"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



miercuri, 6 mai 2015

"Aparentele pot fi inselatoare", traducerea articolului "Appearances are deceptive" de Ad Schaerlaeckens

Mai jos, traducerea articolului “Appearances are deceptive” de Ad Schaerlaeckens (sursa: http://www.schaerlaeckens.com)

Aparențele pot fi înşelătoare
-Uite, ceea ce eu numesc porumbei valoroşi, i-am spus colegului meu columbofil, arătându-i clasamentul unei etape de Quievrain – 105km.
Frații B câştigaseră primele patru locuri, angajând doar aceste 4 păsări.
-Un rezultat foarte bun, întradevăr, a spus colegul şi a întors pagina.
Dar, spre surprinderea sa cealaltă foaie era goală. Apoi el a înțeles. La acea etapă au participat doar 126 de porumbei, iar toate cele 42 de clasări (25%) încăpeau pe o singură pagină.
-Ai vorbit serios? Chiar crezi că acesta este un rezultat bun? m-a întrebat el.
-Bineînțeles că nu este bun. Este SUPER bun, a fost reacția mea. Uită-te la numărul crescătorilor participanți. 24!
Colegul a ridicat din umeri.

Întradevăr fantastic
Când locuiți într-o zonă, în care se concurează multe păsări, un concurs cu 126 de păsări nu este impresionant deloc.
Dar ce spuneți de situația în care toate păsările vă sunt deja acasă, în timp ce colegii de club încă îşi mai aşteaptă prima pasăre? Încercați să vă imaginați!
Şi aici nu vorbim despre o locație mai bună, cum v-ați aştepta, atâta timp cât toți cei 24 de crescători locuiesc aproape, pe o arie de doar 4 mile.
24 de crescători care au angajat 126 de păsări, înseamnă că doar porumbeii cei mai buni au fost concurați.
Ideea este că sportul columbofil este unul ciudat.
În alte cluburi din Belgia se întâmplă ca niciun crescător să nu angajeze mai mult de 5 păsări. Ce putem spune despre crescătorii care angajează 150 de păsări sau mai multe, în timp ce colegii de club angajează doar 3 sau 5 păsări? Este un sport corect?

Frustrant
Frații B concurează într-un club în care nu sunt angajate multe păsări, însă concurența este foarte mare.
Cât de frustrant poate fi pentru crescătorii care au păsări bune să zboare într-un astfel de club?
Chiar înainte de începerea sezonului, aceşti oameni ştiu că nu au mari şanse să obțină un AS național sau chiar provincial.
Acest lucru din cauza numărului mic de păsări angajate. Porumbelul câştigător din clubul fraților B, de cele mai multe ori, are o viteză de zbor mai mare decât câştigătorii din cluburile vecine, în aceeaşi etapă.
Astfel, se întâmplă următorul fenomen:
În clubul fraților B, un crescător înregistrează un porumbel exact la ora 11.00. Acesta obține o viteză de 1400m/min şi câştigă locul întâi împotriva a 85 de păsări.
Un minut mai târziu, vecinul său, care concurează în alt club, înregistrează şi el o pasăre, cu o viteză de 1380m/min, câştigă locul întâi împotriva a 1200 de păsări.
Aşadar, există o diferență clară între un câştigător şi celălalt.
Prima pasăre din acest exemplu este un porumbel mai bun. A doua este mai bună în clasament.
A doua pasăre are şanse mai mari să devină un AS național, în timp ce primul crescător, cu o pasăre mai bună, nu are nicio şansă. Deoarece, un câştigător din 1200 de păsări obține un punctaj mai bun, decât un câştigător din 85 de păsări. Mult mai bun!

Puțini, dar cu adevărat buni
Cum vă puteți da seama dacă concurența dintr-un club este bună sau nu?
Viteza câştigătorului este un indiciu, dar un indiciu chiar mai bun este viteza ultimului porumbel clasat.
Iar în clubul fraților B concursurile se încheie mereu înaintea celorlalte cluburi. Chiar se întâmplă ca ultimul porumbel clasat în acest club să aibe o viteză mai mare decât primul porumbel sosit în alte cluburi. Bineînțeles, vorbesc despre acelaşi concurs.
Aşa că, îi sfătuiesc pe acei crescători, care doresc să devină celebri, să-şi aleagă cu grijă clubul în care vor să zboare.
Sfătuiesc crescătorii, care vor să obțină păsări bune, să concureze în cluburile unde concurența este dură. Acele cluburi în care oamenii obțin rezultate imposibile, reuşind 5 locuri întâi în acelaşi an, cu aceeaşi pasăre. Sau câştigând locurile 1, 2, 3, 4, 5 (şi aşa mai departe) împotriva a mii de porumbei.

Diferit
Străinii sunt adesea surprinşi să vadă cât de multe păsări sunt concurate în unele zone din Olanda şi cât de puține în unele zone din Belgia. Asta, deoarece, sportul columbofil este total diferit în cele două țări.
Luați de exemplu provincia Antwerp din Belgia. În fiecare săptămână au loc:
O etapă de viteză de la Queivrain pentru yearlingi.
O etapă de viteză de la Queivrain pentru păsări mature.
O etapă de viteză de la Noyon pentru yearlingi.
O etapă de viteză de la Noyon pentru păsări mature.
O etapă de demifond pentru yearlingi.
O etapă de demifond pentru păsări mature.
O etapă de fond pentru yearlingi.
O etapă de fond pentru păsări mature.
Mai mult, columbofilii au posibilitatea de a angaja păsări în mai multe cluburi pentru aceeaşi etapă.
În timp ce olandezii au, în majoritatea săptămânilor, doar un concurs.

Bart şi cu mine
Atât în Belgia, cât şi în Olanda, crescătorii au şansa de a dubla. Aşadar, păsările lor pot concura la nivelul clubului, la nivel de protocol (“combine”), provincial sau la nivel național. Acest lucru poate duce la situații ciudate.
A fost o etapă în care la nivel provincial Bart a obținut un rezultat mediocru, prima sa pasăre ocupând locul 34.
La nivel seminațional, a fost senzațional, aceeaşi pasăre ocupând locul 2. Acest lucru a fost posibil, deoarece linia de demarcație dintre zone a fost în favoarea sa. Îmi pare rău, e un pic complicat de explicat.
Străinii nu sunt familiarizați cu liniile de demarcație dintre zone. Atunci când aceştia îmi cer să le explic cum este posibil ca o pasăre, care obține locul 34 provincial, să poată obține locul 2 seminațional, am o problemă.

În anul 2000 l-am avut pe al meu “191”. Am avut multe etape cu vreme frumoasă, în acel an, iar “191” a fost imbatabil. În toate cele 5 etape care au contat pentru AS Național acesta a câştigat locul întâi împotriva unei medii de 600 de păsări. Iar o pasăre nu poate face altceva mai bun decât să câştige locul întâi.
“191” a obținut locul 2 național în Olanda. Primul loc AS a fost obținut de o pasăre aparținând unui crescător care nu locuia departe de mine. Noi am concurat în aceeaşi provincie, iar păsările mele l-au bătut mereu.
Cum a fost posibil ca porumbelul lui să obțină un punctaj mai bun decât al meu?
Ambele păsări au fost zburate în protocoale (“combine”). Protocolul lui a fost mai mare, al meu mai mic. Iar un loc 3 din 5000 de porumbei a obținut un punctaj mai bun decât un loc întâi din 600 de porumbei. Aceeaşi situație ca şi în cazul clubului fraților B.

Observații: mai mult ca sigur “protocol” (“combine” în engleză) are alt sens decât protocoalele încheiate la noi. La noi, protocoalele se încheie la nivel de club, probabil în Olanda se pot semna la nivel de crescător.
Referitor la liniile de demarcație, singura mea explicație pentru cazul expus mai sus de Ad Schaerlaeckens (locul 34 provincial şi locul 2 seminațional) este că aceste linii pot separa crescătorii din acelaşi club, provincie. Astfel nu văd unde au dispărut 32 de porumbei…

Competiție
Apoi, există acel super porumbel al unui crescător din nordul Olandei. Este inelat cu un inel belgian şi reprodus de F. Marien. Acest porumbel a câştigat mai multe locuri întâi împotriva a mii de păsări. Marien, însuşi, nu are păsări cu asemenea rezultate. Cum e posibil?
El zboară în zone cu concurență puternică.
De asemenea, crescătorii din țările începătoare din punct de vedere columbofil, din Estul Europei. Aceştia au cumpărat păsări din Olanda şi Belgia reuşind să obțină rezultate de basm acolo, rezultate imposibil de obținut aici.

Interpretarea rezultatelor
Este o ruşine că mulți crescători nu pot interpreta corect un clasament.
Un crescător care obține 6 clasări, angajând doar 6 păsări este mai puțin impresionant decât un altul care obține 50 de clasări, participând cu 130 de păsări.
Păcat că şi unii reporteri se lasă păcăliți de rezultate, la prima vedere.
Acesta este motivul pentru care fermele de porumbei obțin, de multe ori, toată atenția, în timp ce crescătorii, care chiar au concurat bine, sunt ignorați.

18 Aprilie 2015. Am angajat 22 de păsări şi 20 din ele au clasat.
Subiectul zilei a fost despre Domnul X, care în 3 minute a înregistrat 24 de păsări. Eu în 3 minute am înregistrat 8 porumbei. Domnul X a îmbarcat 157 de porumbei la această etapă, eu doar 22.

Bineînțeles, rareori am obținut 20 de clasări cu 22 de păsări. De data asta am făcut-o, dar spectacolul a fost realizat de crescătorul care a obținut 74 de clasări. Ca şi când nimeni nu a observat că acesta angajase mai mult de 150 de porumbei.


După traducerea acestui articol, am primit pe FB lămuriri de la dl. Costy Brezoi, referitor la sportul columbofil din Belgia. O să prezint mai jos ideile principale, mulțumindu-i pe această cale dlui. Costy:

În Belgia, cluburile sunt de sine stătătoare, adică nu ştiu niciodată câți membrii au.
Un crescător, de exemplu, într-o zi de îmbarcare se poate duce cu 40 de porumbei şi se înscrie la 10 cluburi (care organizează 10 curse), plăteşte individual per/cursă/bucată, nu ca la noi plăteşti porumbeii pentru tot planul de zbor.
Tocmai la acei crescători face referire Ad S., la cei care sunt specializați pe anumite curse, pe care le joacă frecvent. Adică dacă eu vreau şi îmi place să joc etape de 100 km, asta fac, şi nici nu îmi trebuie lot mare. Săptămână de săptămână, timp de 20 de etape îi toc acolo, şi scot cel mai bun punctaj, şi acele rezultate le trimit mai departe, pentru luarea in evidență.
Nici clasamentele lor nu sunt ca ale noastre, la nivel de federație, adică generate automat, ci contra cost, crescătorul (dacă doreşte şi le trimite) face pasul, dacă vrea la provincial, național, olimpiadă, etc...
 În altă ordine de idei Ad S., scoate în evidență altceva: de când sunt străinii pe ei, mulți crescători din Belgia participă cu număr mare de porumbei la o cursă (nu îi mai împart la cât mai multe curse), în speranța unui rezultat bun, plus că se duc în ultimul minut la îmbarcare şi întreabă cu cine joacă, iar dacă vede că cei buni sunt înscrişi, evită, şi fuge la alt club....
Aşa s-a întâmplat acum câțiva ani cu Vandenabelle, îl evitau toți, aşa şi cu Ad S., etc...
Astfel, aşa cum spune Ad S., cei mai buni porumbei rămân în Belgia, nu pe Pipa, ...
Sunt regiuni în care crescătorii joacă doar la pariu, şi nici nu se sinchisesc să trimită rezultatele la federație, căci în prețul per porumbei, per etapă, este inclus pe lângă, transport, etc... şi premiul in bani (pe lângă alte tipuri de pariuri).
Sunt crescători care trăiesc exclusiv din porumbei (câştigări de curse, etc).

Inclusiv lui Ad S., i-a fost interzis să mai parieze o perioada pe porumbei, ci doar taxa de zbor, căci altfel nu mai participa nimeni cu el pe curse (falimenta clubul). Au fost şi cluburi care nu îi primeau cu porumbeii.”



Alte articole Ad Schaerlaeckens, aici:

Articole ale altor columbofili celebri, aici:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu