"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



vineri, 25 mai 2012

IV - Sezon 2012 UCPR - Caplani - rezultate

Etapa cu numarul 4, respectiv prima etapa de viteza-demifond din acest sezon, a avut loc in data de 21 Mai, cu lansare din localitatea Caplani, Republica Moldova.

Ora lansarii: 8.30 A.M.
Datorita unor probleme intampinate la granita cu Republica Moldova, masina ce transporta porumbeii a ajuns pe locul lansarii, conform unor surse destul de sigure, la ora 8.20 A.M., lansarea efectuandu-se la 10 minute de la sosire. Mai mult ca sigur si acest fapt a contribuit intr-o oarecare masura la nereusita acestei etape, pierderile de porumbei fiind foarte mari.

Conditii climaterice: Asa cum am spus si in postarea precedenta, daca e sa analizam doar ziua lansarii, putem spune ca porumbeii au avut conditii normale de concurs, temperaturile pe directia de zbor fiind in jur de 18-22 grade C, avand chiar un usor vant din spate (NNE) in momentul lansarii, apoi, odata cu intrarea in spatiul aerian al tarii noastre vantul a crescut in intensitate (25km/h) schimbandu-si totodata si directia (N).

Daca e sa privim in ansamblu situatia meteorologica din ultima perioada, observam ca doar in ziua lansarii vremea a fost favorabila, timp de o saptamana inainte de lansare avand cod galben de furtuna in SE tarii (exact pe directia de zbor), iar imediat a doua zi dupa lansare fiind declarat cod portocaliu de ploaie pentru inca o saptamana.
Colac peste pupaza, in seara premergatoare lansarii a avut loc un cutremur de pamant in Italia, iar chiar in ziua lansarii a avut loc o replica in Bulgaria de 5.7 grade.

Parerea mea este ca, datorita acestor conditii, ceva a fost perturbat in modul de orientare al porumbeilor, probabil campul magnetic, iar aceasta perturbare s-a manifestat si in ziua lansarii, chiar daca vremea a fost frumoasa.
Ca o lectie invatata, niciodata nu o sa mai angajez porumbeii la un concurs in timpul unui cod meteorologic de avertizare. Mai bine le fac doua lansari individuale de la 50km, sau chiar niciuna, riscand sa-i scot din forma, decat sa risc sa-i pierd.

Asa cum am mai spus si in alte randuri, unul dintre cele mai frustrante lucruri din acest sport este faptul ca nu iti poti selecta porumbeii in mod normal - sa ramana cei mai buni - pe o astfel de vreme.

Sa ne imaginam ca un sofer obisnuit sa foloseasca GPS-ul este pus in situatia de a naviga fara GPS intr-un oras necunoscut. Va trebui sa faca uz de simtul orientarii, daca il are, de memorie pentru a retine locurile pe unde a trecut deja, de experienta sofatului pentru a nu produce accidente. Si toate astea pe fondul intrarii in panica.
La fel si porumbeii, aflati in imposibilitatea folosirii campului magnetic, au trebuit sa-si foloseasca celelalte simturi: orientare dupa Soare (nu prea au avut sanse deoarece lansarea s-a facut destul de tarziu - 8.30 ora Romaniei; sa nu uitam ca Republica Moldova este la est, iar Soarele rasare mai devreme decat la Bucuresti), orientarea dupa formele de relief naturale (munti, campii, etc) sau artificiale (autostrazi - nu prea avem, sosele, blocuri, cladiri, etc).
Iar daca unii au reusit totusi sa ajunga cat de cat in apropierea casei, probabil ca au esuat neavand destula experienta de a sta afara pe timp de noapte.

Centralizarea rezultatelor si analiza comparativa am prezentat-o in tabelul urmator:


Concluzii:
1. Daca la etapa anterioara porumbeii s-au strans destul de greu - intre 45 si 75 de minute -, acum situatia a fost mult mai rea, in special pentru cluburile din Prahova si Dambovita, diferenta de timp dintre primul si ultimul porumbel clasat fiind chiar si de 1h 40' - vezi coloana <<Intervalul aproximativ de timp dintre primul si ultimul porumbel clasat>>.

2. Asa cum am vazut si in centralizarile anterioare, cand vantul bate dinspre Nord, cluburile dispuse in Sud au castig de cauza. Regula s-a mentinut si acum, cluburile din Giurgiu fiind cele mai avantajate.

3. Am introdus o noua coloana in tabelul centralizator <<Varsta primilor 10 porumbei sositi>>. Daca la primele etape se observa o concentrare masiva a porumbeilor de un an (yearlingi), la aceasta etapa situatia s-a schimbat radical in favoarea porumbeilor maturi, de un an sau doi ani.
Asta pe de o parte datorita cresterii distantei de concurs, iar pe de alta parte datorita experientei mult mai mari a acestora. Asa cum am aratat mai sus, in aceasta etapa porumbeii au facut uz in ceea mai mare parte de experienta.

4. Numarul porumbeilor participanti la concurs a scazut in medie cu 10% dupa Tulcea.
Daca nu ar fi fost etapa de fond de peste 2 saptamani de la Nikolaev, cred ca numarul porumbeilor ar fi scazut la urmatoarea etapa cu cca. 30% datorita pierderilor.
Dar, avand in vedere ca majoritatea crescatorilor nu vor angaja la Dunavat porumbeii pe care ii au in vedere pentru etapa de fond de la Nikolaev, numarul porumbeilor de la Dunavat va fi mult mai mic.
Cluburile cu numar mic de crescatori vor fi puse in dificultate, neavand numericul necesar pentru imbarcarea porumbeilor la sediul clubului.

Bafta tuturor in continuare!




Informatii despre celelalte etape aici:
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.ro/p/sezon-2014-ucpr.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu