"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffetmiercuri, 4 martie 2015

"Columbofili straini, atentie!", traducerea articolului "Foreign fanciers watch out" de Ad Schaerlaeckens

Mai jos găsiți traducerea articolului “Foreign fanciers watch out” de Ad Schaerlaeckens.
Sursa:


A păcăli şi a lua țeapă!

În sportul columbofil banii se fac, în special, din vânzări. Nu e nimic rău în a vinde, am făcut-o şi eu la fel de bine, dar atunci când cumperi păsări te aştepți ca vânzătorul să fie sincer şi să încerce să-ți ofere ceva de calitate.
Totuşi, şi non-campionii doresc să obțină profit, iar pentru asta devin, întradevăr, foarte inventivi. Întreaga lor creativitatea devine vizibilă, în special când citeşti documentele porumbeilor din străinătate.
De exemplu, un crescător belgian şi-a făcut publicitate în America cum că un porumbel de-al său ar fi câştigat locurile 1, 1, 2, 2, 3, 5, 6, 7, 7, 9, şi aşa mai departe. O cunoştință a omului a studiat rezultatele şi ştiți care a fost concluzia?
Porumbelul exista (cel puțin asta însemna ceva), dar indiferent unde a căutat, nu a putut găsi aceste clasări. În schimb a găsit alte clasări: 21, 31, 42, 92, 63, 65, 76, 87, 59, şi aşa mai departe.
A decis să se confrunte cu crescătorul.

Scuze
Omul a ştiut imediat despre ce era vorba “nu a fost vorba de rea voință, ci totul fusese o greşeală”.
El vânduse porumbelul şi, odată cu acesta, a înmânat şi rezultatele cumpărătorului. Porumbelul a fost vândut şi “undeva, cumva, ceva nu a funcționat corect în timpul fotocopierii documentelor”.
Foaia cu rezultate nu a fost bine poziționată în copiator, lucru ce a făcut să dispară prima coloană de cifre.
Deci, locul 31 s-a transformat în locul 1, locul 42 în locul 2, locul 92 în locul 2 şi aşa mai departe.
Omul şi-a cerut scuze şi asta a fost tot din punctul lui de vedere, însă porumbelul său va merge mai departe ca o pasăre care a obținut locuri pe care niciodată nu le-a câştigat. Iar cei care vor cumpăra pui din acest porumbel vor crede că aceşti pui provin dintr-un porumbel campion. Ei vor arăta, cu bună credință, foaia cu rezultatele acestui campion.
Asta a mers rău şi nimeni nu a vrut să ştie, deoarece acest lucru ar însemna mulți porumbei care, de fapt, să nu fie buni de nimic.

Perspectiva din care priviți lucrurile
Eu unul nu sunt un câştigător în concursurile de două zile, nu am răbdare cu porumbeii pentru aceste etape, dar am angajat, o dată, 2 porumbei într-o etapă de la Dax.
Spre surprinderea mea, am câştigat locul 905.
Locul 905? Asta nu este chiar o clasare fantastică, dar este vorba de o competiție națională cu 17,121 porumbei, iar procentual am clasat jumătate din păsările angajate, în primele 5%.
Atunci când clasezi jumatăte din porumbei în primii 5%, înseamnă că ai obținut un rezultat foarte bun.
Ce am observat după ce am studiat un pic mai mult clasamentul? Până la locul 905, niciunul dintre marii campioni, pe distanțe lungi, nu aveau jumătate din porumbeii lor acasă.
Erau crescători care aveau jumătate din păsări acasă, unii aveau aproape întreg lotul sosit, dar aceştia erau oameni de care nu am auzit niciodată, oameni care zburau doar câțiva porumbei.
Cu toții erau aşa numiți crescători mici, cu accent pe “aşa numiți”, deoarece atunci când doriți să vă întăriți familia de porumbei, ar fi indicat să mergeți la astfel de oameni. Ei vând mai ieftin şi porumbeii lor zboară, procentual, mai bine.
De ce concurează unii crescători cu foarte multe păsări? Nu este dificil să înțelegem de ce.
Ei contează pe una sau două păsări fruntaşe, deoarece acestea sunt de regulă menționate, şi niciun străin nu se va întreba dacă aceşti porumbei fruntaşi aparțin unui crescător care a angajat 3 sau 150 de păsări, în acea etapă.

Transparență
Un crescător belgian mi-a arătat rezultatele unui porumbel:
Dourdan 78p – locul întâi
Orleans 67p – locul întâi
Dourdan 318p – locul întâi
Dourdan 1470p – locul întâi
Orleans 420p – locul întâi
Dourdan 4188p – locul întâi
Orleans 1114p – locul întâi
Clasări ca acestea trezesc suspiciunea unui cititor atent, deoarece acesta va observa imediat că doar primele două rezultate contează, celelalte fiind dublaje.
Dar nu toți cititorii sunt atenți la aceste detalii.
Foarte des, aceste dublaje apar în pedigree, aşa încât, acest lucru a devenit normal. De aceea puteți vedea uneori observația “fără dublaje”. Ca şi cum acestea ar fi excepțiile de la regulă.

Sudul Olandei
Apoi, există acel crescător din provincia olandeză Zuid-Holland, care compară viteza în cluburile vecine, atunci când el câştigă locul întâi.
Dacă sunt 5 cluburi, iar porumbelul lui a fost cel mai rapid în 4 dintre ele, iar dacă în al cincilea club au existat 30 de porumbei mai rapizi decât ai lui, el adaugă numărul de porumbei, care au concurat mai slab din acest al cincilea club, la numărul păsărilor din cele 4 cluburi.
Astfel, el scoate în evidență porumbelul său ca fiind cel mai bun dintr-un număr mai mare de porumbei, fără ca aceasta să fie o minciună.

Un alt crescător este chiar mai “inteligent”.
Dacă el câştigă locul 10 din 5,000 de porumbei, el scrie că porumbelul lui a lăsat în spate 4,990 de păsări. Şi nici asta nu este o minciună.

Folositor
Este amuzant modul în care unii crescători încearcă să-şi înfrumusețeze PR-ul (public relationship) prin utilizarea fotografiilor.
Cei care, de exemplu, vor să vândă porumbei “Janssen” ar putea publica o poză cu ei înşişi, împreună cu Louis Janssen, în timp ce uneori aceştia nu au niciun porumbel Janssen în propria crescătorie.
Numele sunt tot ce contează pentru a face bani.
În sportul columbofil, deseori, folosirea unui nume nu este altceva decât ascunderea unui produs fără valoare”, i-am spus odată unui japonez în timpul unei cine, într-un adevărat restaurant japonez.
De altfel, eu pot garanta că o astfel de cină nu înseamnă nimic. Pentru japonez peştele trebuie să fie, atât de proaspăt, încât să lovească legumele de pe farfurie. Doar imaginați-vă cum ar trebui să fie în Japonia. De fapt, fiecare ghid turistic din Japonia ar trebui să aibe traducerea frazei: “Adu-mi ceva care să fie cu adevărat mort”.

Din nou Janssen
Din moment ce noi menționăm numele Janssen, niciun oriental nu ştie că acest nume este la fel de comun în țara noastră, ca şi numele Lin de la ei.
De exemplu, am o femelă bună reproducătoare de la un anumit Gust Jansen.
În momentul în care nişte crescători chinezi au vrut să cumpere porumbei de la mine, primul lucru care mi-au cerut a fost să vadă acea bucată de hârtie denumită pedigree. Când au văzut numele “Jansen” aceştia eu devenit foarte entuziaşti, dar când au auzit că este vorba de un alt Jansen, interesul lor a dispărut ca zăpada în bătaia soarelui.
“Porumbeii cu pedigree impresionante sunt, deseori, învinşi de porumbei fără pedigree, care aparțin unor crescători necunoscuți”, le-am spus.

Mi-am pierdut orice speranță ca trişorii şi “dependenții de linii” să fie vreodată eliminați prin propria lor creativitate. Dar păcălitul şi minciuna nu sunt, din fericire, fapte obişnuite în sportul columbofil.
Chiar şi Clinton a persistat în ideea că el nu a avut nimic de-a face cu Lewinsky, şi mai târziu, când a fost încolțit, el a spus acele cuvinte memorabile: “Nu am făcut niciodată sex cu această femeie”.

“Fii atent”, i-am spus odată unui japonez, care încerca să cumpere câştigătorul național de la Reusel(!). Cel puțin aşa spunea pedigree-ul.

Localitatea de eliberare Reusel era la doar 90km de orăşelul unde locuia crescătorul care “câştigase” această etapă națională.Alte articole Ad Schaerlaeckens, aici:

Articole ale altor columbofili celebri, aici:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu