"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



joi, 3 mai 2012

I - Sezon 2012 UCPR - Ianca

Duminica - 29 Aprilie 2012 - a debutat sezonul de concurs 2012 cu porumbeii maturi.

Locatia: localitatea Ianca - 120km fata de Ploiesti, respectiv 150 fata de Targoviste.

Ora lansarii: 6.45 A.M.

Conditii climaterice: Temperatura destul de mare pentru aceasta perioada - in jur de 30 grade C, vant usor din directia NNE.

Din Prahova au participat 4 cluburi: Vasile Poenaru, Bratasanca, Strejnic si Tirgsorul Vechi.



In tabelul de mai jos am prezentat un rezumat al situatiei concursului, datele de intrare au fot preluate dupa site-ul uniunii.

Din ultima coloana putem deduce care cluburi au fost favorizate in aceasta etapa de diversi factori: distanta, traiectoria reala, etc.
Astfel, se poate observa ca Vasile Poenaru a clasat 231 de porumbei la nivel de club si 223 de porumbei per total lansare.
Daca facem raportul dintre numarul porumbeilor clasati pe lansare si numarul porumbeilor clasati la nivel de club, obtinem datele din coloana "Raport de favorizare".
Cu cat acest raport este mai mare, cu atat clubul a fost mai avantajat.

Observatii:
1. Desi cluburile Vasile Poenaru si Strejnic au avut cele mai mici distante de concurs, daca ne uitam in clasamentul pe judet (cf. site UCPR), din primele 100 de locuri, 78 apartin clubului Tirgsorul Vechi.
Sa detina crescatorii de la acest club porumbei asa de buni? Exclus.
Explicatia este alta si este in directa legatura cu traiectoria reala de zbor.

2. Traiectoria reala de zbor a fost mult deviata spre sud, datorita vantului care a batut din directia NNE, avantajand unele cluburi.

Aceasta traiectorie este demonstrata si de rezultatele foarte bune obtinute de clubul Soimii Floresti din judetul Giurgiu. Vitezele obtinute de porumbeii acestor crescatori au fost foarte mari, leader-ul obtinand 1489.410 m/min, adica aproape 90km/h.
Rezulta, deci, ca porumbeii in realitate au avut viteze foarte mari in acest concurs, doar ca distanta reala a fost diferita de distanta masurata aerian pentru majoritatea cluburilor, cele din sud fiind favorizate.

Astfel, porumbeii din Prahova, au zburat in realitate distante mult mai mari decat cele stabilite oficial (intre punctul de lansare si crescatorie). Evident, vitezele au fost calculate conform distantelor oficiale si nu conform celor reale, rezultand astfel valori mai mici.
Dar asta e una dintre neajunsurile din sportul columbofil: conditii de participare neegale pentru toti concurentii. Din fericire aceste inegalitati incep sa dispara la zborurile de fond-maraton. Deaceea, in multe dintre crescatoriile prahovene, porumbeii de fond sunt majoritari.

Porumbeii mei
In ceea ce ma priveste am inceput sezonul asa cum ma asteptam.
Din cei 12 porumbei cu care am participat la aceasta prima etapa, am obtinut o singura clasare pe club, 2 clasari pe lansare si 3 clasari pe judet. Absolut normal, avand in vedere ca detin doar un singur porumbel de viteza, acesta fiind si primul sosit.

Asadar, primul sosit a fost 11Pene, porumbel pe care l-am introdus si in echipa de 5 desi sosise ultimul la precedenta etapa de antrenament.
Viteza medie - 1285 m/min.


Cel de-al doilea porumbel sosit, care a obtinut  clasari pe judet si lansare a fost Pene Albe, un porumbel foarte constant la concursurile cu puii din toamna, acesta sosind intotdeauna undeva la mijlocul plutonului. Acum aflat in situatie de goana la cuib, a reusit sa claseze la viteza, el fiind un porumbel de fond, combinatie De Smet Matthys, Rossens. Viteza medie - 1140 m/min.


Cel de-al treilea porumbel sosit este Angel, porumbel care asa cum spuneam si in articolul precedent, este surpriza sezonului pentru mine. La Ianca el a reusit sa claseze doar pe clasamentuil judetean, deoarece a intrat un pic mai greu decat Pene Albe, desi au venit impreuna. De mentionat faptul ca Angel a concurat in aceasta etapa stingher fiind, perechea sa - o porumbita imprumutata - fiind scapata din crescatorie saptamana trecuta.

Porumbeii au sosit foarte repede, in 25 de minute s-au strans 9 din 12.
Nici de aceasta data nu am pierdut nicio pasare.

Urmeaza etapa de la Braila peste 2 zile.
Vant in pene tuturor!



Informatii despre celelalte etape aici:
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.ro/p/sezon-2014-ucpr.html

Un comentariu:

  1. fratilor vant in pene tuturor si fiti atentii k braconajul este in floare

    RăspundețiȘtergere