"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



miercuri, 28 ianuarie 2015

"Pastreaza totul simplu", dupa articolul "Keep things simple" de Ad Schaerlaeckens

Mai jos, traducerea articolului “Keep things simple” de Ad Schaerlaeckens

Păstrează totul simplu!
Eu îi consider pe acei oameni, care se oferă să-şi ajute colegii la împerecherea porumbeilor, şarlatanii sportului columbofil. Uneori aceştia chiar cer bani pentru acest lucru.
O greşeală făcută de majoritatea columbofililor este aceea de a complica lucrurile.
Cunosc aproape toți campionii din Europa. Sunt diferiți unii de alții, însă există un lucru agreat de toți: recunosc, spre deosebire de majoritatea şarlatanilor, că nu ştiu nimic despre porumbei.
Ei nu pot vedea dacă un porumbel este bun sau rău;
Ei nu ştiu cum să reproducă porumbei de calitate;
Nu ştiu nimic despre ochi, semnele din ochi sau orice altceva.
Sportul columbofil este plin de mistere şi îndoieli şi pentru marii campioni.

Aici trebuie să-l contrazic pe Ad Schaerlaeckens.
Probabil că majoritatea campionilor nu pot spune dacă un porumbel este bun, dar cu siguranță pot să spună dacă acesta este rău. Chiar Ad spunea acest lucru în unul dintre articolele sale.
Probabil că majoritatea campionilor nu ştiu cum să reproducă DOAR porumbei buni, însă, cu siguranță, ştiu cum să transfere calitățile părinților către majoritatea descendenților. Cu alte cuvinte, nimeni nu poate reproduce 100% porumbei buni din 2 porumbei campioni, însă, crescătorii cu experiență îşi pot forma perechil,  astfel încât, acest procent să fie destul de mare.
Probabil că majoritatea campionilor nu cred în semnele din ochi, însă, cu siguranță aceştia cunosc semnificația acestor semne.

Reproducerea
Cu mult timp în urmă, înainte ca esticii să vină să ne cumpere păsările, l-am întâlnit pe Charel Schellens. Era un om bogat şi a cumpărat cei mai buni porumbei pe care putea să-i cumpere. În serile lungi de iarnă el şi-a gândit intens perechile de matcă. Îi făcea mare plăcere.
După câțiva ani nu a mai găsit această preocupare aşa de plăcută. Şi-a lăsat păsările să se împerecheze singure. Şi, credeți sau nu, de atunci a obținut mai multe păsări de calitate decât înainte.

Aici tind să-i dau dreptate lui Ad, însă cu o condiție.
Păsările de reproducție să fie destul de echilibrate genotipic şi fenotipic, deci să facă parte din aceeaşi familie, şi, chiar mai important, toate să fie păsări care şi-au demonstrat deja calitatea de bune reproducătoare. Probabil că atunci când aleg singuri, porumbeii aleg perechea care le place, deci gradul de stres din interiorul crescătoriei scade foarte mult, ceea ce nu poate decât să le facă bine viitorilor pui.

Geerinckx
De exemplu, Geerinckx. Una dintre păsările lui de bază era o femelă achiziționată de la dl. Keirsmakers. Cum a obținut această femelă? Participase la o licitație a dlui. Keirsmakers. După licitație mai rămăsese un singur porumbel, pe care nu l-a dorit nimeni. Regretatul Luc Geerinckx nu a dorit ca acesta să fie sacrificat şi l-a luat acasă. Gratis.
Rezultatele descendenților din această femelă l-au făcut celebru pe Geerinkx.

Porumbeii  din această crescătorie au zburat foarte bine. Crescătorul a obținut ceva bani din vânzarea păsărilor, aşa că şi-a construit o nouă crescătorie şi imediat păsările bune au devenit mediocre.

Dirk van Dijck
Dirk van Dijck este un alt mare campion din Belgia. În 1994 a avut un zburător fantastic, un mascul roşu, care la un moment dat, s-a pierdut. Multă vreme, Dirk a sperat că acesta se va întoarce, însă nu l-a mai revăzut niciodată. S-a plictisit să-l tot aştepte, aşa că a dat boxa rămasă goală unui alt mascul (93-023), acesta confiscând şi femela rămasă stingheră.
Aceştia au devenit părinții lui 95-005, celebrul său “Kannibaal”.

Ad vrea să accentueze importanța norocului în realizarea perechilor de matcă. Eu unul cred că dacă nu se năştea “Kannibaal”, oricum baza genetică a familiei de păsări Dirk van Dijck era destul de puternică pentru a se naşte un alt mare campion, de ce nu, poate chiar mai bun decât “Kannibaal”, dacă aşa ceva este posibil.

Klak
Cel mai bun zburător pe care Jos van Limpt (Klak) l-a avut vreodată (613) are, iarăşi, o poveste interesantă. Acesta era aşa de urât, încât nimeni nu-l dorea. Când în sfârşit s-a hotărât să-l elimine, un alt mascul din crescătoria lui a murit, otrăvit.
Acum avea de ales, fie să elimine (sau să vândă) femela stingheră, fie să o împerecheze cu masculul urât.
A ales a doua variantă, iar masculul urât a devenit tatăl celebrului “613”.

Aceeaşi idee ca şi mai sus. Probabil în lipsa lui “613” un porumbel la fel de bun sau chiar mai bun avea să se nască până la urmă în crescătoria lui Klak.
Credeți că Klak nu a mai avut niciun porumbel bun în întreaga lui activitate columbofilă? Exclus. Doar că “613” a rămas etalonul său, eclipsăndu-i pe ceilalți. Dacă “613” nu exista, următorul ca valoare era considerat, evident, etalonul crescătoriei.

Practica
Am ținut în mână foarte mulți porumbei, în viața mea. Dar niciodată nu am avut în mână un super porumbel care să aibe mai mult de câțiva frați şi surori la fel de buni.
Esticii vorbesc despre “cuplul de aur”, însă aceste cupluri reproduc DOAR porumbei de calitate, numai în cadrul licitațiilor de pe Internet.
Ştiți ce spunea mereu tânărul Stefaan Lambrechts?
“Nu există, în toată țara, măcar o pereche de porumbei, care să reproducă în fiecare an, câte un campion”.
Este un pic exagerat, trebuie să recunosc, dar este un punct de vedere.

Dacă reuşiți, în sfârşit, să obțineti acel porumbel campion la care ați visat toată viața, nu aveți nicio garanție că din acea pereche veți mai reproduce vreodată ceva la fel de bun.
Boeckx este un om simplu cu crescătorii simple şi cu pedigree şi mai simple. Dar… greu de bătut.

Ideea mea
Străinilor le plac porumbeii consangvinizați. Cu cât găsesc mai multe păsări renumite în pedigree, cu atât le place mai mult porumbelul. Adevărul este că majoritatea campionilor sunt obținuți din încrucişări.
Luați exemplul lui Dirk van Dijck, din nou. Primăvara, el încearcă să reproducă porumbei buni, vara el face împerecheri mai proaste, deoarece, descendenții acestora sunt ceruți de către clienți.
Ce vreau să spun cu asta?
Primăvara el îşi încrucişează propriile păsări cu noile achiziții. Aceste achiziții sunt cumpărate (aproape pe nimic) de la columbofilii locali ce zboară în concursurile de viteză. De ce păsări de viteză? Deoarece acestea au cea mai importantă calitate pe care o poate avea un porumbel: buna orientare. Aceste concursuri durează uneori mai puțin de 5 minute. Cea mai mică greşeală este fatală, atâta timp cât fiecare secundă contează.
Mai târziu, în timpul anului, Dirk împerechează porumbeii săi între ei. Îi consangvinizează. De exemplu, el împerechează un nepot din “Kannibaal” cu o strănepoată a acestuia. Deoarece astfel de păsări sunt cerute de clienți.

Este logic să fie aşa, deoarece păsările încrucişate sunt bune pentru zbor, iar cele consangvinizate pentru reproducție. Însă nu mi se pare corectă afirmația lui Ad, cum că împerecherile de consangvinizare ar fi mai proaste, atâta timp cât clienții vor folosi aceste păsări la reproducție.
Dar probabil vrea să spună altceva. “Kannibaal” a fost etalonul lui Dirk, însă vremurile s-au schimbat şi porumbeii au evoluat odată cu acestea. Clienții vor în continuare puii din linia lui “Kannibaal”, fără să conştientizeze faptul că Dirk obține rezultate cu alt tip de păsări.

Lin Yun Ta
În urmă cu mult timp, cel mai bun prieten al meu (regretatul David Lin Yun Ta) m-a întrebat:
“Ad, tu ai reprodus atât de mulți porumbei buni. Ai putea scrie un articol despre cum se pot obține aceştia? Sunt mulți care ar dori să afle acest lucru”.
 Răspunsul meu a fost: “Va fi un articol foarte scurt, David.”
Câteva zile mai târziu, i-am trimis un email şi i-am spus că articolul în găseşte în ataşament.
Acesta era următorul:
“Cum să reproducem porumbei buni?
???
de Ad Schaerlaeckens”
Cele trei semne de întrebare au fost tot ce aveam de spus.

Probabil că asta se întâmpla de mult, deoarece Ad Schaerlaeckens a scris între timp o serie de articole despre reproducerea porumbeilor buni, vezi “How to breed good pigeons?”
Traducerile aici:
Bărbatul în cămaşă cu dungi este prietenul meu Lin Yun Ta.


Recent
Apoi, mai este cel mai bun yearling al Belgiei în 2014, concurat de Dockx.
Acesta a cumpărat în anul 2013 porumbei de la v d Wouwer şi de la Cools, planul său fiind acela de a încrucişa cele două linii de porumbei. Toți s-au împerecheat destul de repede conform planurilor sale, mai puțin o pereche.
Aceştia au refuzat să se împerecheze. Dockx i-a lăsat în pace, plictisit şi obosit, astfel încât, s-a format o pereche nouă, din 2 porumbei Cools, împotriva voinței sale. Aceştia au devenit părinții AS-ului său Național.

“Home Alone”
Aceasta este povestea porumbelului meu “Home Alone”. Mulți crescători mă cred foarte deştept, atunci când văd pedigree-ul acestei păsări, acesta fiind consangvin pe “Ace Four”.
Dar adevărul este că nu sunt aşa de deştept. Părinții săi şi-au dorit cu adevărat să fie împreună. Am încercat foarte mult să previn acea împerechere, câtă vreme erau prea apropiați. Până când am renunțat.
În prima fază am vrut să arunc ouăle. Dacă aş fi făcut asta, nu l-aş mai fi avut pe “Home Alone”.
Acest porumbel a devenit celebru după ce a câştigat locul întâi interprovincial pe o vreme caniculară cu vânt din față, cu un avans de 6 minute. Împotriva a nu mai puțin de 13.500 de păsări.
12-720 a câştigat locul întâi cu un avans de 5 minute împotriva a 6.137 porumbei, într-un concurs foarte greu. Locurile 2 ,3, 4 şi 5 au fost ocupate de colegii săi de compartiment!!! Acest 720 a fost consangvin pe Home Alone şi am fost atât de prost încât să-l vând.

Concluzie
Vă rog să nu mă întelegeți greşit. Bineînțeles că avemnevoie de porumbei buni pentru a reproduce porumbei buni. Porumbeii nu pot da ceva ce ei însuşi nu au.
Dar mai este nevoie şi de noroc!
Să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru asta! Ce s-ar întâmpla dacă reproducerea porumbeilor buni ar fi o ştiință exacta? Acest lucru ar duce la sfârşitul sportului columbofil, pentru că cei mai experimentați crescători în verificarea la mână şi cei mai bogați ar prelua repede controlul şi puterea.
Frații Janssen erau nişte oameni simpli, dar foarte buni crescători. Sunt destui de mulți ca ei, complet necunoscuți în afara țării, dar foarte buni columbofili.

  Dar toți, ca şi mulți alți campioni care sunt sinceri şi oneşti, vor ridica din umeri când îi întrebi “cum să reproduci porumbei buni?”





Alte articole Ad Schaerlaeckens, aici:

9 comentarii:

  1. 1) ,, Păstrează totul simplu!
    Eu îi consider pe acei oameni, care se oferă să-şi ajute colegii la împerecherea porumbeilor, şarlatanii sportului columbofil. Uneori aceştia chiar cer bani pentru acest lucru.''
    Raspuns : La aceste afirmatii a dat deja cu cel mai recunoscut columbofil specialist din LUME si anume Piet de Werdt !!!
    2) ,,Cunosc aproape toți campionii din Europa. Sunt diferiți unii de alții, însă există un lucru agreat de toți: recunosc, spre deosebire de majoritatea şarlatanilor, că nu ştiu nimic despre porumbei.''
    Raspuns : Mai nimic sau NU DESTUL era totusi o afirmatie mult mai credibila !!!
    3) ,,Ei nu pot vedea dacă un porumbel este bun sau rău.''
    Raspuns : Si atunci cand fac licitatii de ce ii selecteaza si vand majoritatea rebuturi ??!!!!!!!!
    4) ,,Ei nu ştiu cum să reproducă porumbei de calitate.''
    Raspuns : Leo Hereman, Georges Fabry, fratii Janssen, Dr Bricoux, Marcel Desmet, Schmeulders, etc, ... ei de ce au stiut sa reproduca porumbei de calitate??.... aaaaaa au fost mai buni !!!
    5) ,,Nu ştiu nimic despre ochi, semnele din ochi sau orice altceva.''
    Raspuns : Dar toti se uita si analizeaza ochii, nu doar pt a observa sanatatea, stai cuminte Ad :)))... ma lasi !!!
    6) ,,Geerinckx, Dirk van Dijck, Stefaan Lambrechts, Boeckx ...''
    Raspuns : Crescatorii pomeniti de el sunt mai buni decat el... inclusiv tanarul Stefaan lambrechts !!!
    7) ,, Practica
    Am ținut în mână foarte mulți porumbei, în viața mea. Dar niciodată nu am avut în mână un super porumbel care să aibe mai mult de câțiva frați şi surori la fel de buni. ''
    Raspuns : Aici deja face afirmatii care iasa din decor, se intrece singur mancand din greu shaorma... 05 si 06 Bertus Champuis, sa nu mai vorbim de Aardeni imediat ce au fost formati. Cosmin Olteanu are asa : Bunic- Fiu - Nepot acestia toti 3 au fost in Olimpiada !!!
    8) ,, Dacă reuşiți, în sfârşit, să obțineti acel porumbel campion la care ați visat toată viața, nu aveți nicio garanție că din acea pereche veți mai reproduce vreodată ceva la fel de bun.''
    Raspuns : Aceasta fraza chiar nu i-si mai avea rostul este arhicunoscuta. El oare cand va avea un porumbel in Olimpiada ??:))).... si daca va avea, oare cate articole va scrie despre acel porumbel??... Oare acea ,,Sissi'' va fi copil mic pe langa ce reclama ar urma.... pfuaiiii, nici nu vreau sa ma gandesc:)))
    9) ,, Ideea mea
    Străinilor le plac porumbeii consangvinizați. ''
    Raspuns : In mare parte DA asa le place, la multi ! Pentru ca vor sa lucreze acesti consagvini pe care dau o caruta de bani, cu porumbeii lor.... ce este gresit in asta ? Incurca comerciatii sa desfaca din nou cuplurile fata de cum au fost puse pt ei, pai daca vor bani... ,,Clientu nostru este oaspetele nostru!'' ... faceti bre' consagvinizari sau ce va cer clientii ca mana dupa bani o intindeti :))) ... o mica paranteza: Un pui din ,,Kiara'' (olimpica 2015) a lui Gerard Koopman costa intre 7.500 - 10.000 Euro... cand ceri trebuie sa si oferi dupa cererea clientului pt ca si el la randul lui plateste.

    RăspundețiȘtergere
  2. 10) ,,Adevărul este că majoritatea campionilor sunt obținuți din încrucişări. ''
    Raspuns : Mosneagu asta o stie pe a lui, una si buna.... asta fac peste 90% dintre cumparatori cand introduc porumbelu (cumparat) in voliera lor, tot incrucisari, dar cu porumbeii lor sau poate cu altii tot asa cumparati, care deja au dat pui buni la ei in crescatorie !!!
    11) ,, Dirk van Dijck.... rimăvara el îşi încrucişează propriile păsări cu noile achiziții. ''
    Raspuns : Tocmai asta fac si altii, nu numai Dirk van Dijck ! Acelasi lucru este scris si mai sus.
    12) ,,Lin Yun Ta ...Ad, tu ai reprodus atât de mulți porumbei buni. Ai putea scrie un articol despre cum se pot obține aceştia? Sunt mulți care ar dori să afle acest lucru”.
    Răspuns : Are cred 2 locuri x 1 National si nici un porumbel olimpic in cativa zeci de ani.... pe cand Van Lint in 8 ani are castigate 17 concursuri Nationale, heloooooo !!!!
    Fara nici o indoiala pe langa Ad ... Steven van Breemen are centura neagra cu 9 DAN, practica + rezultate + scrieri in domeniu !!!
    13) ,, Cum să reproducem porumbei buni?
    - ?
    - ?
    - ? ''
    Raspuns :
    - primul semn de intrebare inseamna :.... mai trebuie sa castige macar 1-2 concursuri Nationale, altfel trebuie sa scrie mai departe articole care il avantajeaza.
    - al doilea semn de intrebare :... trebuie un porumbel olimpic pt ca de mai toti care scrie au majoritatea cate un olimpic, altfel trebuie sa pastreze pixul legat de mana si sa scrie mai departe
    - al treilea semn de intrebare .... este o intrebare care si-o pune numai el in mine ,, Oare chiar de ce nu reusesc sa scot si eu o scula ?'' .... Deasta bre' Ad pentru ca vinzi dintro familie consagvina iar clientii tai incruciseaza acesti porumbei cu ai lor, iar acestia (o parte) ajung pe podium sau in olimpiada... a se vedea campionul Olimpic 2013 -Nitra cat. B, se numeste ,,Den Ad'' iar mama lui este 100% Ad Schaerlaeckens.
    14) ,, Home Alone”
    Aceasta este povestea porumbelului meu “Home Alone”.
    Raspuns : Ha ha ha iar a inceput ca de fiecare data singur cu umflaturi... oare face concurenta cu pipa ? Din nou a atasat un pedigreu , normal, se stie, meniul casei :)))
    Bine Ad... speram sa vi cu articole mai serioase, ai si tu o varsta, ar fi pacat sa sfarsesti tavalit de unu altul care mai citeste.

    - r p -

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Interesante comentarii R P!
      Intradevar se pare ca Ad se lauda mai mult cu rezultatele pasarilor lui in alte crescatorii decat in cea proprie.
      Oricum acest articol pare ca a fost scris de Ad la suparare...
      Prea multe generalizari, si multe contradictii.

      Ștergere
    2. Ad S. a fost foarte obictiv si foarte transant asa cum a inceput articolu, nu a mai lasat nici un loc de interpretare! EU SUNT SIGUR CA NICIODATA NIMENI NU SE OFERA DIN SENIM SA IMPERECHEZE PORUMBEII UNUI COLEG DE CLUB ASA CUM SPUNE Ad. S., INTOTDEAUNA ACELA ESTE RUGAT SA FACA ACEST LUCRU SAU ALTA VARIANTA AR FI POATE SA FACA IMPERECHERILE IMPREUNA ! Pina la urma NIMENI nu lucreaza pentru ,,crucea rosie'' munca, priceperea, etc, trebuiesc platite!!!!!!!!!
      Eu cunosc cazuri in care anumiti crescatori lasau sa faca imperecherile de catre altcineva, au iesit si produsi buni, dar cand a ramas columbofilu(i) respectiv(i) sa i-si faca singur perechile, acesta nu a mai reusit sa scoata produsi la fel de buni, stiu exemple in tara la noi... iar un alt exemplu bun din afara ar fi R. Hermes, atunci cand P.d.Werdt a luat mana de pe el... s-a dus la vale si asta nu pt ca era plictisit datorita ca pina atunci canstigase tot ce se putea, nu nu, lipsea veriga importanta mai exact, persoana care a creat.
      Ad are porumbei foarte buni, este un columbofil bun, din scrierile lui se poate invata si multe lucruri bune, scoala autentica simpla si buna,... dar cred ca varsta il face cateodata de cacao, cum ar fi si acest articol, eu consider ca scrie atunci cand are cate un ,,flash'' sau poate o suparare iar atunci se implica mult sentimental si da din el tot ce are pe suflet... culmea este ca daca este asa, nu uita niciodata mosneagu sa puncteze apasat pe parte cu propria-i reclama, interesant totusi acest amanunt nu il omite dat uitarii. Nu sunt eu in masura sa il judec, dar nici sa inghit tot ce vomita el desii il citesc rar, dar nici sa fabuleze in extrem. El pentru foarte multi incepatori este un exemplu, un parinte in columbofilie, foarte multi il adora si se ,,hranesc'' din scrierile lui... referire nu fac doar la acest articol care este defapt un fiasco, el are mult mai multe scrieri care se bat cap in cap, lucru care lanseaza cititorului multe semne de intrebare si il lasa dezorientat. Dar si adevarul este ca si cititorul chiar incepator fiind atunci cand studiaza el trebuie doar sa ,,pescuiasca'' informatii logice/credibile care sa il poata ajuta in practica. Nu cred sa fie el stapanul inelelor, sunt atat de multi columbofili atat de buni afara, care la randul lor au realizat atat de multe in acest sport, pacat totusi ca nu scriu mai nimic despre porumbei.
      Personal consider ca ii sta atat de rau sa se tot laude fara oprire, iar in cazul lui nu mai este cazul sa faca acest lucru, porumbeii lui au demonstrat deja in alte crescatorii.
      Poate noi la varsta lui nu o sa gandim nici macar ceva apropiat cum gandeste el,tot ce este posibil.

      - r p -

      Ștergere
    3. El da niste exemple rar intalnite a unor porumbei buni reprodusi prin imperecherea la liber, dar acestia sunt atat de putini... daca ar fi sa dea exemple de porumbei la fel de buni care nu au iesit din imperecheri la liber, sunt oare acesti porumbei mult mai multi la numar ? Desigur !!!!!
      Fiecare asa ceva in noi incat ne place sa luam exemple rar intalnite, acest lucru a facut si Ad, dar noi trebuie sa luam acele exemple care sunt cel mai des intalnite, doar acelea ne dau sansa mai mare de reusita. Charel Schellens si-a permis sa faca imperecheri al liber... cati au in voliera material genetic la aceasi valoare cum avea Schellens ? Putini!!!!
      Cand vezi ca unii geneticieni cum ar fi Anker, Bremen si altii te invata din propria practica cum sa lucrezi cu porumbeii sa construesti niste porumbei inruditi de pe urma carora sa ai bucurii pe perioada lunga de timp,etc... vine Ad si iti spune despre imperecheri la liber si da 4-5 exemple !

      - r p -

      Ștergere
    4. Ad Schaerlaeckens = comert mascat !
      Sunati vedeti nu va vinde, va pune si pe lista de asteptatre, onoreaza comenzile.

      Ștergere
  3. Daca Ad. jigenste prin inceputul articolului un fost mare specialist cum este Piet de Werd inseamna ca nu are toti boii acasa. Prin scrierile lui nu uita sa faca reclama la proprii porumbei, dar iata cu aceste practici inca vine bine si la bani multi, are porumbei buni si propaganda face din plin cand se iveste ocazia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred ca trebuie sa mergem cu gandul pana la Piet de Weerd.
      Ad vorbeste, totusi, de columbofilii din zilele noastre.

      Ștergere
  4. In zilele nostre sunt multi mai priceputi decat el, comparati din orice unghi, rezultate, cunostinte columbofile, si tot asa, exista afara mai multi care sunt selectori buni si au facut acest lucru pe zeci de mii de porumbei. Propaganda lui este sa ramana un subiect cald si sa vanda mai departe la un pret bun. (Afara se aude ca mai are o crescatorie la un amic al lui foarte bun, nu stiu, dar se pare ca are sursa de unde sa vanda).

    RăspundețiȘtergere