"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffetvineri, 22 noiembrie 2013

Aparentele inseala, traducerea articolului "Appearances may be deceptive" de Ad Schaerlaeckens


Mai jos, traducerea articolului “Appearances may be deceptive” de Ad Schaerlaeckens (sursa: http://www.schaerlaeckens.com)


Ambalajul nu contează
Nici nu mai ştiu de câte ori i-am spus soţiei că renunţ la acest sport. Întotdeauna iarna s-a întâmplat acest lucru. Și mereu după ce am luat în mână porumbeii colegilor columbofili. Motivul este acela că păsările lor arătau mult mai bine decât ale mele.
Când ajungeam acasă, mă uitam la propriile păsări dezgustat, mirându-mă de faptul că acestea concuraseră aşa de bine.
În special porumbeii Fons erau de o frumuseţe uluitoare, ăsta fiind şi motivul pentru care noi nu mai organizăm expoziţii. Toate trofeele erau obţinute de el, până ce noi, ceilalţi, am obosit să-l privim.
Încă îmi amintesc cum se holbau colegii mei de club la proprii mei porumbei, atunci. Acestea erau păsările care îi bătuseră săptămână de săpămână?
Asta mă duce cu gândul la prima mea iubire. Numele ei era Nel.

Nel
Nu cunoşteam un nume mai urât decât acesta, cum nu ştiam nici fete mai frumoase ca ea.
Avea un corp ce putea provoca blocaje rutiere. Zâmbetul ei, ochii ei albaştri, curbele ei perfecte îţi făceau inima să bată cu putere. Temperatura îţi putea creşte cu 10 grade şi totuşi să ai sângele îngheţat în vene. Dar relaţia noastră nu a durat mult.
Ea m-a trădat pentru un coleg de clasă. Deloc frumos, departe de a fi inteligent, dar, cum putea fi altfel, plin de bani.
Câţiva ani mai târziu l-am întâlnit din nou pe tipul “norocos”. Părea destul de supărat şi am îndrăznit cu greu să-l întreb de soţia lui, Nel. Aceasta îl părăsise, după ce au stat trei ani împreună, pentru cineva chiar mai bogat decât el.
Ulterior, a realizat că acesta a fost cel mai bun lucru care i s-a întâmplat. Nel a fost interesată doar de trei lucruri: bani, bani şi bani.

 Este vreunul bun? Cine ştie?

Cel mai bun
Nel mi-a adus aminte de păsările Fons care îţi dădeau, de asemenea, impresia că viaţa nu e dreaptă. Asta până când păsările au trebuit să-şi facă treaba şi să obţină rezultate. Atunci, porumbeii Fons au fost ca oricare alţii, sau chiar mai puţin.
Am experimentat, de asemenea, reciproca.
Mă aflam în crescătoria defunctului William Geerts cel care a distrus concursurile în Federaţia Uniunii Antwerp, în urmă cu un sfert de secol. Mai ales, pasărea numită Kapoen a fost remarcabilă. O luase, împreună cu o serie de pui de la complet necunoscutul Fonske Jacobs, un jucător pe distanţe scurte.
Nu voi uita niciodată prima vizită la el. Mi-a arătat un mascul solzat, care era cea mai urâtă pasăre pe care am văzut-o vreodată.
Am vrut să fiu politicos şi nu am spus nimic, însă el trebuie să-mi fi citit îndoiala din priviri şi a zis: “Asta este Kapoen”.
Am fost şocat. Cum şi-ar putea da seama cineva de calităţile de bun zburător a unui porumbel aşa de urât?
Bineînţeles, acest exemplu este o excepţie. De regulă, cele mai bune păsări nu au defecte sau au foarte puţine, însă nu poţi fi niciodată sigur. Nimeni nu este.

Alt exemplu
Au trecut aproape 10 ani – cum zboară timpul – de la prima mea vizită la Leo Horemans. Eram împreună cu prietenul meu Willem. Și de fiecare dată când am ţinut în mână porumbeii lui Leo, era o tăcere dureroasă în maşina, pe drumul de întoarcere acasă.
În acele vremuri Leo avea mai puţine păsări decât 10 ani după. Și păsări mai bune. Exista, totuşi, o pasăre pe care nici eu, nici Willem nu o plăceam foarte mult. O canalie bătrână al cărei inel, încă îmi amintesc, se termina cu “05”. Eclozată în 1993.
Inelul celei mai bune păsări pe care am cunoscut-o vreodată, se termina tot cu “05”. Este vorba despre porumbelul lui Vermeulen, care a fost un miracol, însă s-a născut într-un moment nepotrivit, înainte ca sportul columbofil şi afacerile columbofile să conveargă.
Porumbelul “05” a lui Leo a avut defecte doar privit prin ochii noştri. Dar cât de mult te poţi înşela atunci când judeci o pasăre?
Leo l-a numit “The good white flight”. Porumbelul a câştigat nu mai puţin de 18 locuri întâi, fiind unul dintre porumbeii de bază ai crescătoriei. Aceste locuri întâi au fost câştigate la Quievrain, o etapă scurtă de la doar 120km, însă un descendent a câştigat locul întâi Naţional Argenton pentru M vd Velden, împotriva a 33.097 de păsări, un altul a câştigat locul întâi Naţional Chateauroux (aproape 20.000 păsări participante) pentru H Vlaminck.
“The good white flight” era o combinaţie vd Pol x vd Bempt. Aceste nume sunt, probabil, necunoscute în afara ţării, însă nu şi aici, ei fiind doi crescători ce aveau păsări mult mai bune decât au avut vreodată majoritatea crescătorilor de renume.

Noroc, domnule!

Corect sau nu?
Leo a avut două aşa numite licitaţii totale în ultimii 5 ani, iar pentru acest lucru a fost criticat foarte mult. Dar oare el este singurul vinovat pentru reclama ridicolă făcută porumbeilor săi?
Nimeni nu poate nega calitatea de învingători a păsărilor sale. Putem citi peste tot despre câştigurile sale. Însă nicăieri nu putem citi despre mulţimea de păsări proaste pe care el le-a reprodus sau vândut.

Judecat greşit
Am menţionat, mai sus, numele crescătorilor vd Bempt şi vd Pol. Amândoi sunt judecaţi greşit în sportul nostru.
Vd Bempt care a locuit în acelaşi orăşel ca şi Leo (Vorselaar) a fost un om simplu care a evitat publicitatea.
Vd Pol a locuit aproape de mine. Băieţii deştepţi, ca Andre Roodhooft, au cumpărat păsări de la el pentru foarte puţini bani, şi, toată lumea din provincia Antwerp, poate confirma cât de buni sunt aceştia.

O pasăre bună în fiecare 50? Mi-e teamă că este prea optimist.

Nu sunt Moş Crăciun
În ultimii doi ani, nu mai puţin de CINCI aşi naţionali au fost reproduşi direct din păsările mele. Femela “Fleur” a lui Jespers vd Wegen, uneori descrisă ca cea mai bună reproducătoare din Belgia, a venit direct din crescătoria mea, precum şi “Bubbles” a lui Verkerk, descrisă uneori ca cea mai bună reproducătoare a Olandei.
Credeţi că le-aş fi dat sau vândut aceste păsări dacă le-aş fi cunoscut enorma lor valoare de reproducere?
Am încercat să tratez oamenii bine, însă… eu nu sunt Moş Crăciun. Nu mă găsesc că aş fi extrem de fraier, însă continui  să vând porumbei pe care nu ar fi trebuit să-i vând niciodată. Și păstrez multe păsări, pe care niciodată nu ar fi trebuit să le păstrez.
Cei mai mulţi porumbei buni, în special pentru concursurile între 500 şi 700 km sunt păsări perfect construite, dar… aşa cum am spus, nu toate. Există şi excepţii.
Concurez porumbeii de mulţi ani, totuşi cei care cred că eu pot vedea dacă o pasăre este bună sau proastă, se înşeală.
Când verificaţi o pasăre, cel mai bun lucru pe care-l puteţi spune este “asta nu e bună”. Deoarece, multe păsări nu sunt bune. Excepţie fac cele prezentate la licitaţii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu