"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



joi, 26 februarie 2015

"Despre imperecherea porumbeilor", traducerea articolului "Match-mating methods with pigeons", de Thomas Smith

Mai jos găsiți traducerea articolului “Match-making methods with pigeons” de Thomas Smith.



Despre împerecherea porumbeilor

Să aruncăm o privire asupra importanței selecției naturale, a intervenției crescătorului şi performanțele porumbeilor în activitatea de împerechere.

Zborul este argintul, iar matca este aurul
Este deseori raportat faptul că, atunci când un anumit crescător descoperă un zburător de excepție printre echipa lui de porumbei din acel an, părinții acestuia deja au fost eliminați din crescătorie, datorită performanțelor lor slabe ca şi reproducători din anii trecuți.
O pereche reproducătoare nu poate fi testată corespunzător dacă din ea nu reproducem suficienți de mulți pui. De asemenea, porumbeii reproducători ar trebui testați în pereche cu mai mulți parteneri.

Selecția naturală
În ceea ce priveşte alcătuirea cuplurilor, selecția naturală înseamnă a permite păsărilor să-şi aleagă liber perechea. Ca şi în cazul nostru, al oamenilor, se crede că porumbeii sunt atraşi reciproc datorită temperamentului, caracteristicilor fizice, adaptabilității, etc.
Crescătorii campioni, deseori, au observat că perechile, care au avut posibilitatea de a-şi alege singuri partenerii, au reprodus cei mai buni zburători.
Ar fi ignorant să concluzionăm faptul că această metodă ar fi singura care ar trebui adoptată. Dacă puneți 10 perechi în acelaşi compartiment, porumbei se vor împerechea la fel ca ultima dată, pentru că asta este singura alegere pe care o pot face.

Intervenția omului
Am spus, în alt articol, că porumbelul voiajor modern a fost obținut prin diverse împerecheri, prin selecția omului, iar acum nu putem să dăm înapoi.
Lăsați nesupravegheați, super reproducătorii sau super zburătorii, din orice crescătorie, nu vor putea să găsească cele mai bune combinații, riscând să se realizeze împerecheri între păsări de tipuri diferite, distrugând ani grei de muncă, care au dus la formarea unui porumbel superior.
Desigur, acest lucru se va întâmpla, mai ales, atunci când se țin la un loc mai multe tipuri de porumbei.
Acelaşi lucru e valabil şi în cazul împerecherii unor păsări de calitate superioară cu păsări de o calitate inferioară.
Există riscul ca porumbeii să se împerecheze cu rudele lor, aşa încât, un mascul se poate combina cu mama, surorile sau fiicele lui. Se folosesc, bineînțeles, şi astfel de împerecheri, dar numai într-un sistem de consangvinizare bine pus la punct. Consangvinizarea fără discernământ nu păstrează calitatea.
Ideal, porumbeii specializați pentru concursurile de viteză nu ar trebui împerecheați cu campionii de fond-maraton, fapt ce ar putea ruina ambele tipuri de păsări.
Cu toate astea, mulți crescători nu sunt de acord cu privire la clasificarea porumbeilor pe tipuri diferite, în funcție de distanța la care ei excelează.
Aceştia cred că, modificând programul de antrenament, porumbeii vor simți asta, şi orice pasăre va reuşi să zboare de la orice distanță şi în orice condiții meteorologice.
Însă un studiu mai atent al clasamentelor demonstrează că nu toți porumbeii răspund la fel de bine la concursurile diferite, iar cei care o fac sunt excepția de la regulă, ci nu regula.
Au fost nevoie de ani buni pentru a creea o anumită linie, prin planificări bine gândite a combinațiilor, pentru a elimina genele slabe şi nedorite. Ar trebui să învățăm metodele utilizate şi să avem grijă să nu distrugem zestrea genetică moştenită.
Am atins, de multe ori, subiectul împerecherilor în linie, consangvinizării şi încrucişării. Soluția pe termen lung, susținută de crescătorii campioni din întreaga lume, este aceea de a-ți forma o familie proprie de porumbei, folosind o metodă proprie, conservând caracteristicile super reproducătorilor şi super zburătorilor. Combinațiile cele mai reuşite vor fi cele care se potrivesc din punct de vedere genetic.

În ceea ce priveşte fenotipul, indicația de împerechere este aceea de complementare a diferențelor. Acest fapt este, general, cunoscut prin metoda de împerechere a contrastelor, şi asta va funcționa la parametri maximi, dacă toate celelalte elemente precum sănătatea, calitatea şi pedigree-ul se află, înainte de toate, pe aceeaşi lungime de undă.

Alte articole Thomas Smit, aici:

Articole ale altor columbofili celebri, aici:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu