"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



joi, 22 noiembrie 2012

Influenteaza uzura capacitatea de reproductie? dupa "Rebusul Zburatorilor" Alfons Anker

Ce facem cu porumbeii uzati in zborurile dure? Ii eliminam pur si simplu din crescatorie? Ii introducem in compartimentul de matca?
Ma refer, bineinteles, la porumbeii care au obtinut rezultate demne de a fi luate in seama. Si aici ar fi un pic de discutat. Daca pentru un incepator un porumbel bun inseamna un porumbel care a reusit cateva clasari in intreg sezonul, pentru un campion, un porumbel demn de a fi luat in calcul va trebui sa dovedeasca mult mai mult pentru a avea un loc in compartimentul de matca.
Insa voi reveni la subiectul articolului. Porumbeii uzati mai sunt buni la reproductie? Mai jos parerea lui Alfons Anker aparuta in celebra lui carte Rebusul Zburatorilor:
“Piet de Weerd, Leon Petit si multi alti specialisti, care au scris carti de specialitate sustin ideea ca un porumbel uzat in prea multe zboruri ar fi necorespunzator pentru reproductie si ar fi mai bine sa fie eliminat. Eu nu impartasesc aceasta conceptie.
Un porumbel de concurs imbatranit va avea spatele mai slab, musculatura uzata, la apasarea sternului va incepe sa gafaie, iar traheea, in loc sa fie ovala si ingusta, devine rotunda, cu toate acestea, insa, nu-i este afectata capacitatea de transmitere ereditara. Va transmite, indiferent de starea lui fizica, aceleasi posibilitati genetice pe care le determina variabilitatea genetica proprie.
Chiar Piet de Weerd vorbeste despre perechea de reproductie a tandemului Huyskens-Van Riel, unde masculul OUDE BANGE (Batranul de sus) a ajuns complet epuizat in mana crescatorilor imediat dupa razboi. Acest lucru insa nu l-a impiedicat sa reproduca o serie intreaga de pasari exceptionale. Daca ramanem la pasarile Huyskens-Van Riel, atunci sa ne aducem aminte de nemaipomenit de rapidul BLICKSEN (Fuigerul) - care in uniunea Antwerpwn a zburat 7 locuri 1 - al carui tata era de 10 ani si a carui mama - una din cele mai bune reproducatoare din lume, BOERINNEKE - avea 9 ani cand l-au reprodus. Cand aceasta pereche a reprodus pe STEEK, (de un calibru asemanator) erau cu un an mai tineri.
Nu numai in cazul porumbeilor voiajori, ci si in cresterea animalelor, exista numeroase exemple care demonstreaza ca animalele varstnice, uzate, sunt capabile, in ciuda varstei, sa-si transmita caracterele valoroase pana la o varsta inaintata, exact asa cum porumbeii de un an transmit mai departe la urmasi posibilitatile genetice cu care sunt inzestrati.”
Bineinteles, ca nu toti porumbeii foarte buni zburatori vor deveni si buni reproducatori, indiferent de starea lor de uzura in momentul cand vor fi introdusi in compartimentul de matca.
Alfons Anker vrea sa spuna ca daca un porumbel este intradevar un bun reproducator, atunci starea de uzura nu ii va influenta capacitatea de transmitere ereditara.

Uneori, din dorinta de a pastra sangele unui porumbel deosebit, suntem nevoiti sa recurgem la consangvinitate. Insa, de cele mai multe ori, acesti porumbei, obtinuti din imperecheri inrudite, prezinta o vitalitate indoielnica. Ce facem cu acestia? Ii eliminam sau ii folosim la reproductie? Mai jos un exemplu prezentat de Alfons Anker, exemplu din care putem trage cateva concluzii:
“Porumbelul meu, STOP, s-a nascut in 1959 din porumbei Symons, fiind reprodus in consangvinitate.
STOP
frate de cuib
cu SZPUTNYIK
57-4545458 Gut Inchis TIJL

58-356 Gut Inchis SZELES
57-4545458 Gut Inchis TIJL
57-4545475 ANELE

Acest porumbei - STOP - inca din momentul nasterii, era un porumbel uzat care nu ar fi trebuit sa concureze niciodata si care a murit la varsta de 8 ani fara ca vreo boala sa-l fi atins. Dar acest porumbel, despre care am spus deja ca, inca de la nastere, prezenta semne de oboseala, a produs oul din care s-a nascut SIMI (cu care Simon Kalman a devenit campionul Ungariei). Tot STOP a produs si pe 588 care, prin urmasii obtinuti, 1-a ajutat pe Erdelyl Bertalant sa-si spuna cuvantul in campionat.
De la STOP s-a nascut in ultimul an Slezinger, un clasic, care a obtinut pe o anumita zona, in 1968, cea mai buna performanta (12 drumuri -11 locuri din care 9 in 10% ).
Oare un porumbel uzat trebuie eliminat, chiar daca are valoare ereditara? Va las sa raspundeti singuri la aceasta intrebare.”
Astazi, multi crescatori sunt de acord cu faptul ca unul dintre indicatorii ce reflecta cel mai bine rezultatele obtinute prin consangvinizare ar fi tocmai lipsa vitalitatii urmasilor. Cu alte cuvinte, cu cat un porumbel – repet, obtinut prin consangvinizare – are o vitalitate mai slaba, cu atat mai mult consangvinizarea a avut efect.
Evident, acesti porumbei nu au ce cauta in compartimentul de zbor. Ei sunt destinati reproductiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu