Cand vine vorba de pregatirea porumbeilor in vederea angajarii si recuperarea acestora dupa concurs, aproape firecare crescator are metoda lui sigura de succes, metoda prin care spera ca porumbeii sa fie adusi in forma de top in ziua imbarcarii.
Pentru a obtine forma de top trebuie indeplinite urmatoarele conditii:
- Calitatea pasarilor din crescatorie – conditia de baza, de la care trebuie sa pornim.
- Stare perfecta de sanatate. Aceasta se poate obtine printr-o hranire si nutritie echilibrata, bogata in substante nutritive, o crescatorie adecvata, suplimente naturale, planuri de tratamente preventive si curative, etc. Nici chiar cele mai bune pasari din punct de vedere calitativ nu vor face performanta in lipsa sanatatii.
- Antrenamentul. O pasare indiferent de calitatea ei sau de starea de sanatate, daca nu este antrenata corespunzator, nu va putea obtine rezultate de top. Fara un antrenament sustinut, muschii se atrofiaza, iar viteza de zbor scade proportional.
- Folosirea produselor de conditionare. Atentie: nu trebuie folosit semnul egal intre aceste produse si droguri. Sunt multi crescatori care din nestiinta sau rautate asociaza aceste produse cu drogurile. Cand vorbim de produse de conditionare trebuie sa ne gandim la produse pe baza de aminoacizi, proteine, fier, iod, magneziu, vitamine, etc.
Asadar, forma de top se va obtine ca o combinatie intre elementele de mai sus. Doar crescatorii care indeplinesc toate aceste conditii pot spera la sosiri fruntase din partea porumbeilor proprii.
In cele ce urmeaza voi incerca sa expun cateva reguli de baza, reguli pe care majoritatea crescatorilor le respecta, iar apoi o sa prezint si cateva programe ale crescatorilor campioni.
Hranirea la intoarcerea din concurs
Majoritatea crescatorilor folosesc hrana dietetica in primele doua zile de la intoarcerea din concurs (o reteta pentru acest tip de hrana o puteti gasi in articolul “Hranirea si Nutritia” - http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.com/2012/02/iii-notiuni-elementare-hranirea-si.html)
Asta pentru a favoriza detoxifierea rapida a organismului pasarii expuse la efort intens, stres, contact cu alte pasari bolnave, etc.
Aceasta hrana se amesteca cu drojdie de bere si ulei de usturoi. Drojdia de bere aduce un aport suplimentar de aminoacizi si vitamine din grupa B, care joaca un rol important in metabolismul glucidelor si a grasimilor, favorizand recuperarea dupa efort. Uleiul de usturoi faciliteaza o buna circulatie a sangelui si asigura protectia cailor respiratorii.
Unii crescatori recomanda, totusi, ca prima masa din ziua sosirii sa nu fie dietetica, ci una echilibrata pentru refacerea rapida a tesutului muscular.
Ce adaugam in apa la intoarcerea din concurs
Metabolismul ridicat al porumbelului datorat efortului considerabil din timpul concursului duce la numeroase modificari, cum ar fi, eliminarea ureei, a acidului uric, a acizilor lactic si carbonic. Aceste modificari vor consuma in prima faza ionii de sodium, ajungandu-se la dezhidratare.
De aceea, se recomanda ca la revenirea din concurs sa administram porumbeilor in apa de baut electroliti. Electrolitii au si rol de energizant cu efect imediat care ajuta la micsorarea perioadei de recuperare.
Intotdeauna, in prima apa de la sosire, pe langa electroliti, trebuie sa administram dextroza (glucoza). Aceasta este un carbohidrat cu absorbtie rapida in sangele porumbeilor, de aceea este indicat sa o administram la sosire, ci nu inainte de imbarcare.
Unii crescatori folosesc un amestec de miere si lamaie in apa de baut de la sosire, acidul ascorbic din lamaie avand un puternic rol antiinfectios, reface echilibrul acido-bazic si creste rezistenta la boli.
Atentie: Nu este indicat sa lasam mierea in apa mai mult de 2-3 ore, asadar in cazul concursurilor de fond-maraton, atunci cand porumbeii vin rasfirati, este mai bine sa nu o folosim.
Eu folosesc la sosirea din concurs un coctail de electroliti, miere, glucoza si lamaie.
Tratamente preventive in timpul sezonului
Majoritatea crescatorilor fac in timpul sezonului tratamente preventive contra tricomonozei si infectiilor respiratorii. Asta deoarece, porumbeii vin in contact in timpul zborului cu diferite conditii climaterice, iar in timpul transportului vin in contact cu alti porumbei care pot fi bolnavi sau purtatori pasivi ai unei boli pentru care porumbeii nostrii nu au imunitate.
Astfel, incepand cu a doua zi, se fac 2-3 zile de tratamente preventive, in prima saptamana contra tricomonozei, in urmatoarea saptamana contra infectiilor respiratorii, urmeaza o saptamana pauza, dupa care se reia schema.
Dupa fiecare tratament se are in vedere refacerea florei intestinale. Se poate folosi in acest scop Kefirul.
Alte elemente necesare porumbeilor in perioada de concurs
Iodul –stimulează metabolismul şi glanda tiroidă. Se recomanda administrarea produselor pe baza de iod de doua ori pe saptamana (miercurea si joia) in primele 4 saptamani din sezon, apoi se administreaza doar o singura zi pe saptamana.
L-Carnitina - este o substanta care favorizeaza transformarea tesutului adipos (grasimea) in tesut muscular. Este indicat ca odata cu administrarea suplimentelor care contin aceasta substanta, sa suplimentam continutul de grasimi din hrana – canepa, alune, seu de oaie. L-Carnitina elimina acidul lactic format in exces in timpul zborului, fiind, deci, si un bun recuperator. Se recomanda administrarea inainte de conurs cu 2 zile si in ziua sosirii.
Vitamine si minerale – pentru marirea andurantei, se recomanda administrarea vitaminelor si in sezon.
Deasemenea, nu trebuie sa lipseasca gritul, doar in ziua imbarcarii acesta se ridica din crescatorie.. Se stie ca la intoarcerea din concurs, uneori porumbeii prefera gritul in schimbul mancarii.
Ceaiuri de plante – se folosesc diferite combinatii din diverse plante precum urzica, patlagina, etc.
As aminti aici, iar cu riscul de a face reclama unei firme anume, ceaiul de plante Naturaline. Conform specificatiilor producatorului acesta este un extract concentrat din 16 plante selectionate datorita efectelor benefice asupra sistemului respirator, digestiv si urinar. Asigura cresterea rezistentei generale a organismului precum si eliberarea toxinelor din sange.
Administrare: O cura de 10 zile inainte de inceperea sezonului sportiv, dupa sosirea de la concursuri timp de 2 zile,
A se consulta si articolul “Suplimente naturale” (http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.com/2012/02/iv-notiuni-elementare-suplimente.html).
Antrenamente individuale in timpul sezonului
Pentru a nu scoate porumbeii din forma trebuie facute antrenamente individuale de la distante scurte (40-60km) o data sau de doua ori intre etapele de concurs.
Aceste antrenamente au si rolul de a reda increderea porumbeilor in fortele proprii.
Metode crescatori celebri
- Programul dlui. Vasiliu Mihai din Botosani, un maestru al maratonului:
“In apa primesc in ziua sosirii glucoza cu vitamine si mancare depurativa. A doua zi tot mancare depurativa si in apa Recuplyt. Folosesc BS, tot timpul tratez macar o zi sau doua dupa fiecare drum contra tricomonozei. Deci, doua zile depurativ dupa aceea intru in mancare de zbor. Doua zile pe saptamana drojdie de bere, iar in apa Naturaline…
Cu zece zile inainte de prima etapa de maraton, in mancare porumbeii primesc zilnic drojdie de bere si Naturaline in apa. Cu o zi inainte de angajare le dau Orni, bun pentru caile respiratorii, in ziua angajarii le dau, ca sa le mai tai setea, Bergasol.”
- Programul dlui. Dorin Voinea despre pregatirea si recuperarea puilor:
Joi
Dimineata : antrenament 1h30min, hrana concurs, in apa L-Carnitina.
Seara: antrenament 19.00-20.30, hrana concurs + ulei soia + creatina monohidrat - Crea Power.
Vineri
Dimineata: antrenament 20 km, hrana concurs, in apa Belgasol.
Seara: ½ amestec concurs + ¼ superdieta + ¼ porumb (ulei in + ro 200), Belgasol in apa.
Sambata
Dimineata: fara hrana, apa curata si limpede.
Duminica
La sosire: hrana depurativa + ulei usturoi+ drojdie. Apa cu ceai urzica + electrolit.
Seara: hrana depurativa + ulei soia + k+k Eweiss (sau o proteina cu asimilare rapida), apa + tratament dupa caz. Antrenament de voie.
Luni
Dimineata: antrenament de voie, hrana si apa identic cu duminica seara.
Seara antrenament 45 min, hrana ½ depurativa, ½ concurs. Apa + Sedochol.
Marti :
Dimineata: antrenament 1h, hrana concurs +ulei in + Entrobak (sau orice alt probiotic), apa cu Usnegano (sau Oregostim)
Seara: antrenament 1h 30 min, hrana concurs, apa curata.
“Desigur, in functie de dificultatea etapei, unele elemente se pot schimba, dar programul de baza asa arata.”
- Metoda bazata pe programul de pregatire, cu trei zile inaintea unei etape de fond-maraton, al dlui. Lucaci Ionut:
Ziua 3 inaintea imbarcarii
Toate cele trei mese vor fi servite identic: la inceput porumb, de cel putin 2 feluri, amestecat cu 9 Oil si RO200. Acesta din urma contine probiotice, electroliti, aminoacizi, substante energizante, minerale, polivitamine, cam tot ce are porumbelul nevoie pentru a pleca la concurs bine pregatit.
Atunci cand porumbeii nu mai mananca porumb, se administreaza alune pe saturate, apoi seminte mici. La sfarsit apa cu Mumm si Avipharm.
Mumm contine maltodextrina si fructoza, care sunt carbohidrati cu absorbtie lenta, intrand in sange in cateva ore de la administrare. De ce trebuie administrat inainte cu trei zile o sa intrebati? Deoarece porumbeii se antreneaza zilnic in jurul crescatoriei, iar pentru efortul depus au nevoie de refacerea rezervei de carbohidrati.
Ziua 2 inaintea imbarcarii
Prima masa din aceasta zi va fi identica cu cele din ziua precedenta. Incepand cu cea de-a doua masa se serveste mancare sport amestecata cu 9 Oil si RO200, dupa care alune si seminte mici.
Inaintea mesei de seara, care va fi identica cu cea de la pranz, se face un antrenament cu lansari individuale pe semiintuneric (porumbeii cei mai buni vor fi lansati ultimii). Distanta trebuie estimata astfel incat porumbeii sa aiba timp suficient sa se intoarca in crescatorie pana la lasarea intunericului.
Ziua imbarcarii
Prima masa va fi compusa doar din alune si seminte mici, iar in caz de canicula se da si orez. Se pulverizeaza Bio-air-fresh spray in voliera si se face semiintuneric. Cu doua ore inainte de imbarcare, se face lumina, se da mancare, alune si seminte mici, dupa care apa curata.
In momentul imbarcarii se administreaza fiecarui porumbel 2 pastile de Flug-Fit si picaturi in nas si ochi.
- Programul de recuperare al dlui. Petrica Cocos, campion la categoriile viteza-demifond:
“Din punctul meu de vedere recuperarea porumbeilor trebuie sa inceapa imediat dupa intoarcerea lor din concurs.
Am sa va dau cateva amanunte: in primul rand, dupa o anumita perioada de timp de la intoarcerea porumbeilor acasa, dupa ce acestia sunt lasati si se odihnesc 45 de minute sau chiar mai mult – depinde in cat timp porumbeii reusesc sa isi regleze temperatura corpului – porumbeilor li se administreaza o baie calduta de relaxare. La aceasta baie a porumbeilor la intoarcerea acasa eu tin foarte mult pentru ca este o baie de relaxare totala pe care porumbeii incep sa o invete si sa o simta si credeti-ma ca deabia o asteapta.
Dupa care urmeaza toate celelalte, adica administrarea de tonice in apa, dupa anumite retete si intervale orare, apoi o mancare foarte foarte usoara.
In primele doua zile porumbeilor li se administreaza o mancare depurativa cu mult mai mult orz si ceaiuri foarte multe. Daca procedati astfel o sa observati ca porumbeii vor arata extraordinar dupa primele 3 zile de concurs. Nici nu va veni sa credeti cat de bine si de rapid se recupereaza porumbeii. Recuperarea inseamna enorm de mult la porumbei.”
- Programul de zbor al dlui. Deer Adalbert
Duminica
La sosire: Apa + ceai de urzica + lamaie + glucoza + miere + electroliti. Mancarea dietetica (orzoaica, orez, sorg) + ulei de usturoi.
Seara: Apa + Flagel Stop. Mancarea dietetica + ulei de usturoi + drojdie de bere.
Luni
Dimineata: Apa + ceai de urzica + otet de mere cu miere + Flagel Stop + electroliti. Mancare dietetica + mazare + ulei de usturoi + drojdie de bere.
Seara: Apa + Flagel Stop + polivitamina Polivit (Farmavet). Mancare dietetica + mazare + drojdie de bere.
Marti
Dimineata: Apa curata. Mancare dietetica + mazare.
Seara: Apa + Iod (6 picaturi la 1 litru de apa) + polivitamina Polivit (Farmavet). Mancare dietetica + mazare.
Miercuri
Dimineata: Apa + otet de mere cu miere. Mancare concurs + ulei de usturoi + drojdie de bere.
Seara: Apa + iod + polivitamina Polivit (Farmavet). Mancare concurs + ulei de usturoi + drojdie de bere.
Joi
Dimineata: Apa + Gerevit + Complex B (Sirop farmacia umana) + Polivit (Farmavet) + otet de mere cu miere. Mancare concurs + ulei de usturoi.
Seara: Apa + Complex B (Sirop farmacia umana)+ Iod (6 picaturi la 1 litru de apa) + Enrofloxacina (Romvac). Mancare concurs + Sana sau Iaurt.
Vineri
Dimineata: Apa + Polivit (Farmavet). Mancare concurs + Gerevit + drojdie de bere.
Seara: Apa + Enrofloxacina. Mancare concurs + canepa, dupa care 1/2 Kg Seu de oaie + 1/2 Kg Cascaval gresat + 1 plic de alune crude.
Sambata
Dimineata: Apa + Vitamina C (Sirop farmacia umana). Mancare: orez + ulei de usturoi.
La inbarcare in cos (acasa): 0,2ml Lincospectin injectabil.
- Sfaturile dlui. Dr. Dinu Mihai in legatura cu tratamentele din timpul sezonului:
“Tratamentele in timpul sezonului de zbor se repeta la 2 saptamani.
Adica: o saptamana tratament impotriva trichomonozei, o saptamana impotriva bolilor respiratorii.
Daca folosim Enrofloxacina de exemplu, aceasta acopera si salmoneloza si bolile respiratorii si multe altele. Deasemenea, oxytetraciclina si amoxyciclina, etc.
Niciodata insa, nu se administreaza in prima apa, nici un fel de tratament. Foarte important de retinut. Intotdeauna duminica in a 2 a apa, si intotdeauna impreuna cu Sedochol, sau Bedgen.
Se administreaza duminica si luni, iar la porumbeii de fond-maraton care zboara din 2 in 2 saptamani, se administreaza 3-4 zile, in functie de cat de dur a fost zborul.
Daca a fost un zbor caracterizat de canicula se trateaza impotriva trichomonozei, daca a fost un zbor caracterizat de umezeala se trateaza impotriva bolilor respiratorii.”
Concluzia este simpla: fieacare crescator foloseste propria lui metoda. Important este sa ne formam propriul nostru stil si sa nu-l modificam “dupa cum bate vantul”. Paradoxal, aceasta expresie nu se potriveste in cazul nostru, deoarece uneori chiar avem nevoie sa schimbam alimentatia in functie de directia vantului. J
Exista multe firme care comercializeaza produse pentru conditionare, vitamine, minerale si medicamente. Sfatul meu este sa incercati sa folositi pe cat posibil produsele autohtone, pentru ca multi crescatori medici veterinari le considera la fel de bune ca si cele de import, si in acelasi timp mai ieftine.
Dar reclama functioneaza destul de bine si in cazul acestor produse, asa ca multi dintre noi plonjam in acest miraj al leacutilor miraculoase din import.
Important este sa stim sa le dozam si sa le administram corect de fiecare data. Altfel, nu vom face decat sa pierdem timp si bani.
Continuarea aici:
XIII - Notiuni elementare - Tinerea evidentei
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.com/2012/03/xiii-notiuni-elementare-tinerea.html
XIII - Notiuni elementare - Tinerea evidentei
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.com/2012/03/xiii-notiuni-elementare-tinerea.html
Celelalte articole din aceeasi categorie le puteti accesa aici:
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.com/p/notiuni-elementare-in-sportul.html
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.com/p/notiuni-elementare-in-sportul.html
Bună ziua! As dorii sa știu și eu în ce doze se administrează enrofloxacina , vitamina C , vitamina B și polivitul conform retetei dlui. Deer Adalbert
RăspundețiȘtergereMulțumesc!