"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



luni, 4 decembrie 2017

"Bafta si mult noroc (partea a doua)", traducerea articolului "Good luck and much luck (part 2)", de Ad Schaerlaeckens


Mai jos, traducerea articolului “Good luck and much luck (part 2)” de Ad Schaerlaeckens (sursa: http://www.schaerlaeckens.com/articles/articles-english/Articles%20English%202017/good-luck-and-much-luck-part-2-of-2/


Astăzi, chinezii sunt cei care oferă mulţi bani în special pe păsările care obţin rezultate record. De aceea de multe ori auziţi crescătorii spunând:
„Mi-am vândut cel mai bun mascul, deoarece mai am încă un frate bun cu acesta.”
Aceleaşi cuvinte le spun şi atunci când pierd un mascul bun sau când masculul bun devine infertil. Ei cred că pot împerechea fratele masculului cu femela unui porumbel care nu mai este în crescătorie.
Cu toate acestea, nu este acelaşi lucru. Nu este aşa de simplu pe cât pare.

Andre Roodhooft
Roodhooft este un zburător de top de fond scurt. El întotdeauna susţine că tolerează doar porumbei foarte bine construiţi, în voliera sa. Nimic în neregulă cu acest lucru, bineînţeles, chiar dimpotrivă.
Dar… cu tot respectul pentru Andre, este oare un corp perfect o necesitate absolută pentru a reproduce porumbei buni?
Un corp perfect este ceva bun, bineînţeles, dar nu o necesitate. Câteva exemple la care să meditaţi.


Andre Roodhooft


Leo Heremans şi al său Olympiad 003
Acasă la Leo Heremans am văzut odată un mascul bătrân care câştigase nu mai puţin de 18 locuri întâi. Acesta era unul dintre reproducătorii săi de bază. Dar cât de dezamăgitor arăta, nu avea nimic bun.
Şi totuşi a fost un zburător superb şi, chiar, un şi mai bun reproducător.
Faimosul „Olympiad 003”, reprodus de Gust Janssen, nu avea nici el un corp atletic. Doar o pasăre urâtă, pe care îl putem numi un porumbel de fermă, aşa cum şi Leo recunoaşte.

230
Eu însumi l-am avut pe al meu „230”, fratele lui „Ace Four” şi a lui „144”, cei care au obţinut locurile 1 şi 2 Provincial AS, la pui, împotriva a peste 11.000 de păsări.
În urmă cu doi ani, Henk Simonsz a intenţionat să scrie câteva articole despre rezultatele miraculoase a descendenţior lor, dar cercetările sale au dus la atâtea super păsări, încât a scris nu mai puţin de 13 articole.

(n.t.: Cele 13 articole le puteti citi aici:
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.ro/2015/01/ace-four-ever-de-henk-simonsz-un.html)

Şi când spun super păsări, mă refer la păsări care au obţinut întradevăr super rezultate la nivel national.
Cât despre „230”, nu cred că l-a ţinut cineva în mână, vreodată. A fost un mascul mic şi aşa de urât, încât mi-a fost ruşine să-l arăt cuiva.


Eric Limbourg
Când am fost împreună cu W de Bruijn acasă la Limbourg, acesta ne-a arătat una dintre cele mai bune femele reproducătoare. Ne-am uitat unul la altul. Era această femelă întradevăr una dintre cele mai bune? Sau Eric ne păcălea? Aşa era, el vorbea foarte serios.
Se pare că el are gusturi diferite sau nu este prea interesat de cum arată o pasăre, atâta timp cât aceasta reproduce bine sau foarte bine.

Stan Baelemans
Cu mult timp în urmă, Baelemans a fost unul dintre cei mai buni zburători de viteză, ai Belgiei. În acea vreme eram abonat la cinci reviste columbofile şi puteam citi mereu de al său „Donkere” care a devenit 1 AS Naţional. În acele zile asta însemna să fie cel mai bun din aproximativ 100.000 de crescători.
„Cât de norocos trebuie să fii să poţi reproduce o astfel de pasăre”, i-am spus odată lui Baelemans.
„Hmm! Norocos? Părinţii acestui porumbel sunt cu adevărat urâţi, dar s-au dovedit a fi cei mai buni pui”, a răspuns el. „Doar i-am împerecheat şi nu văd ce noroc trebuie să ai atunci când împerechezi doi dintre cei mai buni zburători”.

Stan Baelemans


Paula 5000
Un alt porumbel renumit a fost şi „Paula 5000”, a lui Remi de Mey. Am ţinut-o în mână pe „Paula” de mai multe ori. Din nou o adevărată catastrofă, nimic bun la ea. Chiar şi culoarea era urâtă. Şi, totuşi, „Paula” este descrisă ca fiind cel mai bun porumbel din toate timpurile.
Patru ani la rând a fost clasificată printre cei mai buni 5 porumbei AS Naţional. Niciodată nu s-a întâmplat aşa ceva până atunci şi nici de atunci până în zilele noastre.
Bineînţeles că un astfel de miracol zburător a reprezentat Belgia la Olimpiadă.
Atunci când juriul a inspectat pasărea şi a punctat-o, a urmat o mare consternare în lumea columbofilă. Cel mai bun porumbel din lume a obţinut ultimul punctaj.
„Paula” a obţinut un punctaj mai prost decât cel mai slab porumbel din cea mai slabă ţară columbofilă.

Paula 5000





Probabilitate mai mare
Super porumbeii sunt rari. Doi fraţi de cuib care să fie amândoi super porumbei sunt şi mai rari.
Dar dacă obţineţi astfel de fraţi buni, şansele de a fi ambii şi buni reproducători sunt foarte mari.
De exemplu, „Ace Four” şi sora lui de cuib „144” menţionată mai sus. Doar în Belgia, Luc van Mechelen, Jespers v d Wegen, Jochems van Hasselt, Michel Vanlint, Marcel Wouters, Charel Boeckx şi Bart van Oeckel au obţinut ASI Naţionali din descendenţii lor.
Şi reciproca e adevărată: dacă aveţi un super zburător, dar niciunul din fraţii sau surorile acestuia nu sunt deloc buni, sunt şanse mari ca acel bun zburător să fie un slab reproducător.

Caracteristica liniei
Uneori auziţi columbofilii spunând:
„Dacă din această pereche obţin un pui cu pene albe sau un porumbel solzat (sau orice altceva), atunci voi şti cu siguranţă că acesta este o pasăre bună”.
Unii numesc asta caracteristica liniei: acea caracteristică observabilă din exterior care merge împreună cu ceea ce noi numim calitate.
Există aşa ceva? Hmm!
De exemplu, la noi oamenii. Există oare familii în care doar copii cu păr negru sau cu ochi albaştri (sau orice altceva) să fie buni la matematică sau la limbi străine sau la sport?

Grondelaars
Dacă majoritatea păsărilor din compartimentul de reproducţie sunt bâtrâne, feriţi-vă!
Cel puţin 50% din acestea ar trebui să fie păsări tinere. Mai mult de atât, nu trebuie să vă temeţi să reproduceţi din păsări de viteză.
Jan Grondelaars nu a achiziţionat altceva decât păsări de viteză. Un porumbel numit „Eenoog” de la Hofkens a fost unul dintre aceştia. La Hofhkens a câştigat o mulţime de locuri întâi de la Quievrain, doar 135 km.
Descendenţii săi au câştigat etape de fond-maraton pentru Grondelaars.

Daniels
În ultimii ani, Willy Daniels este faimos şi merită asta. Unul dintre ASII săi a fost vândut pentru nu mai puţin de 400.000 EURO.
Zburătorii săi de vârf provin din păsări luate de la Gert Heylen, M Royberghs şi alţi concurenţi pe distanţe scurte.
În special Meyer este interesant. Acest om a avut o pasăre fantastică care a câştigat 14 locuri întâi de la Quievrain, de la doar 100 km.
Willy a cumpărat un voucher de la Meyer. În schimbul acestui voucher el nu a dorit un frate sau o soră cu acest super zburător, ci un pui din el. Si ghiciţi ce? Păsările senzaţionale pe distante lungi pe care Daniels le-a creat în ultimii ani provin din această pasăre de viteză.
Crescători ca Grondelaars şi De meyer ştiu foarte bine ce fac. Ei preferă pui din zburătorii de top, ci nu păsări cu pedigree fanteziste.
Şi păsările de viteză sunt cele pe care le vor. Numele şi liniile nu prea contează.

Willy Daniels şi soţia sa







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu