Agentul patogen
Salmoneloza (paratifoza) face parte din grupa bolilor bacteriene ca si colibaciloza, micoplasmosa, ornitoza.
Agentul patogen este reprezentat de Salmonella typhimurium, un tip antigenic deosebit.
Salmonele sunt bacterii mobile care sunt eliminate o data cu excrementele, saliva, laptele de gusa si cu ouale infectate, precum si prin dispersia in aer a materiilor fecale uscate infectate. Porumbeii insanatositi elimina multa vreme germenii patogeni.
Salmoneloza este o boala foarte grava, care se transmite usor, prin contactul cu porumbeii straini, infectati.
Simptomatologie
La tineret boala evolueaza acut si subacut, iar la adulti cronic sau asimtomatic.
Boala ataca articulatiile incheieturilor care se pot umfla, cauzand schiopatare, o pofta de zbor scazuta, sau chiar afectiuni ale aripilor (noduli, lasarea aripilor - porumbeii nu mai pot zbura de la sol). Se mai numeste popular si boala aripilor.
De cele mai multe ori pasarile prezinta fecale apoase, spumoase, de o culoare verzuie, cu un miros foarte urat.
Alte simptome: disfunctii ale sistemului nervos manifestate prin pareze si paralizii ale aripilor si gatului, sete exagerata, slabire rapida, oua nefecundate, pui morti in oua inainte sau imediat dupa eclozare.
Forme de boala
Formele cele mai des intalnite sunt urmatoarele:
Forma latenta - Se manifesta de obicei la porumbeii maturi, care se prezinta aparent sanatosi, insa transmit bacteriile patogene la puii din cuib. Deaceea salmoneloza este o boala perfida. Aceasta stare de multe ori se observa prin lipsa vitalitatii si a poftei de zbor. Porumbeii infectati reprezinta un risc real pentru celelalte pasari, deoarece ele sunt transportatorii bacteriilor, astfel fiind o sursa de imbolnavire continua.
Forma intestinala – cand salmonele ajung in tractul digestiv, patrund in peretele intestinului si, intr-un interval de 3-5 zile, apare o puternica inflamatie intestinala ceea ce provoaca o diaree apoasa urat mirositoare, de culoare galbuie sau verzuie. Capacitatea de digerare a hranei este grav afectata, pasarile slabesc foarte repede, iar in lipsa unui tratament adecvat moartea survine in cateva ore.
Atunci cand salmonele trec din sistemul digestiv in cel circulator, se produce infectarea organelor interne. Apar abcese la nivelul organelor interne, abscese oculare (panoftalmie), etc. Porumbeii devin apatici si mor.
Forma articulara – cea mai intalnita forma, se manifesta prin afectarea articulatiei aripilor, care devin inflamate si foarte dureroase, porumbeii nemaiputandu-se ridica de la sol.
Forma cerebrala – agentii patogeni patrund in creier si maduva spinarii, apar paralizii de diverse forme, tulburari de echilibru, torticolis.
Forma mixta – de multe ori este posibil sa apara simultan mai multe forme intalnite mai sus.
Diagnostic
Serologic, prin detectarea anticorpilor din sange (rezultate positive la porumbeii bolnavi). Atentie pasarile vaccinate contra acestei boli, raspund tot pozitiv la detectarea anticorpilor din sange
Bacteriologic, din dejectii cloacale.
Profilaxie
Profilaxia urmareste igienizarea corespunzatoare a adaposturilor, evitarea suprapopularii, evitarea contactului porumbeilor sanatosi cu cei bolnavi sau purtatori. Se pot vaccina efectivele cu vaccin corespunzator serotipului din focar:
- Vaccinuri uleioase: auto-vaccin
- Vaccinuri hidro-solubile: Colombovac Paratyphus.
Recomandarea este de a se folosi vaccin autoimun, deoarece salmoneloza are peste 2000 de tulpini, iar vaccinurile existente pe piata nu acopera decat cateva dintre acestea.
Deasemenea, in activitatea de control si prevenire se vor face cercetari coprologice de laborator. Daca rezultatul cercetarii este pozitiv, se administreaza antibiotice la indicatia medicului veterinar.
Opinia Dr. Ruben Lanckriet in ceea ce priveste tratamentul profilactic:
“Tratamentul profilactic de 14 zile , o data pe an, este necesar pentru fiecare voliera. Se stie ca pentru toate tulpinele cunoscute de salmonella, este necesar un tratament de minim 10 zile cu antibiotic specific. Este o prostie sa tratezi impotriva salmonelozei pe o durata de doar 3-5 zile sau 5-7 zile. Nu facem decat sa crestem rezistenta tulpinei respective la antibiotic!!! Din punctul meu de vedere porumbeii trebuie sa fie vaccinati dupa tratamentul cu antibiotic, deoarece antibioticul nu elimina in intregime salmonella din organism. Din experienta mea un tratament cu antibiotic, fara vaccinare, nu asigura o imunitate de 100%.”
Dupa tratament obligatoriu se administreaza probiotice in apa de baut + Multivitamine.
Deasemenea, se recomanda administrarea unor preparate cu o reactie chimica acida in apa de baut: otet de mere cu miere, ulei de usturoi, etc.
Tratament curativ
Ca o prima masura pentru eficientizarea tratamentului ar trebui ca porumbeii grav bolnavi sa fie eliminati, iar cei mai usor afectati vor trebui bagati in carantina si tratati separat, pentru a preveni contactul cu ceilalti porumbei.
Tratamentul va trebui aplicat intregului lot. Acesta consta intr-o terapie cu antibiotice de lunga durata, uneori pana la 20 de zile, urmata de o vaccinare si un examen bacteriologic din dejectii la o luna si la trei luni dupa tratament.
In cazul unui atac usor se poate face un tratament cu furalizadon si tetraciclina prin apa de baut. In cazul unor imbolnaviri grave se vor face injectii cu antibiotice din sase in sase ore.
Odata cu tratamentul se va efectua obligatoriu si o curatenie generala a adapostului, se recomanda pulverizarea cuiburilor si a podelei cu produse dezinfectante, bune absorbante ale umiditatii.
Pe durata tratamentului se vor administra si vitamine porumbeilor.
Dupa tratament se vor administra probiotice – Entrobac, Kefir, etc, pentru refacerea florei intestinale.
Dintre antibioticele utilizate: Enrofloxacina 10% (Baytril 10%), recomandat mai putin de unii din cauza toxicitatii sale ridicate, Trimetrophim, Parastop (oxitetraciclina), injectarea cu Lincospectam.
Vaccinarea
Multi crescatori prefera vaccinarea contra salmonelozei toamna, dupa terminarea sezonului sportiv.
Asa cum spuneam mai sus, se recomanda vaccinurile autoimune, deoarece numarul tulpinilor acoperite de celelalte vaccinuri este mic in comparativ cu tulpinile existente.
Conform Dr. Ruben Lanckriet “Vaccinurile cu tulpina vie, sunt deja un test extraordinar pentru sistemul imunitar al porumbeilor. Daca virusul este deja prezent in organismul porumbeilor, iar noi ii vaccinam cu un vaccin cu tulpina vie, rezultatele pot fii dezastroase.
Tocmai de aceea, daca vrem sa vaccinam porumbeii cu un vaccin cu tulpina vie, trebuie sa facem in prealabil un tratament de 10-14 zile cu antibiotic. In cazul vaccinului cu tulpina inactiva, este indicat de asemenea tratamentul cu antibiotice, pre vaccin, desi in cazul vaccinurilor cu tulpina inactiva, porumbeii pot fii vaccinati si in timpul tratamentului cu antibiotice. Ma indoiesc sincer,ca un porumbel care a avut salmoneloza, mai poate participa la concursuri la un nivel inalt.”
Vaccinul impotriva salmonelozei - Colombovac Parathypus - asigura o imunitate de 6 luni.
Un autovaccin (vaccin bazat pe tulpina de salmonella izolata din propria crescatorie),asigura o imunitate de un an de zile.
In ambele cazuri atunci cand vaccinam porumbeii prima oara contra acestei boli este recomandata o dubla vaccinare, cea de-a doua la o luna dupa prima.
“La prima inoculare,trebuie sa folosim un vaccin cu tulpina inactive” spune Dr.Ruben Lanckriet.
O alta opinie referitoare la vaccinare oferita de Dr. Wim Boddaert-patronul Versele Laga:
“Daca folosim vaccinul cu tulpina inactiva, Colombovac Parathypus, trebuie sa vaccinam porumbeii de 2 ori, cu o distanta de 3 saptamani intre inoculari.
Daca folosim vaccinul cu tulpina vie, din punctul meu de vedere cel mai bun fiind Zoosal T, din Germania, este nevoie de doar 1 singura inoculare. Pentru ambele tipuri recomand un tratament de 10 zile in prealabil cu antibiotic. Daca sunt folosite corect, ambele tipuri de vaccin prezinta aceleasi efecte positive.”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu