Cum apreciem calitatea unui porumbel?
Porumbelul care obtine un rezultat foarte bun intr-o atapa este un porumbel bun?
Daca dintr-o pereche obtinem un descendent ce concureaza cu succes, putem spune ca aceasta pereche este una buna reproducatoare?
Asta este tematica articolului de fata. Raspunsurile oferite de Bob Rowland in articolul “Let’s talk about Repeaters”
“Parerea mea este ca, indiferent cat de mare e premiul castigat sau cat de buna este puiul obtinut din acea pereche, valoarea acestor porumbei sta in repetarea acestei performante.
Cand ma refer la calitate, ma uit la porumbeii care poseda aceasta capacitate de “CONSECVENTA”.
Termenul “CONSECVENT” poate fi oarecum inselator, multi va vor spune despre un porumbel ca este intotdeauna printre primii porumbeii care sosesc acasa. Ii intreb apoi ce premiu a castigat acel porumbel?
Un porumbel care este, de obicei, unul dintre primii porumbei sositi in crescatorie, nu inseamna ca este un porumbel bun.
A fi un porumbel bun inseamna ca trebuie sa ajunga acasa de multe ori printre primii porumbei din crescatorie SI sa obtina, de asemenea, si rezultate de top.
Ce castig va poate aduce un porumbel ce soseste primul pe crescatorie dar nu prinde clasamentul?
Acesta este insa un bun indicator in ceea ce priveste calitatea crescatoriei.”
Asadar porumbeii buni, dupa parerea lui Bob Rowland, sunt porumbeii care intradevar obtin constant rezultate bune in mai multe etape.
Eu unul as prefera porumbeii care obtin rezultate constante in cat mai multe etape, decat porumbeii care obtin rezultate spectaculoase in cateva etape, iar pe urma se “pierd” din clasament. Cei din primul tip mi-ar asigura realizarea normelor sportive, pe cand cu cei din a doua categorie nu vom fi siguri de acest lucru.
Oricum ultima parte din acest paragraf mi-a placut foarte mult: “Ce castig va poate aduce un porumbel ce soseste primul pe crescatorie dar nu prinde clasamentul?
Acesta este insa un bun indicator in ceea ce priveste calitatea crescatoriei.”
Deci, daca porumbeii nostril sunt bine ingrijiti, sanatosi, au antrenament adecvat, dar cu toate acestea nu reusesc sa claseze, atunci problema sta in calitatea pasarilor.
“Daca ati detinut vreodata un porumbel intradevar de calitate, atunci nu veti putea uita niciodata cum v-a facut sa va simtiti acest porumbel!
Daca nu ati detinut niciodata unul din acesti “CONSECVENTI”, atunci nu veti sti cat de bine este sa ai o pasare de o asemenea calitate. Sentimentul este inconfundabil si te va urmari pe parcursul intregii vieti sportive.
In intreaga mea cariera sportiva, am avut doar cativa porumbei pe care-I pot denumi “SUPER CONSECVENTI”.
Acestia sunt porumbeii ce te pot face faimos!
Uitati-va la toate pasarile campioane din Europa!
Totusi, de notat ca aceste pasari sunt , de obicei, pasari de viteza, atata timp cat este foarte dificil sa pregatesti un porumbel de distanta lunga, asa incat sa castige 30-40 etape de fond-maraton in viata sa sportiva.”
Intradevar, majoritatea legendelor din sportul columbofil sunt porumbei de distante scurte., porumbei pearticipanti la categoria viteza-demifond.
In cazul distantelor lungi – fond maraton – se vorbeste mai mult de calitatea crescatoriei in ansamblu decat de calitatea unui singur exemplar. Aici crescatorul + echipa (linia) ies in evident.
“Pentru a obtine respect in concursurile importante, vom avea nevoie ca matca noastra sa reproduca descendenti inzestrati cu capacitatea de a fi “CONSECVENTI”. In cazul in care o pereche nu reproduce multi urmasi capabili sa ajunga acasa primii si, de asemenea, sa faca acest lucru destul de des, atunci sansele de a castiga un premiu sunt impotriva acestei perechi.
Preferati sa jucati la loto sau preferati sa participati la concursuri avand siguranta ca porumbelul vostru va fi printre primii sositi? Eu imi cunosc preferintele!
Oricum, pentru ca unii crescatori sa castige, este nevoie de multi altii care sa piarda!”
Cu cat mai multi porumbei mediocrii vom participa in concurs, cu atat mai mult de castigat vor avea cei care au intradevar porumbei buni.
Oare maestrul Dusardhuyn, care participa cu maxim 6 pasari in fiecare etapa, s-a gandit ca ar putea avea mai multe sanse daca ar fi angajat de zece ori mai multi porumbei.
Eu unul cred ca se poate obtine performanta si cu porumbei putini, atata timp cat mentinem la un anumit nivel calitatea crescatoriei in ansamblu, prin aceasta intelegand hrana, pasari, antrenament, crescatorie, mod de lucru.
“De ce oare porumbeii nostri si parintii lor nu pot produce un “CONSECVENT”? Eu cred ca noi am permis standardului de non-performanta sa devina normal in crescatoria noastra.
In timp ce scriu acest articol, sezonul cu maturi se apropie de sfarsit, iar cand ma uit la rezultatele mele, ele sunt sub ceea ce gandesc ca ar fi acceptabil.
Porumbeii pe care i-am zburat anul acesta nu au fost niciodata buni nici ca pui si cativa dintre acestia au fost opriti in crescatorie mai mult de un sezon cu speranta ca vor fi mai buni anul viitor. AU DEVENIT DOAR MAI BATRANI! Niciodata mai buni.
Noi toti, si cu siguranta asta ma include si pe mine, credem ca deoarece o pereche a produs un porumbel rezonabil, ei vor face acest lucru din nou.
In cazul in care nu o fac, cunoastem care este calitatea acestora si cat de sigur va fi viitorul nostru?”
Cand intocmim echipa de start sau cand dorim sa pariem, ne va cu atat mai usor cu cat avem mai multi porumbei “consecventi” in crescatorie.
“Avand CONSECVENTI acest lucru este foarte usor.
Cu porumbei de acest tip nu avem emotii, dar fara acesti porumbei gasim multe scuze pentru a sta deoparte.
Este foarte greu sa pariem atunci cand nu suntem capabili de a alege porumbelul castigator, dar de cele mai multe ori acest lucru este dificil, deoarece nu avem de unde alege.
Abilitatea noastra de a alege este probabil la fel de buna ca intotdeauna, dar nu putem face supa de pui din gainat de pui.
In concluzie, cred ca trebuie sa avem un standard pe care trebuie intotdeauna sa-l mentinem sau sa-l imbunatatim.
Cu cat permitem o scadere a asteptarilor noastre, cu atat vom avea rezultate mai slabe.
Pentru a ajunge la un nivel de excelenta, o importanta “curatare” a crescatoriei poate fi necesara, ceea ce este greu de facut pentru marea majoritate a crescatorilor, dar daca veti fi obiectivi in analiza, rezultatele ar trebui sa se imbunatateasca in urmatorii ani.
Asta inseamna ca nu vom imperechea un porumbel potential bun cu unul care nu a oferit nimic in crescatoria noastra.
Tot ce poate oferi un porumbel de o calitate slaba este o calitate si mai slaba si multe necazuri.
Cand incepi sezonul cu o echipa mai mica, dar de o calitate mai buna, toata munca si cheltuielile se vor duce in jos, iar rezultatele ar trebui sa apara.
In cazul in care porumbeii au fost de o calitate deosebita in trecut, s-ar putea doar traversa o perioada mai proasta de un an, doi, dar daca acest lucru se prelungeste pe o perioada mai mare de timp, atunci porumbeii sau crescatoria sau modul de lucru necesita ceva schimbari.”
Iarasi, adevaruri cunoscute de majoritatea crescatorilor.
Dar cati dintre noi avem taria de a renunta la anumite pasari, care probabil au costat foarte multi bani sau au pedigree lungi in spate, atunci cand din aceste pasari nu am obtinut nimic bun?
Bafta!
Alte
articole Bob Rowland, aici:
Articole
ale altor columbofili celebri, aici:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu