"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



vineri, 7 decembrie 2012

Principalele calitati ale porumbelului voiajor, dupa articolul "Secretul columbofiliei" de Deer Adalbert

Dupa cum ati putut vedea multe din sfaturile crescatorilor, publicate la rubrica "Un sfat pe zi... de la marii crescatori" apartin dlui. Deer Adalbert, un renumit crescator din Miercurea Ciuc.
In aceasta postare o sa incerc sa comentez unul dintre ultimele sfaturi ale acestui indragit columbofil, publicate pe site-ul dansului, http://www.deerbela.ro/?action=retete.

"Secretul columbofiliei este porumbelul bun.
Definitia porumbelului bun: Porumbelul care in cel mai scurt timp ajunge de la locul lansarii in voliera. Desigur ca sa ajunga in cel mai scurt timp acasa, cel mai important lucru este sa aiba simtul orientarii.
Sunt mai multe ipoteze: forta gravitationala a pamintului, pozitia soarelui, cursul raurilor, etc, dar nimeni, in lumea asta mare, nu a dovedit exact cum se orienteaza porumbeii, desigur daca le-am stii nu ar mai fi interesant sportul nostru.
Contrazic toate ipotezele si dupa opinia mea, prioritate dau, insusirii simtului de orientare cu care se nasc porumbeii. Asa se explica si desprinderea porumbeiilor din stol in momentul lansarii."

Asadar, secretul sta in calitatea pasari de a se orienta si naviga cat mai repede spre propria crescatorie.
Asta nu inseamna ca daca avem super pasari, va trebui sa neglijam celelalte aspecte ale sportului columbofil (crescatorie, hrana, mod de lucru, antrenament), sau va trebui sa uitam de celelalte caracteristici ale porumbelului (musculatura, penaj, ochi, osatura, etc). Aici, Dl. Adalbert se refera strict la modalitatea de navigare a porumbelului voiajor.
Probabil ca simtul orientarii este prioritar, insa, eu cred ca porumbelul mai are nevoie de ceva in drumul lui spre casa.
In primul rand de experienta. Sunt multe relatari in care se spune cum porumbeii zboara deasupra soselelor. De ce oare fac acest lucru? Probabil pentru ca-si amintesc cum acea sosea i-a adus acasa data trecuta.
De ce, de obicei, nu se angajeaza yearlingii la concursurile de maraton, unii crescatori neangajandu-i nici la cele de fond? Multi zic ca nu sunt maturizati complet. Eu zic ca motivul principal este acela ca nu au suficienta experienta. Mai mult ca sigur "maturizarea" inseamna "experienta".
Apoi trebuie sa amintim si despre factorul NOROC. Sunt convins ca in concursurile foarte grele, concursuri pe care noi le numim catastrofe, porumbeii au nevoie de mult noroc pentru a-si regasi casa, perechea, puii. Degeaba am un simt de orientare super bun daca nu il pot folosi.

Un alt aspect adus in discutie de dl. Adalbert se refera la antrenamentul porumbeilor din timpul iernii. Multi crescatori prefera sa tina inchisi porumbeii iarna, altii le dau drumul doar ocazional, altii mai curajosi ii antreneaza zilnic.
Oare doar din cauza rapitoarelor facem acest lucru? Oare porumbeii chiar au nevoie de aceasta perioada de repaus, care in anumite zone poate tine chiar si 5-6 luni pe an? Le facem oare mult mai rau tinandu-i inchisi?

"Am facut cu ei antrenamente primavara, vara, toamna si iarna. Cand majoritatea columbofiliilor au inchis porumbeii, protejindu-i impotriva rapitoarelor, in luna noiembrie am facut antrenamente cu ei.
Am facut lansare de la 10, 25, 50 de km dupa care am lansat de la 150 de km, in asa fel incat trebuia sa treaca masivul Bucinul si Harghita.
Am avut pierderi semnificative dar cei care au simtul orientarii cel mai bun sunt acasa.
Tot asa am zburat cu ei iarna cand era zapada Lacul Sfanta Ana, cei mai buni au venit acasa, atunci despre ce mai discutam: "Trebuie sa astepti primavara ca sa inverzeasca, etc."
Dupa opinia mea sunt prostii, vin cu zicala romaneasca cand copilul este mic si nu este Petrica, daca creste mare Petru nu se face.
Marii savanti ai columbofiliei au stabilit urmatorul procent: din 100 de porumbei se nasc 2,3 excelenti, buni 5, 20 satisfacatori, in rest, ceilalti in cratita. Cei care nu poata sa inghita acest lucru sa nu se apuce de acest sport.
Marele Staf Dusarduyn nu a vrut sa dea pedigreu la porumbeii vinduti spunind: "Eu de unde sa stiu care o sa fie cel mai bun, asta depinde cu ce insusire s-a nascut."
De la 5,10 ,100 km porumbeii care nu poseda  acest simt al orientarii, intamplator vin si ei acasa, dar adevaratele concursuri incep peste 500 de km, unde pe langa simtul orientarii mai trebuie adaugat si conditia fizica."

Anul trecut am tinut inchisi porumbeii pe timpul iernii. Anul acesta am de gand sa-i antrenez in jurul casei, daca se poate, zilnic. De ce? Pentru ca uliul nu va prinde decat porumbeii inceti si greoi. Acesti porumbei se vor pierde oricum in concursurile grele din sezon.
Exista probabil si exceptii in care uliul ne-a luat cel mai bun campion din crescatorie. Dar a fost oare o intamplare? Putem fi siguri ca acel porumbel nu suferea de vreo boala ascunsa, boala ce i-a micsorat viteza de zbor? Sau uzura din timpul sezonului nu si-a pus amprenta pe acest porumbel?
Oricum, castigul este mult mai mare antrenand porumbeii tot timpul anului, bineinteles atunci cand vremea o permite. Primavara se va vedea diferenta. Pana la urma nu-i crestem pentru ornament.
Iar ideea cu intratul porumbeilor prea repede in forma este un mit. Porumbelul bun trebuie sa fie tot timpul in forma, exceptie facand doar naparlirea, insa si atunci, daca porumbelul are la indemana toate resursele necesare - minerale, vitamine, alimentatie diversificata - conditia acestuia se poate mentine.
Parerea mea este ca doar porumbeii super tratati cu fel si fel de pilule magice au caderi de forma periodice.
Normal ca nu se poate folosi semnul de egalitate intre vitalitatea unui vaduv si cea a unui porumbel ce se joaca la natural, acesta din urma avand o familie, si probabil pui in cuib.
La fel nu putem compara un porumbel ce participa la concursuri cu unul din matca.
Dar porumbeii pregatiti si recuperati corespunzator nu au niciun motiv de a nu intra in forma la cateva zile dupa etapa.
Ceea ce trebuie sa selectam sunt pasarile cu vitalitate mare, pasari care in 99% din cazuri nu vor putea fi prinse de uliu, pasari care isi pot pastra sanatatea IN MOD NATURAL 365 de zile pe an.
Apoi, cosul va face o a doua selectie din punct de vedere al simtului de orientare.

"Asa se explica in viata de toate zilele ca se nasc mari campioni, un Messi, Hagi care au simtul fotbalului, mari cantareti muzicieni care au simtul muzicii, etc.
Cunosc familii unde unul din copii este un foarte bun inotator, campion si salvamar celalalt nici sa inoate nu stie.
In concluzie!
Pe langa pupila mica, pene de matase, musculatura, aripa de otel, statura, inteligenta,  etc, mai trebuie adaugat si insusirea simtului de orientare fara de care nu exista nici un campion.
Dupa opinia mea este cel mai important lucru pe  care trebuie sa-l aiba un porumbel calator, in rest sunt ipoteze, interese si povesti de adormit copii.
Nimeni sa nu se supere pe mine, sunt un om modest, normal, cu picioarele pe pamant, dar dupa opinia mea acesta este purul adevar!
Cum aflam daca un porumbel poseda acest simti al orientarii? Exista numai un singur caz zburand si selectand. Contrazic si pe cei care se lauda "Am lansat 40, am clasat 40”. Prostii, minte pentru el insusi sau din interese.
Contrazic si opinia unora care afirma ca tardivii nu poti sa zbori. Prostii! Pe tardivi poti sa-i antrenezi si sa zbori ca si un pui de mai, insa procentul la pierdere este mult mai mare. De ce? Deoarece nu avem aceasi rabdare cu ei, nu asteptam sa naparleasca macar doua pene, Nu este asigurata perioada de acomodare si de zbor ca la aceia din luna mai.
Daca sunteti columbofili voiajori, va sfatuiesc sa zburati, sa selectati porumbeii, altfel tineti pe ei in voliera ca pe un jucator de Galati, Texan, unul incaltat sau de alte minuni."

Foarte bine punctat. Deosebirea dintre campioni si ceilalti este deosebirea dintre curaj si timiditate.
Curajul de a fi pionier si a incerca noi si noi metode atunci cand ceilalti stau si asteapta sa vada cand gresesti.
Curajul de a selecta si de a concura pasarile.
Curajul de a trece mai departe atunci cand cei mai "valorosi" porumbei nu gasesc drumul catre casa.
Curajul de a lasa PASARILE SA ZBOARE!

Bafta!



Multe alte articole columbofile despre cercetare, genetică, tratamente, etc găsiți aici:

2 comentarii:

  1. In marea majoritate a articolelor pe teme columbofile se gasesc enumerate calitati pe care porumbeii ar trebui sa le aiba pentru a putea deveni campioni. Ceea ce multi nu spun, sunt adevaratele calitati necesare si columbofililor pentru a putrea transforma porumbeii buni in campioni. In acest deosebit articol, prin concluzia la care ai ajuns, ai subliniat cea mai esentiala calitate a columbofililor si anume CURAJUL. Acesta, este la fel de asemanator si important precum VITALITATEA si SIMTUL ORIENTARII la porumbei; iar cand toate acestea se intalnesc intr-o singura crescatorie, cel putin un loc pe podium este deja rezervat. Porumbeii nascuti fara vitalitate si simt al orientarii deosebit, nu au nici o sansa in a deveni campioni; dar oare columbofilii care nu sunt inzestrati nativ cu acest factor important (curajul), au sanse sa devina campioni?
    ...cu respect, Adi Dragan

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut, imi poti trimite un email la adresa fondmaraton@gmail.com? Vreau sa vorbesc cu tine dar adresa de la contact zice ca nu e valida.

    RăspundețiȘtergere