"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



miercuri, 25 martie 2015

"Cum recunoasteti un porumbel care nu este bun", traducerea articolului "Requirements" de Ad Schaerlaeckens

Mai jos, traducerea unui articol din 2010: “Requirements” de Ad Schaerlaeckens


Cerințe
Nu mă pot opri din a menționa faptul că, nimeni în lume, nu poate spune, cu siguranță, dacă o pasăre este o bună reproducătare sau o bună zburătoare.
Pe de altă parte, este mult mai uşor să spui când un porumbel NU este bun.
Unele păsări au atât de multe defecte şi atât de mari, încât, pur şi simplu, acestea nu pot fi bune.

Mulți dintre colegii columbofili m-au înțeles greşit în momentul când le-am spus acest lucru, deoarece ei văd altfel lucrurile.
Toți câinii sunt animale, dar nu toate animalele sunt câini.

În afară de rezultatele obținute în concursuri, există unele caracteristici pe care le găsesc esențiale porumbeilor voiajori, iar acei porumbei, care nu dețin aceste calități, nu au ce căuta în crescătoria mea.

1.
Păsările trebuie să aibe un penaj mătăsos.
Am văzut păsări bune având talie mare, păsări bune de talie mică, de asemenea, păsări lungi şi scurte bune, păsări bune având sternul adânc, păsări bune având un spate slab, însă, niciodată nu am văzut o pasăre bună care să aibe un penaj rigid. În special, nu sunt de dorit acele păsări la care penele se rup foarte uşor.

2.
O pasăre bună trebuie să fie echilibrată.
Prefer porumbeii de mărime medie, dar asta nu este o necesitate.

3.
Porumbeii trebuie să aibe sănătate naturală.
Orice pasăre se poate îmbolnăvi, dar ar trebui eliminate păsările care au nevoie frecvent de medicație.

4.
Pupila trebuie să fie mică şi poziționată în față. Culoarea ochiului nu este relevantă.

5.
Pasărea bună are un puternic caracter de luptător.
Ei îşi iubesc teritoriul (boxa) şi vor lupta să-l apere. Am, de asemenea, o preferință pentru femelele care nu-şi părăsesc ouăle, chiar dacă clocesc de 3 săptămâni.
Şi, prefer puii pe care îi pot găsi pe întuneric, atâta timp cât ştiu unde să-i caut. Nu-mi plac păsările care nu au propriul lor loc şi pe care trebuie să le caut peste tot prin crescătorie.

6.
Toate păsările bune au un gât perfect, nu prea roşu şi nu gâfâie.
Iarăşi, nu trebuie să răstălmăcim cuvintele. Păsările proaste pot avea şi ele un gât perfect, dar… dacă gâtul nu este perfect, pasărea nu poate fi bună, cu siguranță.

7.
Prefer porumbeii care nu năpârlesc foarte repede.
Păsările care au aruncat cea de-a cincea remigă nu mai pot fi îmbarcate.

8.
În timpul sezonului de concursuri (şi, la fel de bine, în tot timpul anului) păsările trebuie să fie dornice să facă baie. Dar asta depinde şi de starea vremii.
Când este cald şi senin porumbeii nu prea doresc să facă baie, însă pe vreme ploioasă, da. Însă dacă porumbeii colegilor columbofili fac baie, iar ai voştri nu, nu puteți da vina pe vreme. Aveți o mică problemă.

9.
Porumbeii trebuie să aibe ouă, cel târziu după două săptămâni de la împerechere. Dacă nu, aceştia ar trebui separați pentru câteva săptămâni, deoarece nu sunt în formă bună.

10.
Dacă vă doriți cu adevărat să deveniți campioni, trebuie să fiți duri uneori şi să scăpați de păsările pe care le iubiți doar pentru că frumusețea sau blândețea lor.

11.
Corpul porumbelului trebuie să fie puternic încă din ziua ecloziunii. Păsările pe care le puteți inela doar la 10 zile, deoarece au picioarele prea subțiri, sunt lipsite de vitalitate.

12.
Păsările bune nu se îngraşă uşor, indiferent de cât de mult mănâncă.

13.
Puii în vârstă de 6 săptămâni ar trebui să se hrănească şi cu grăunțe mari, dacă aceştia aleg doar grăunțele mici, atunci rareori vor fi buni.

14.
Păsările bune sunt calme în coş.
Feriți-vă de porumbeii nervoşi, care nu se opresc din luptă!




Alte articole Ad Schaerlaeckens, aici:

Articole ale altor columbofili celebri, aici:
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.ro/p/articole-columbofili-celebr.html

Un comentariu:

  1. Un articol foarte util pt începători. Având in vedere ca a fost scris de Ad în 2010 e Ok. Mersi de traducere. Andrei

    RăspundețiȘtergere