"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



luni, 19 martie 2012

Porumbeii nu uita niciodata o fata umana!

In conformitate cu ultimele studii efectuate pe porumbeii comunitari, se pare ca acesti vechi locuitori ai oraselor, soareci zburatori purtatori de boli, cum ii numesc unii, nu sunt chiar asa de prosti dupa cum par.
Se pare ca porumbeii nu sunt buni doar la intoarcerea acasa, ei avand si abilitatea de a nu uita niciodata fata unui om.

Aceasta stire vine din Glasgow, unde un grup de cercetatori francezi au prezentat o lucrare la Conferinta Anuala a Societatii de Biologie Experimentala, din care rezulta ca porumbeii comunitari din parcurile parisiene sunt capabili sa diferentieze intre doi oameni de aceeasi varsta, sex si culoarea pielii.

In acest scop, cercetatorii au trimis un barbat si o femeie de staturi similare intr-un parc din Paris pentru a hrani pasarile. In timp ce primul dintre cei doi a ignorat porumbeii permitandu-le sa se hraneasca in voie, celalalt a fost ostil, usuindu-i. Apoi, a urmat o a doua sesiune cand nu a mai izgonit porumbeii.
Rezultatele obtinute prin inlocuirea barbatului cu o alta femeie au fost consecvente.

Porumbeii au invatat rapid sa deosebeasca persoanele bune de cele rele (stand departe de cele rele) si nu au aratat niciun semn ca ar fi uitat cine este bun si cine este rau.
In ciuda incercarilor membrilor echipei de cercetatori de a crea o stare de confuzie, prin schimbarea hainelor persoanelor implicate, porumbeii s-au intors in mod constant spre persoana buna.

Cercetatorii suspecteaza ca pasarile au dezvoltat abilitati de a deosebi oamenii, in particular, ca urmare a convietuirii impreuna cu acestia, incepand cu domesticirea timpurie si continuand cu lunga perioada de locuire in orase.

Ce vrea sa insemne acest lucru?
Data viitoare cand deranjati porumbeii, poate ar fi bine sa va cereti scuze. Ei isi vor aminti de dvoastra!

Articolul original "Terrifying Research: Pigeons Never Forget A Face" de Garth Johnston (5 Iulie 2011).


Multe alte articole columbofile despre cercetare, genetică, tratamente, etc găsiți aici:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu