"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffetmarți, 28 noiembrie 2017

"Buni si rai" traducerea articolului "Good and bad people", de Ad Schaerlaeckens


Mai jos, traducerea articolului “Good and bad people” de Ad Schaerlaeckens (sursa: http://www.schaerlaeckens.com/articles/articles-english/Articles%20English%202017/good-and-bad-people-july-11/


Printre crescătorii de porumbei avem toate categoriile de oameni. Unii iubesc acest sport datorită relaţiilor de prietenie, a vieţii sociale şi distracţiei de care se bucură împreună cu colegii lor. Alţii au renuntat la acest sport din cauza geloziei şi egoismului. Eu însumi am propriile experienţe frumoase şi mai puţin frumoase.

Bun
De exemplu fraţii „K” care vin şi îmi fac curat în crescătorie o dată sau de două ori pe an. Sunt destul de tineri şi le ofer ouă în schimbul muncii prestate. Nu foarte multe, însă din ce am mai bun.
Le spun că tinerii nu ar trebui să cumpere porumbei scumpi.
Ceea ce au alţii am şi eu, pentru că… dacă aud despre un crescător care ar putea avea păsări mai bune decât ale mele, nu îmi găsesc liniştea până când nu am acele păsări în voliera mea.
Deci, de ce să vă cheltuiţi banii? Fraţii primesc aceste ouă cu o singură condiţie. Dacă printre puii eclozaţi se afă vreunii bun, atunci ei trebuie să-mi reproducă din aceştia.
Şi trebuie să spun că au fost norocoşi şi au avut succes cu păsările mele. Ei au câştigat chiar locuri de 1, 2, 3, 4, 5, 6 împotriva a peste 1900 de păsări.
Anul acesta ei mi-au scos şase pui din porumbeii mei. Patru din ei s-au pierdut din cauza şoimului care este un coşmar aici. În momentul în care scriu acest articol am participat doar la prima etapă cu puii din acest an. Ambii pui rămaşi, din cei şase primiţi de la tinerii mei prieteni, sunt în topul listelor.
Deci, după o singură etapă, ei s-au dovedit a fi mai buni decât toate păsările de rahat cumpărate din toate acele perechi de reproducători renumite de la toţi acei „campioni” celebri.
I-am tratat bine pe aceşti tineri şi m-au tratat la rândul lor la fel de bine, după cum au promis.

Rău
„B” este altcineva. Trebuie să fi trecut vreo 15 ani de când a fost la mine să cumpere 10 pui, dar încă nu l-am uitat.
Când a pus păsările în coş m-a întrebat cât îmi datorează. Am fost surprins. El ştia deja preţul. I-am spus din nou, dar, deşi preţul era unul foarte rezonabil, a vrut să negocieze. A tot insistat, până când m-a obosit şi am fost de acord să-i ofer o reducere.
Mai târziu am auzit că printre acei pui erau 3 păsări cu adevărat bune. Iar 3 păsări bune din 10 pui este ceva fantastic.
Au trecut câţiva ani şi am primit iar o scrisoare de la un chinez, întrebându-mă dacă i-aş putea oferi mai multe detalii despre păsările pe care le-a cumpărat şi care provin din crescătoria mea.
Când am văzut seriile am fost şocat. El se interesa de păsările pe care i le vândusem lui „B”. Acesta îşi păstrase păsările bune şi vânduse mai departe gunoaiele, cu de 4 ori preţul pe care mi-l plătise mie. Deci, obţinuse păsările bune gratuit şi făcuse şi un profit destul de bun din această tranzacţie.
Am fost atât de supărat încât nu am putut să-mi ţin gura şi i-am explicat întreaga poveste. I-am spus că a fost păcălit.
Era surprins.
„Nu ai reprodus tu aceste 6 păsări?”, m-a întrebat el.
„Sigur că da!”, i-am răspuns. „Dar, ca oricine altcineva, reproduc mai multe păsări proaste decât bune”.
Ceea ce a făcut „B” a fost urât şi destul de rău pentru reputaţia mea de om care vinde păsări dovedite a nu fi bune.

Bun
„M” este american. Acum 5 ani, m-a contactat pentru a-i trimite pui. I-am trimis câţiva, dar în carantină spre USA unii s-au îmbonăvit şi chiar au murit, împreună cu alte păsări. Cât de jenat am fost.
Trimisesem mai multe păsări înainte, şi acum aveam probleme cu prima livrare pentru acest om.
Dar americanul nu a avut nicio problemă cu asta, reuşind apoi să construim o bună relaţie de prietenie.
Nu mi-a reproşat nimic şi nu şi-a pierdut încrederea, dimpotrivă. Mai târziu am făcut o altă afacere. I-am cumpărat 20 de pui de la un crescător cu adevărat bun, la un preţ rezonabil, urmând să-i concurez şi să-i trimit pe cei mai buni în America. Din nefericire niciunul din cei 20 nu s-au dovedit a fi bun. Îmi pare rău pentru el, dar şi pentru acel crescător. Acesta este un om cinstit cu păsări bune, dar iarăşi… norocul.
Din nou americanul mi-a spus că nu-i nicio problemă. El era destul de nou în acest sport, dar deja realizase faptul că păsările bune sunt foarte rare, norocul contând foarte mult.
Vestea bună este că el a avut şi rezultate foarte bune, deşi începător. Oricum, de atunci înainte nu am mai avut nici un cuvânt de rău despre americani.

Rău
Trebuie să fi trecut 5 ani de când belgianul „B” a cumpărat un voucher de la mine.
Când a venit să-şi ridice pasărea mi-a spus că nu e interesat de pedigree.
După 3 ani a apărut brusc la uşa mea. Voia pedigree-ul acelui porumbel. Reprodusese un câştigător de naţională, pe care îl vânduse împreună cu părinţii.
Nicio problemă pentru mine. Pasărea pe care i-am dat-o era a lui acum.
Dar… acea etapă naţională avusese loc cu câteva luni mai devreme. Între timp vorbisem cu el de multe ori şi niciodată nu vorbise despre originea porumbelului câştigător.
Ar fi putut fi mai recunoscător!

Foarte rău
În viaţa fiecărui columbofil există etape pe care nu le va uita niciodată.
Pentru mine etapa de la Pithiviers, din 2007, a fost una dintre acestea. A fost o catastrofă uriaşă şi, ca de obicei în astfel de concursuri, porumbeii proşti au sosit, în timp ce păsările cu adevărat bune s-au pierdut.
Am pierdut 9 din cele mai bune 10 păsări ale mele. Ce dezastru!
Mai târziu s-a dovedit cât de bune fuseseră aceste păsări.
Înainte de începutul sezonului, Jespers v d Wegen cumpărase ouă din aceste păsări. Cu puii obţinuţi el a devenit cel mai bun zburător de naţionale, pentru mulţi ani. Asta înseamnă din toată Belgia.
La o săptămână de la acea catastrofă care m-a ţinut treaz, un crescător a auzit despre asta în magazinul local.
„A pierdut 9 din cele mai bune 10 păsări?” Grozav! Asta înseamnă un concurent mai puţin în anii următori!”
A trecut mult timp de atunci, însă remarca acestui columbofil încă mă doare. Cum a putut spune aşa ceva?

Articole ale altor columbofili celebri, aici:
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.ro/p/articole-columbofili-celebr.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu