă nu cumva ar trebui să le administreze medicamente sau să folosească steagul sau mingea?
Nici una, nici alta. Deoarece ei îşi fac griji degeaba.
Îmi aduc aminte de Serge van Elsacker. Păsările sale nu se antrenau nici când aveau 3 luni. El nu îşi făcea griji şi mai târziu s-a dovedit că a avut dreptate. Aceleaşi păsări, care păreau a fi prea leneşe pentru a zbura de pe acoperişul crescătoriei, au evoluat foarte bine în acel an.
Şi de ce să administrăm medicamente contra tricomonozei, dacă nu avem de-a face cu tricomonoza? Cu cât trataţi mai puţin, cu atât efectul medicamentului va fi mai mare atunci când o faceţi.

Pripăşiţii
Nu sunt puţini aceia care cred că puii, care se pierd şi intră într-o crescătorie străină, sunt lipsiţi de valoare. Prin urmare aceştia nu-i vor recupera.
Au ei dreptate?
Sunt prea multe exemple care arată că nu au dreptate.
Luaţi, de exemplu, pe Armand Schoolmeesters. Acesta a avut un pui care se pierdea după fiecare antrenament. Până când a obosit să-l tot recupereze de peste tot. L-a închis în compartimentul de reproducţie, neînţelegând niciodată de ce a făcut acest lucru.
Şi ghiciţi ce s-a întâmplat? Pasărea, care a fost aşa de proastă pentru a-şi găsi drumul spre casă, chiar şi de la 5 km, a devenit reproducătorul de bază al crescătoriei, reproducând campion după campion.

De asemenea, greşit
Majoritatea crescătorilor îşi eliberează puii afară la aceeaşi oră. Asta este bine. O oră mai târziu sau mai devreme nu face mare diferenţă, însă există, totuşi, nişte limite.
Îmi aduc aminte foarte clar de o întâmplare de-a lui Klak. Era o zi frumoasă de vară. El şi soţia sa au vrut să meargă la plajă, aşa că au lăsat puii afară mai devreme în acea dimineaţă. Jumătate din ei s-au pierdut.
Şi încă ceva: unii oameni aşteaptă vremea frumoasă înainte de a elibera din nou un porumbel care s-a pierdut şi pe care l-au putut recupera. Nimic în neregulă în a aştepta un timp, oferindu-i astfel posibilitatea de aclimatizare. Dar nu ar trebui să eliberaţi o astfel de pasăre pe vreme frumoasă, dimpotrivă.
Cel mai bun lucru este să-l eliberaţi, mai târziu, în aceeaşi zi, împreună cu alţi porumbei şi, chiar mai bine, pe vreme înnorată şi ploioasă. Vă îmbunătăţiţi, astfel, şansele de a nu-l pierde din nou.

Păsările mature
O altă greşeală făcută de către începători, în special, este aceea de a cumpăra porumbei maturi de la crescători care nu au renunţat la sportul columbofil. Complet greşit, mai ales când cumpăraţi porumbei prin intermediul Internetului, de la oameni pe care nu-i cunoaşteţi.
Doar proştii îşi păstrează păsările mediocre şi le vinde pe cele mai bune. Uitaţi cuvintele seducătoare folosite în reclame!
Începătorii cumpără astfel de păsări, deoarece aceştia nu au răbdare. Ei doresc să reproducă din ei cât mai curând posibil, în special dacă pedigree-ul este promiţător. Ceea ce ei nu realizează este faptul că majoritatea porumbeilor nu sunt buni, indiferent de pedigree.
Nerăbdarea este, de asemenea, motivul pentru care aceştia cumpără pui proşti. Ei doresc să cumpere puii din a doua sau a treia serie, dacă este posibil. Dar adevărul este că şansele de a cumpăra pui buni sunt cu atât mai mari cu cât aşteptaţi mai mult.
Eu unul păstrez pentru mine puii din cele mai bune perechi, din primele serii. De ce ar fi  alţii diferiţi?

Nu prea inteligent
Este vorba de un crescător care credea în administrarea vitaminelor, porumbeilor săi zburători. Aceştia, oricum, nu au nevoie de vitamine. Odată l-am văzut preocupat de a dizolva în apă caldă aceste vitamine. Întradevăr se dizolvă mai uşor, însă foarte repede nu va rămâne nimic din aceste vitamine.
Înţelegeţi acum de ce amplasarea adăpătoarei în bătaia soarelui este, de asemenea, greşită? Atât vitaminele cât şi medicamentele se vor altera foarte repede şi pe deasupra, în acest fel, contribuiţi la crearea unui focar de tricomonoză. Tricomonoza se dezvoltă cel mai bine în apă caldă.
O altă greşeală este de a ţine boxele goale deschise. Acestea trebuie întotdeauna închise, dacă nu vreţi să aveţi probleme.

 Adăpătorile nu trebuie ţinute în sputnik, pe vreme călduroasă.

Dozarea medicamentelor
Aveţi mare grijă, de asemenea, să administraţi păsărilor dozele necesare de medicament. Acest fapt este în strânsă legătură cu cantitatea de apă pe care porumbeii o pot bea. Un bun veterinar va ţine seama, întotdeauna, de vreme atunci când administrează medicamente.
De exemplu, pe vreme caldă se administrează mai puţin, iar pe vreme rece mai mult.
Acesta este şi motivul pentru care un bun veterinar niciodată nu vă sfătuieşte să trataţi pe timpul iernii. Atunci păsările beau foarte puţină apă, şi prin urmare prea puţin medicament va ajunge în corpul lor. Iar prea puţin medicament este mult mai rău decât un pic prea mult.
Nu uitaţi! Dacă medicamentul e lichid, întotdeauna agitaţi sticluţa înainte de utilizare.
Simplu? Întradevăr! Dar nu aveţi idee câţi oameni trec cu vederea aceste lucruri simple, deoarece acestea par prea simple.

Compartimentul de zburători din crescătoria A.S. Boxele goale sunt închise.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu