"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



luni, 14 mai 2012

III - Sezon 2012 UCPR - Tulcea - partea intai

Etapa de ieri - 13 Mai 2012 - cu lansare din localitatea Tulcea - cca. 220km fata de Ploiesti, respectiv 250 Km fata de Targoviste - a fost pentru multi, una catastrofala, cu pierderi de porumbei.

Vantul a batut cu putere din directia Nord, in sud-estul tarii fiind declarat cod galben de furtuna. De asemenea a avut loc o racire accentuata, temperaturile scazand brusc intr-un timp destul de mic.

Mai jos gasiti atentionarea de cod galben conform Administraţiei Naţională de Meteorologie"
"Meteorologii au emis o atenţionare COD GALBEN DE VREMEA RECE în aproape toată ţara, valabilă din 13 mai ora 02.00 şi până pe 14 mai ora 10.00.
Astfel, potrivit ANM, între orele 18:25 şi 00:25, în judeţeţe Tulcea şi Constanţa se vor semnala intensificări de vânt ce vor atinge şi depăşi la rafală, local 55 km/h.
În Brăila şi Ialomiţa avertizare a intrat în vigoare la 16:20, fiind valabilă până la 19:20. Vântul va atinge şi depăşi la rafală, local 60 km/h, izolat 70 km/h.
În intervalul menţionat vor fi: instabilitatea atmosferica, ce se va accentua treptat în majoritatea regiunilor.
Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie şi izolat căderi de grindină.
Cantităţile de apă vor depăşi local 25 l/mp şi izolat 40 ... 50 l/mp, mai ales în zona Carpaţilor Meridionali şi a Munţilor Apuseni, precum şi în Transilvania."


Asadar, aceste manifestari extreme s-au produs exact pe directia de zbor a porumbeilor nostri: Tulcea, Braila, Ialomita...

Unul dintre cele mai frustrante lucruri in acest sport este faptul ca intr-o etapa catastrofala poti pierde porumbeii buni.
Eu unul sunt pentru o selectie cat mai riguroasa, dar ce facem atunci cand porumbeii lucrati an de an, porumbei care au multi kilometri in spate, se pierd de la 200 de km in timpul unei astfel de etape?
Putem doar spera ca unii se vor intoarce a doua zi.

Dintr-o astfel de etapa nu poti trage multe concluzii referitoare la selectie si la calitatea pasarilor, poti in schimb afla foarte multe lucruri despre porumbei. Iata mai jos cateva dintre acestea:

1. Diferenta dintre porumbeii de viteza si cei de fond.
Cei mai multi porumbei pierduti in astfel de imprejurari sunt porumbeii de viteza. Acestia odata lansati, isi aleg foarte repede directia catre casa.
Doar ca datorita conditiilor climaterice extreme: vijelie, furtuna, ploaie si/sau datorita modificarilor campului magnetic - pentru ca sunt convins ca pe o astfel de vreme exsita si perturbari ale acestui camp - directia aleasa nu este intotdeuna cea castigatoare.
De ce porumbeii de fond-maraton pot face fata mai bine acestor conditii? Pentru ca acesti porumbei isi reseteaza periodic, pe tot parcursul traseului, directia corecta de zbor.
"Mai bine mai tarziu decat niciodata" pare sa fie deviza acestor porumbei. Inzestrati de la natura cu un temperament mai calm, ei nu au caracterul exploziv al porumbeilor de viteza, pierzand uneori timp pretios in reajustarea directiei.

2. Diferenta dintre porumbeii maturi - porumbeii cu experienta- si yearlingi.
Evident yearlingii se pierd in numar mai mare pe vreme nefavorabila.
O explicatie ar fi ca ei - neavand experienta zborurilor de acest fel - se arunca fara ezitare in plafonul de nori, cautand sa-si mentina cat mai mult posibil neschimbata directia de zbor catre casa. De multe ori aceasta le e fatal.
In schimb porumbeii maturi, obisnuiti cu astfel de situatii, stiu sa ocoleasca barajul atmosferic.
Aici intervine si modalitatea de motivatie a porumbelului. Daca acesta a fost bine motivat inainte de imbarcare, el va cauta cel mai scurt traseu catre casa asumandu-si si unele riscuri. Daca nu a fost bine motivat, va cauta traseul cu cele mai mici riscuri de intoarcere acasa. De cele mai multe ori il va gasi.
Probabil ati observat ca uneori primii sositi sunt mult mai obositi decat codasii.

3. Concluzie personala: pe o astfel de etapa se pot deosebi cu usurinta famillile de porumbei. De exemplu, la mine in crescatorie primii trei porumbei ajunsi au fost toti frati buni, si singurii participanti din perechea respectiva. Au urmat apoi alti doi frati din alta pereche. Apoi alti doi porumbei cumparati de pui de la acelasi crescator, care desi nu sunt frati, provin totusi din aceeasi familie.
Sa fie doar o coincidenta? Nu stiu.

Va urma centralizarea rezultatelor si noi concluzii dupa afisarea rezultatelor.
O zi buna!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu