"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



miercuri, 22 noiembrie 2017

Dozarea antibioticelor pe timp de iarna


Suntem în perioada tratamentelor, majoritatea crescătorilor aleg varianta mai comodă, şi anume aceea de a administra antibioticul în apă.

Însă, din cauza frigului şi în curând a gerului, porumbeii nu mai beau aşa de multă apă.

Şi apare riscul unei subdozări a medicamentului administrat, ceea ce duce la o creştere a rezistenţei bacteriilor, deci un efect invers decât cel scontat. În loc să tratăm, de fapt mărim rezistenţa bacteriilor.

Cum trebuie să procedăm?

Trebuie să ţinem cont că 20 de porumbei beau, în condiţii normale, aproximativ 2 litri de apă pe zi.

În prospectul majorităţii antibioticelor doza se dă în funcţie de cantitatea de apă, de exemplu 2ml la 2 litri de apă. Uită să se spună şi pentru 20 de porumbei.

Trebuie să ne asigurăm că acei 2 ml sunt ingeraţi de cei 20 de porumbei. Nu apa contează, ci acei 2 ml de antibiotic.

Cum facem asta? Simplu. Dizolvăm acei 2 ml în cantitatea de apă pe care o consumă porumbeii în acea zi. Dacă porumbeii beau o jumătate de litru, dizolvăm în jumătate de litru.



Pe scurt!

Vara: dizolvaţi cei 2 ml în 2 litri de apă. Pentru 20 de porumbei, evident. Dacă porumbeii consumă mai multă apă, următoarea apă va fi doar apă curată, fără medicament, pentru a nu supradoza tratamentul.

Iarna: înainte de a începe tratamentul observaţi cantitatea de apă pe care o beau 20 de porumbei. Apoi dizolvaţi acei 2ml în acea cantitate de apă.

Atentie: acei 2 ml sunt dati doar ca exemplu. Cititi prospectul medicamentelor!!!

Bafta tuturor!



Recitiţi şi articolul lui Ad Schaerlaeckens:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu