"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



joi, 20 decembrie 2012

Retrospectiva 2012 - II. Colectia "Ad Schaerlaeckens"

II. Colectia articole "Ad Schaerlaeckens"
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.ro/p/ad-schaerlaeckens.html

Sunt multi crescatori in Romania care apreciaza sfaturile lui Ad Schaerlaeckens. Pentru acestia am incercat sa public articole bazate pe ultimele lui postari de pe propriul blog.
In majoritatea articolelor din aceasta colectie am incercat sa inserez si comentariile proprii, astfel incat articolele sa nu fie simple traduceri.

1. "Zboara porumbeii cu aceeasi viteza" traducerea articolului original "All the same speed"
Suntem tentati sa credem ca unii porumbei zboara mai repede decat ceilalti. Se pare ca nu este adevarat. Ceea ce-i departajeaza este simtul de orientare, viteza cu care se orienteaza in momentul lansarii.
Si inca un aspect de retinut in acest articol. Viteza de zbor difera totusi cu altitudinea zborului, astfel incat porumbeii ce zboara la altitudini diferite, pot intradevar sa zboare cu viteze diferite.

2. "Obscurizarea porumbeilor maturi" traducerea articolului original "Darkening old birds"
Nu va asteptati la minuni de la metoda intunericului daca nu aveti porumbei buni. Insa pentru cei care coincureaza porumbeii maturi pana tarziu in Septembrie, aceasta metoda devine vitala.

3. "Valul de pe ochi" traducerea articolului original "Scales from the eyes"
 Pasarile sanatoase nu au nevoie de medicamente.
Campionii sunt pasarile care-si mentin sanatatea 365 de zile pe an.
Atunci pentru ce sunt bune medicamentele?
Ideea e ca daca tot lotul se imbolnaveste, atunci va trebui tartament. Dar atunci cand doar o singura pasare se imbolnaveste, aceasta avand aceleasi conditii ca ceilalti, ce rost are sa tratam acea pasare?
Valul de pe ochii multora il reprezinta banii pe care i-a dat pe acea pasare sau poate pedigree-ul lung si stufos.

4. "Sfarsitul sportului columbofil?" bazat pe articolul original "Killing the sport?"
Oare acei crescatori care ofera sute de mii de euro pe un porumbel vor lua toti lauri de pe fruntile celorlalti, astfel incat sportul columbofil se va sfarsi?
Ad e de alta parere. Din porumbeii campioni foarte rar se reprodus pui la fel de buni. Iar acesti porumbei campioni la randul lor, in marea lor majoritate, sunt reprodusi din pasari necunoscute.
Daca nu investiti multi bani in acest sport atunci va trebui sa investiti multa inteligenta.

5. "Apa si umiditatea" bazat pe articolul "Water and moisture"
Conditia fizica, forma de top, starea de sanatate pot fi descoperite de crescatorii experimentati doar observand cantitatea de apa consumata de propriile pasari.

6. "Sfaturi de la specialisti" bazat pe articolul "Vet Herbots speaks"
Un articol in care medicul veterinar isi expune propriile pareri referitoare la medicamente, suplimente naturale si multe alte aspecte importante din sportul columbofil.

7. "Nu prea inteligent" traducerea articolului original "Not real smart"
 De ce se pun in vanzare porumbei maturi? De ce unii crescatori revand, uneori la preturi mult mai mari decat initial, porumbei ai unor crescatori celebrii?
Multi spus: "o pasare 100% Koopman, nu pot pierde asa ceva".
Ideea este ca acesti porumbei sunt scosi la vanzare pentru simplul motiv ca nu a dat nimic bun.
Oamenii in revand din dorinta de a-si scoate banii si de a pacali pe altii.
Niciodata nu o sa gasiti la vanzare porumbei maturi buni. Feriti-va sa cumparati asa ceva!
Chiar daca acesti porumbei au fost campioni, sa nu spuneti ca-i cumparati pentru a-i zbura! Ce faceti in crescatorie cu un campion care nu este in stare sa reproduca nimic bun?
Va puteti lauda prietenilor cu el. Dar atat!

8. "Achizitionarea porumbeilor" traducerea articolului original "Fooled"
 Nu cumparati porumbei de cei care-si trateaza foarte mult pasarile. De asemenea, nici de la cei care stau toata ziua printre porumbei. S-ar putea ca voi sa nu puteti face la fel. Rezultatul va fi ca nu veti avea niciun rezultat cu acesti porumbei.

9. "Sanatatea naturala" dupa articolul "Better than medicine"
Vreti sa diminuati numarul pierderilor in concursuri? Atunci selectati doar exemplarele cu o sanatate de fier.
Altfel, veti pierde timp si bani. Iar la final veti ramane doar cu cei mai buni dintre cei sanatosi!

10. "Selectia si columbodroamele" dupa articolul " How Come?"
Cum se face ca belgienii si olandezi nu obtin rezultate notabile in concursuril eorganizate pe columbodroame din alte zone? Desi toata lumea cunoaste ca acestia sunt cei mai buni porumbei.
Raspunsul in articol.

11. "Hrana spirituala" dupa articolul "Again Food for Thought"
Daca suntem nevoiti sa administram un tratament porumbeilor nostrii atunci e obligatoriu ca doza si durata tratamentului sa fie suficienta pentru a omori toate bacteriile rele. Altfel, bacteriile ramase vor crea rezistenta la antibiotic (ceea ce nu te omoara, te face mai puternic), iar data viitoare antibioticul nu va mai avea efect.
Mai mult decat atat, daca folositi un antibiotic puternic, iar bacteriile devin rezistente la acesta, atunci nu stiu ce va mai putea vindeca pasarea. Un antibiotic si mai puternic. Doar ca antibioticele sunt limitate, nu veti putea trata la nesfarsit cu alt si alt antibiotic.

12. "Despre jurnalisti" dupa articolul "Slightly Less Stupid"
Jurnalistii, o specie de oameni care cauta sa ne faca pe plac noua celorlalti, publicand cat mai multe articole de scandal.

13. "Tara binecuvantata? traducerea articolului "Blessed Country?"
Multi cred ca Olanda este o tara binecuvantata in ceea ce priveste sportul cu porumbei voiajori. Probabil ca asa este, din unele puncte de vedere.

Sper ca in viitor sa adaug si alte articole in aceasta sectiune. Chiar daca, uneori, articolele maestrului Ad Schaerlaeckens par sa spuna mereu aceleasi lucruri, sunt totusi lecturi placute si usor de digerat.

Continuarea Retrospectivei 2012 aici:
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.ro/2012/12/retrospectiva-2012-iii-alte-articole.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu