"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



miercuri, 7 noiembrie 2012

"Pripasitul", dupa articolul original "Stray" de John Vance

Intr-o zi, un porumbel ratacit a intrat in voliera unui crescator. Pasarea arata bolnavicioasa, coada sa era mult prea lunga si nu arata nici ca un mascul, dar nici ca o femela.
Crescatorul a fost foarte dezamagit atat de starea precara de sanatate, cat si de constructia pasarii, gandind ca aceasta i-a facut adevaratului proprietar o favoare plecand de acasa.
De fapt, crescatorul a crezut ca nici pentru o supa nu este buna aceasta pasare.
Cu toate acestea, el a vrut sa faca pasarea cadou unui prieten. Prietenul, dupa ce a luat in mana porumbelul, i-a refuzat oferta.

In cele din urma, el a dat pasarea tanarului sau nepot – Andre, un columbofil incepator.
De asemenea, Andre a fost foarte dezamagit de pasare, dar a pastrat-o totusi, afland ca aceasta provenea din crescatoria dlui. Desprets, fiul vitreg al dlui. Commine din Leers-Noord.
Porumbelul a ramas in crescatoria lui Andre fiind imperecheat cu o femela de la dl. R. Benoot din Olsene. Din aceasta pereche, in acel an, a reprodus un pui care a fost mai tarziu cunoscut sub numele de “The Bull” (“Taurul”), deoarece unul dintre premiile pe care acesta le-a castigat in cursa de la Clermont a fost un taur.

Intr-o zi, dupa ce “The Bull” si-a depasit iarasi concurenta, ocupand primul loc din 2267 de pasari in cursa de la Angouleme-385 mile, Dl. Commine a venit la club si l-a intrebat pe Andre din ce pasari a fost reprodus acest minunat porumbel.
Andre i-a raspuns: “dintr-un pripasit provenit din pasarile dvoastra”.
 Cand Dl. Commine a auzit povestea in urma careia Andre a intrat in posesia pasarii pripasite, a spus: “Esti norocos, deoarece acest mascul pare sa fie unul dintre fii perechii “Napoleon” – “femela Lamote”.
Dl. Commine nu a cerut inapoi pasarea, in schimb i-a cerut lui Andre doi yearlingi din “The Bull”.

Oricine cunoaste istoria liniilor de porumbei din Belgia, stie ca pasarile Commine au avut la baza cei mai buni zburatori din acea vreme. Commine a pornit cu linia Wegge. El a cumparat cele mai bune pasari Wegge  de la Michel Fache si mai multe de la Vandevelde din Oudenburg.
“Napoleon” a fost reprodus dintr-o femela Vandevelde imperecheata cu celebrul mascul Commine “Checker White Flight”.
"Femela Lamote" a fost, bineinteles, reprodusa de Leopold Lamote din Moeskroen. Un zburator celebru in acea vreme.
“Napoleon” a devenit celebru prin faptul ca a castigat mult mai multe locuri 1 decat orice alta pozitie (2, 3, 4, 5, etc) in viata lui sportiva.
“Napoleon” avea 16 ani cand l-a reprodus pe acel pripasit, iar femela Lamote avea aproximativ aceeasi varsta, poate doar un pic mai tanara.

Povestea lui “Napoleon” este urmatoarea: Michel Fache, care si-a inceput activitatea columbofila in anii 1880, a fost contemporan cu Karel Wegge. Fache detinea o celebra pereche de aur; masculul era un solzat din crescatoria lui Dedeurwaerder din Pittern, iar femela o albastra de la Delcroix din Herseaux.
Din aceasta pereche au fost reprodusi 25 de porumbei – toti acesti frati si surori fiind cunoscuti sub numele de “25”.
Commine a achizitionat de la Fache una dintre femelele “25”, o femela albastra, iar aceasta a fost imperecheata cu un mascul de la Karel Wegge.
Din aceasta pereche a rezultat o serie intreaga de super porumbei, inclusiv mai sus mentionatul mascul “Checker White Flight”.
Commine l-a imperecheat pe “Checker White Flight” cu o fiica din femela “Vuil Blauwe Duivin” achizitionata din crescatoria Vandevelde din Oudenburg. Acestia au fost parintii celebrului “Napoleon”.

Interesant, dr. Bricoux a obtinut rezultate foarte bune atunci cand a introdus fii din “Napoleon” si “Femela Lamote” in propria crescatorie.

Dupa moartea lui Commine, mare parte din pasarile sale au mers la Maurice Ameel. Deci, acum stim din ce linii au provenit porumbeii lui Ameel.

Cand “The Bull” avea 15 ani, a fost imperecheat cu o femela Gurney si impreuna l-au reprodus pe “Jonge Stier” (“Tanarul Taur”).
“Jonge Stier” a castigat locul 1 in cursa Nationala de la Libourne si locul 1 International de la Pau, ambele fiind castigate in acelasi an.

Un an mai tarziu, “The Bull” a fost imperechat cu o femela Stichelbaut si l-au reprodus pe “Tarzan” care a castigat locul 1 International de la San Sebastian.

O fiica din “Jonge Stier” a fost apoi imperecheata cu “Ouden Zwarten (castigatorul locului 1 din cursa nationala de la Chateauroux – origine D. Labeeuw din Bissegem), iar un fiu din aceasta pereche a fost imperecheat apoi cu o fiica din “Tarzan”. Aceasta combinatie a dat castigatorul locului 1 International Barcelona.

Tanarul crescator cu aceste rezultate fantastice nu a fost nimeni altul decat Andre Van Bruaene, care a devenit curand unul dintre cei mai respectati crescatori din toate timpurile si, fara indoiala, el a fost cel mai mare crescator participant la cursa Internationala de la Barcelona, castigand locul 1 de doua ori (’66 si ’84).
Trei ani la rand (’83, ’84, ’85), castigatorii cursei de la Barcelona au fost din pasari 100% Van Bruaene. In 1962, o pasare 50% Van Bruaene a castigat locul 2 la Barcelona, aceeasi pasare castigand si locul 1 in 1964.

In 1987, cursa de la Barcelona a fost extrem de grea, cu mai putin de 25% dintre pasari sosite acasa dupa mai multe zile. Andre a socat comunitatea columbofila inregistrand toate cele 8 pasari ale sale, pe locurile 101, 157, 163, 217, 260, 273, 313 si 1847 din 21545 pasari participante.

Asadar, dintr-un pripasit urat si bolnavicios s-au pus bazele celei mai mari familii de pasari de fond-maraton.
El a fost tatal a doi castigatori in cursele international de la Pau si San Sebastian si stra-strabunicul castigatorului de la Barcelona din 1966. Acest castigator de la Barcelona 1966 a dat mai tarziu cel putin 3 castigatori la Barcelona (1984, 1995, 2003).

Destul de bine pentru un pripasit!

Sursa: http://www.racingpigeonmall.com/loft/articles/the-stray.html


Multe alte articole columbofile despre cercetare, genetică, tratamente, etc găsiți aici:

Un comentariu: