"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



luni, 9 februarie 2015

"De unde, ce si cum?", traducerea articolului "Where, what and how?" de Ad Schaerlaeckens

Mai jos, traducerea articolului “Where, what and how?” de Ad Schaerlaeckens

Ce şi cum?
În articolul precedent am arătat ce ar trebui să facă străinii atunci când cumpără păsări de la crescătorii din Belgia şi Olanda:


Ideea este că există atât de puține păsări bune.
Zburătorii foarte buni reproduc, în principal, păsări proaste, iar acest fapt este, de asemenea, dovedit şi în cazul reproducătorilor.
Dacă un cuplu a reprodus pui buni în trecut, nu există nicio garanție că acest lucru se va întâmpla din nou. Există destui de mulți porumbei campioni. Dar porumbeii campioni, care să aibe frați sau surori la fel de buni ca ei, sunt destui de rari.
Acum veți înțelege de ce norocul mi se pare aşa de important.

Propria vină
Crescătorii care nu reuşesc cu păsările cumpărate nu ar trebui să dea vina pe reproducători, ci pe ei înşişi. Sunt naivi.
De exemplu, păsările mature. Cumpărarea porumbeilor maturi, în majoritatea cazurilor, este cel mai prost lucru pe care-l poți face. Sau… poți fi aşa de naiv, încât, să crezi că vânzătroul şi-a vândut ce a avut mai bun şi şi-a păstrat gunoaiele. Niciun columbofil serios nu va vinde o pasăre, despre care el crede că ar putea fi bună reproducătoare.
Mai mult de atât, toți acei columbofili străini care cred în “cuplul de aur” sunt visători.
Cupluri, care să reproducă doar campioni, există doar în cadrul licitațiilor.

Exemplu
De exemplu, o pereche care dă 2 pui buni din 10. Oamenii cinstiți şi realişti vor admite că aceasta este o pereche bună. Iar noi vrem pui dintr-o pereche bună, nu-i aşa? În cazul în care cumperi un pui dintr-o astfel de pereche, singurul lucru pe care-l poți face este să te rogi şi să crezi că tu eşti excepția, norocosul care a obținut unul dintre cei câțiva pui buni.
Acum pricepeți de ce nu-i înțeleg pe oamenii care plătesc prețuri nebuneşti pentru pui, indiferent de pedigree.
Mi se pare mai inteligent să cumpăr mai mulți pui, la un preț rezonabil, decât unul singur la un preț mare. Chiar dacă acesta din urmă este obținut dintr-o super pereche.
Cel mai bun lucru pe care-l poți face, atunci când cumperi porumbei. Norocul este mai important decât banii.

Sfaturi
Cum aş proceda dacă aş fi un străin care doreşte să cumpere păsări bune din Europa?
-Aşa cum am spus mai sus, niciodată nu aş cumpăra păsări mature, cu excepția licitațiilor totale.
-Aş găsi columbofili campioni de încredere. Aceştia nu ar trebui doar să concureze foarte bine, şi să aibe şi foarte bune referințe. Dacă şi alții concurează bine cu păsările unui campion, atunci acest om este serios.
(Am spus mai înainte să aveți grijă la “vraci” – crescătorii care tratează foarte mult propriile păsări. Este dificil să obțineți păsări bune de la aceştia, atâta vreme cât sănătatea acestora nu este una naturală, ci artificială).
-De asemenea, aş încerca să găsesc ajutor la intermediari, licitatori sau la crescătorii în care am încredere. Le-aş cere părerea despre porumbeii campionilor pe care-i am în minte şi despre campioni însuşi. Aş plăti bucuros un comision pentru asistența acestora. Un sfat bun este foarte valoros.

În practică
Aşadar, ați ajuns la concluzia că este timpul să vă îmbunătățiți familia de porumbei, şi ați găsit un om bun de la care să vă procurați noile păsări. Să-l numim “Campionul X”.
Următorul pas este acela de a scrie unuia dintre confidenții voştri din Olanda sau Belgia, întrebându-l ce părere are despre “Campionul X”.
“Este întradevăr bun?”
“Este serios şi cinstit?”
“Au obținut şi alți crescători rezultate bune cu păsările acestuia?”
Sunt toate răspunsurile pozitive? Apoi, dacă este posibil, puneți aceleaşi întrebări şi altor confidenți, despre acelaşi “Campion X”. Dacă şi răspunsurile acestora sunt pozitive, înseamnă că “Domnul X” ar putea fi omul vostru.
Aşa numită piață de porumbei din oraşul Lier. Adevărați porumbei campioni au fost achiziționați de aici pentru 20 de Euro sau mai puțin. Porumbei fără pedigree, în cele mai multe cazuri.

Şi apoi
Mulți fac greşeala să creadă că ştiu porumbeii unui crescător, mai bine decât crescătorul însuşi. Alții chiar îndrăznesc să-l sfătuiască cum să-şi împerecheze porumbeii, nerealizând prostia lor.
Oricum, următorul pas este de a ruga confidentul (intermediarul, prietenul, etc.) să-l contacteze pe “Campionul X” şi să comande de la acesta pui, la un preț rezonabil. Nu două păsări foarte scumpe din cuplul lui de aur. Asta ar fi ca şi Ruleta Rusească.
Mai bine cumpărați mai mulți pui ieftini şi, cu siguranță, nu din primele serii. Atâta timp cât zborul cu porumbeii maturi este numele jocului pentru majoritatea crescătorilor din Europa, aceştia nu vă vor vinde puii din primele serii. Chiar şi crescătorii europeni preferă puii tardivi, atunci când vor să-şi îmbunătățească propria familie de porumbei. Greşeala pe care o fac, în special taiwanezii, este aceea de a nu avea suficientă răbdare.

Depinde de tine
Când “Campionul X” este întradevăr bun şi cinstit, atunci ai o şansă în plus, ca printre puii cumpărați de la el, să existe şi câțiva buni.
Dar acum vine cea mai mare provocare. Problema este să afli care dintre aceste păsări sunt bune de ceva, lucru care este departe de a fi uşor.
O greşeală pe care o fac mulți crescători este de a cumpăra porumbei de pretutindeni. Cel mai bine alegeți să cumpărați de la 2, 3, maxim 4 crescători.
Dacă aceştia sunt buni şi de încredere, asta este cea mai bună modalitate de a vă creşte şansele, decât să cumpărați de la alți şi alți crescători, iarăşi şi iarăşi.

Logică
Europenii nu plătesc bani mulți pe pui, deoarece ei sunt mult mai realişti şi cunosc, de asemenea, ce şanse mici au să obțină păsări bune.
Prin urmare, puteți înțelege de ce mulți campioni au două prețuri:
-Un preț mai mic pentru crescătorii din țară;
-Un preț mai mare pentru străini.
Ne este corect? Hmm! Din nou, străinii sunt de vină pentru asta. Părerea lor este că porumbeii ieftini nu pot fi buni.
O maşină scumpă este mai bună decât una ieftină.
Un costum scump este mai bun decât unul ieftin.
Această logică nu se aplică, însă, şi în sportul columbofil. Doamne ajută!
G v.d. Wouver. Păsările lui sunt la modă acum. Recent, el a licitat peste 300 de porumbei. Sunt oare 30 dintre acestea, întradevăr, bune? Dacă da, atunci el este un super om, întradevăr. Cine mai are 30 de campioni?

În sfârşit
Am spus că mulți crescători/ vânzători au două prețuri: unul pentru străini şi altul pentru băieții locali.
Este un crescător belgian renumit în Est. Prețul pentru un pui este de 1.000 Euro sau mai mult. Dar în țara sa, se pare că nimeni nu doreşte păsările sale.
Iarna, când se licitează voucherele pentru pui, cea mai mare ofertă pentru voucherele acestui crescător este rareori mai mare de 150 Euro.
Când i-am arătat odată unui chinez că ar putea cumpăra un voucher cu 100 Euro, de la acelaşi om căruia îi plătise 1.000 pentru un pui, a fost şocat.
Asta înseamnă să aveți un confident. Acesta i-ar fi atras atenția.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu