In multe dintre articolele postate pe acest blog, se vorbeste de medicamente si despre modul cum influenteaza acestea organismul porumbelului.
Creeaza oare aceste medicamente rezistenta bacteriilor? Cum putem preveni acest lucru?
Sa vedem mai jos ce spune Ad Schaerlaeckens despre acest lucru in articolul sau, “Again Food for Thought” (sursa: http://www.schaerlaeckens.com/)
“In luna Martie 2011 am avut o problema serioasa de sanatate: reumatism muscular. Multumita Prednison-ului acum spune ca sunt mai bine. Dar odata cu utilizarea acestuia au aparut si efectele secundare.
Prednison-ul este deopotriva util dar si daunator organismului, deoarece acesta elimina atat bacteriile rele cat si pe cele bune, bacterii necesare supravietuirii noastre.
Baytril
2011 a fost, de asemenea, anul in care porumbeii mei au avut o problema: salmoneloza. Dar aceasta problema a avut tot un final fericit, pasarile au evoluat fantastic anul acesta (2012).
Am tinut salmoneloza sub control prin administarrea de Baytril, urmata apoi de vaccinarea cu Colombovac PT.
Am descoperit ca Baytril-ul si Prednison-ul au foarte multe in comun.
Baytril este un medicament excelent, insa cauzeaza, la fel de usor, multe distrugeri in organismul porumbelului.
Anul acesta a trebuit sa iau mai putin Prednison, iar ultima data cand am mers la medic, am vorbit mai mult despre porumbei decat despre problema mea de sanatate.
Am intrebat-o dupa cat timp se va reface flora in organismul porumbelului supus unui tratament cu un antibiotic cu spectru larg, cum este Baytril-ul.
Sase saptamani
Vor fi necesare, nu mai putin de sase saptamani inainte ca organismul porumbelului sa revina la normal.
<<Deci, fiti atenti cu chestiile astea (Baytril)>>, mi-a spus doctorita.
Apoi am intrebat-o despre rezistenta. Ea a fost om de stiinta, si deci, este indreptatita sa cunoasca raspunsul.
Intamplator un prieten de-al sotului ei a fost, de asemenea, columbofil si de multe ori au vorbit despre boli si medicamente.
<<Ceea ce crescatorii nu realizeaza>>, a spus ea, <<este faptul ca porumbei nu pot construi rezistenta, dar bacteriile da. Daca tratati corespunzator, bacteriile rele vor fi eliminate, iar bacteriile moarte nu pot construi rezistenta la medicament>>.
Prin urmare, este important sa tratati porumbei atata timp cat sa ucideti toate bacteriile rele.
Dupa aceea, intr-adevar, este nevoie de sase saptamani pana ce organismul va reveni la normal si, prin urmare, nu este un lucru inteligent sa imperechem sau sa concuram pasarile imediat dupa tratament.
In ceea ce priveste vaccinarea impotriva salmonelozei este aceeasi poveste.
Daca doriti sa va distrugeti porumbeii de matca, atunci imperecheati pasarile imediat dupa vaccinare.
Probabil ca marea majoritate a crescatorilor nu cunosteau raspunsul dosctoritei. Asadar, nu organismul porumbelului creeaza rezistenta la antibiotic, ci bacteriile care reusesc sa supravietuiasca devin mai rezistente. Ceea ce nu te omoara, te intareste!
Astfel, atunci cand este cazul, vor trebui administrate porumbeilor tratamente eficiente, asa incat sa putem omori toate bacteriile raspunzatoare de aparitia bolii. Totusi, sa nu uitam de dozarea corecta a acestor medicamente. Sa nu uitam de faptul ca apa bauta de porumbei difera cantitativ in functie de anotimp, putand astfel administra o doza mai mare sau mai mica decat cea eficienta.
Ca urmare, multi crescatori prefera administrarea medicamentelor individual, pe cioc ori prin injectare, sau in hrana.
Cum ramane cu administrarea frecventa a unui antibiotic, pe termen scurt - PREVENTIV cum ne place sa spunem? Sa vedem mai jos ce spune Ad:
“Avertisment
<<Asadar am facut un lucru bun tratand pasarile cu Baytril pentru cel putin 10 zile?>> am intrebat-o.
<<Absolut>> mi-a raspuns ea. <<Salmoneloza este ceva foarte serios si are nevoie de o abordare serioasa. Folosind jumatati de masura, va creeati mai multe probleme.
Deci, este absolut gresit sa administrati Baytril de mai multe ori pe an, cate 2 sau 3 zile, asa cum unii crescatori o fac.
In acest fel, nu vor fi eliminate toate bacteriile, iar cele ce vor ramane in viata vor creea rezistenta, intr-adevar. Iar atunci cand medicamente ca Baytril-ul sau Prednison-ul nu mai sunt eficiente, nu exista nimic altceva care sa te poata ajuta.”
Deci, atentie la antibioticele cu spectru larg! Daca acestea sunt administrate periodic, intr-o doza insuficienta, bacteriile vor deveni din ce in ce mai rezistente. Atunci cand aceste antibiotice sunt si foarte puternice, vom avea bacterii rezistente la cele mai puternice medicamente, iar rezultatul il putem deduce din context.
“Dupa aceste cuvinte, m-am gandit la Adeno Coli sau asa-numita boala a pasarilor tinere. Multi crescatori angajeaza in concursuri porumbeii mult prea repede dupa un tratament. Acestea arata bine, par ca sunt recuperate, dar nu este asa.
Rezultatul este ca multe dintre aceste pasari se pierd, deoarece sunt inca multe probleme ramase nerezolvate in corpul pasarilor.”
Oare cati dintre noi oferim 6 saptamani timp de recuperare dupa tratament, inainte de angajare in concurs? Am vazut cu totii porumbei bolnavi in masinile de transport.
In acelasi articol, Ad Schaerlaeckens vorbeste despre importanta pedigree-lor in achizitionarea porumbeilor. De ce pedigree-le faimoase atrag mult mai multi cumparatori decat ar fi cazul, in vreme ce adevaratii columbofili nu-si pot vinde pasarile cu un pret rezonabil? Cititi mai jos!
“Un crescator local, cu super pasari, a trebuit sa renunte datorita sanatatii precare. In opinia mea, el este unul dintre cei mai buni zburatori din Olanda si Belgia. De ce nu este celebru atunci?
Pentru a deveni faimos sunt necesare doua conditii: Trebuie sa concurezi cu MULTE pasari, si pe distante LUNGI.
Iar omul nostru angajeaza doar cateva pasari pe distanta medie. Niciodata nu a avut pedigree, dar cu toate acestea, el bate nume renumite in intreaga lume, saptamana de saptamana.
Acum, mi-a cerut sa-i gasesc un client pentru pasarile sale. Desi pretul a fost chiar mic, nu m-am putut astepta la reactiile oamenilor.
<<Ce linie sunt porumbeii?>> unul dupa altul m-au intrebat.
Sa nu-ti pierzi tot parul din cap intr-o singura zi? Oare niciodata acesti straini nu vor deveni mai destepti? Chiar cred ei intr-adevar, ca toate pasarile bune provin dintr-o gramada limitata de nume bine cunoscute?
Pedigree
Pe site-ul sau L. Geerts spune ca <<pedigree-le sunt alcatuite pentru a trisa nevazatorii>>.
Nu sunt complet fara sens aceste cuvinte. Numai Dumnezeu stie cati frati si surori de super pasari am tinut in mana, pasari care nu au fost bune de nimic. Pasari ce aveau pedigree de-ti taiau rasuflarea.
Desigur, eu prefer, de asemenea, o pasare cu origini bune unei pasari cu origine normala, dar niciodata nu pot fi sigur.
Odata, un campion spunea:
<<Daca ai un comparator pentru o super pasare, vinde si parintii acesteia odata cu ea. Sunt foarte putine sanse de a reproduce din acei porumbei un alt campion.>>
Este o parere exagerata, de asemenea, dar din nou exista si ceva adevar in ea.
Campionii de aici, nu pot intelege de ce strainii platesc averi pentru pasari pe care nu le pot tine in mana.
Internet
De asemenea, L. Geerts, a scris ca <<a cumpara prin intermediul internetului este o risipa de bani>>.
Si, intr-adevar, eu nu cunosc niciun campion care incearca sa-si imbunatateasca propria linie cumparand prin intermediul internetului.
Ei vor sa poata vedea si sa tina in mana pasarile dorite. De aceea sunt campioni.
Cateodata ii vezi licitand pe Internet, dar in cea mai mare parte o fac pentru pasarile prietenilor.
Nu este un secret ca jocurile sunt facute pentru a mari preturile, in special pentru chinezi.
Campionul fara un nume celebru reuseste in final sa-si vanda pasarile unui campion strain. Acesta din urma este un om care nu este interesat de nume, el vrea sa castige!
Si este si un castigator, din moment ce este mai putin naiv decat majoritatea.”
Din nou, Ad Schaerlaeckens reuseste un articol foarte bun, aducand in discutie doua aspecte importante din sportul columbofil: modul de folosire a antibioticelor si importanta pedigree-lor.
Alte
articole Ad Schaerlaeckens, aici:
Articole
ale altor columbofili celebri, aici:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu