"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



miercuri, 4 februarie 2015

"Cum vine asta?", traducerea articolului "How come?" de Ad Schaerlaeckens

Mai jos, traducerea articolului “How come?” de Ad Schaerlaeckens

Cum vine asta?
“Chiar nu înțeleg!” au spus atât L din Taiwan, cât şi L din China. Amândoi sunt concurenți fanatici şi mereu în căutare de porumbei mai buni.
Ei nu sunt săraci, amândoi au cumpărat păsări foarte scumpe de la mari crescători din Europa, păsări care s-au dovedit a nu fi bune de nimic.
Sunt foarte surprinşi cum, astfel de columbofili, pot reproduce porumbei aşa de proşti.

Asta mă face să mă gândesc la propriile mele experiențe. Şi eu am cumpărat destul de multe păsări. Momentul în care un crescător ajunge la concluzia că el deține cele mai bune păsări şi nimic nu poate fi îmbunătățit, semnifică începutul sfârşitului.
La ce concluzie am ajuns? Cele mai bune păsări au fost cele primite cadou sau pe care am dat puțini bani.
Trebuie să mai ştiți că oamenii fac tot posibilul să-mi vândă sau să-mi ofere păsări de calitate, deoarece ei vor să fie în relații apropiate cu mine/ mass-media. Îşi dau seama că reputația le este în joc.

Gratis
De exemplu olandezul B. Knaven. I-am dat o fiică din “Home Alone”, cadou de ziua sa. După doar trei ani acesta a devenit, cu descendenții din această femelă, campion național la fond.
H. Kennis a avut o pasăre, probabil cel mai bun porumbel de fond din Olanda. Această pasăre a fost, de asemenea, reprodusă dintr-un porumbel primit cadou de la mine.
În 2007 am avut două surori de cuib: 019 şi 020. Aceste femele au fost zburătoare fantastice. J. Storms a luat ouă din părinții acestora. Puii obținuți l-au făcut unul dintre cei mai buni columbofili din Antwerp. Vercammen a primit gratis o soră cu aceste două femele, iar acum aceasta este o reproducătoare de bază în crescătoria sa.
I-am împrumutat o femelă lui M. Wouters. Aceasta a devenit mama lui “Ad”, cel mai bun porumbel din Belgia şi locul întâi la Olimpiadă.
Jochems van Hasselt a obținut un porumbel pentru un voucher. Doi ani mai târziu el a câştigat locurile 1 şi 4 seminaționale. Cu un pui din acest porumbel.
Am donat lui R v.d. Zijde doi porumbei care au devenit părinții AS-ului național fond.
I-am dat cadou o femelă lui Cor Leytens. Un fiu din aceasta (“Lammert” – locul întâi Olimpiadă) a obținut:
-Locul întâi din 3.353 păsări
-Locul întâi din 1.373 păsări
-Locul întâi din 4.780 păsări
- Locul întâi din 4.720 păsări
- Locul întâi din 1.972 păsări
- Locul doi din 5.429 păsări
- Locul doi din 4.799 păsări, şi aşa mai departe.
În presa columbofilă, deseori, puteți citi despre porumbei campioni pe care proprietarii i-au primit cadou, iar acest lucru nu este ciudat.
Atunci când oferi cadouri, o faci din prietenie. Nu oferi cadouri unei persoane pe care nu o placi. Iar persoanelor pe care le placi nu le poți da gunoaie.
Însă cadourile sunt rare în zilele noastre, într-o lume materialistă. Astăzi se oferă porumbei pentru bani şi bani pentru porumbei. Şi, din nefericire, străinii se confruntă cu probleme pe care noi nu le avem.
Până şi acest om reproduce gunoaie

Problemele străinilor
-Ei nu cunosc puterea competiției, lucru foarte important. Un loc întâi nu înseamnă mare lucru. Eu unul am nevoie să ştiu unde a fost câştigat acest loc, în ce zonă, şi împotriva cui.
-Ei nu ştiu dacă crescătorii, de la care îşi procură păsările, sunt aşa numiți “vraci”. Eu nu recomand nimănui să cumpere păsări de la cei care tratează foarte mult.
-Ei nu pot ține în mână aceste păsări pe care le cumpără, de asemenea, le este foarte dificil să judece corect rezultatele. Unii columbofili concurează cu puține păsări, în timp ce, “vânzătorii”, în multe cazuri, concurează cu o armată de porumbei.
Arată impresionant să puteți vedea numele unui crescător de 85 de ori în clasament. Asta înseamnă 85 de clasări. Pe de altă parte, un crescător care obține 7 clasări nu impresionează pe nimeni. Dar dacă primul a angajat 160 de porumbei, iar al doilea doar 7?

Spălați pe creier
Ideea este că presa columbofilă de afară face totul pentru a îndoctrina crescătorul. Rezultatul este acela că majoritatea sunt loviți de mania pedigree-lor.
-Ei cred că doar porumbeii celebri pot reproduce campioni.
-Ei cred că porumbeii sunt buni, doar pentru că au fost obținuți din păsări celebre.
-Ei cred că dacă un porumbel este bun, atunci şi frații şi surorile acestuia sunt la fel de buni.
Nu este atât de simplu şi aş putea spune: Mulțumesc lui Dumnezeu pentru acest lucru!
Mă întreb, uneori, dacă acei oameni care plătesc prețuri nebuneşti, realizează că sunt doar puțini porumbei cu adevărat buni.
Răspunsul e simplu: Nu o fac. Şi mass-media este de vină pentru asta.
De exemplu revistele columbofile. Banii abonaților nu sunt suficienți pentru a supraviețui, de aceea ele sunt implicate direct în afaceri cu porumbei. Promovând anumiți crescători şi porumbei. Adevărul nu este important.

Dovezi
În Belgia se spune că dacă cumperi 10 păsări şi una este cu adevărat bună, atunci te poți considera norocos. Cât de adevărat este acest lucru?
Deschideți-vă ochii şi încercați să vedeți:
-Majoritatea crescătorilor cunoscuți vor scoate, anual, cel puțin 100 de pui. În cazul în care 10% dintre aceştia ar fi buni, asta ar însemna 30 de porumbei campioni în 3 ani. Cine are ZECE porumbei campioni?
-Sunt crescători care au, să zicem, 20 de zburători şi 25 de perechi reproducătoare. 25 de perechi pot reproduce uşor 600 de pui, în 4 ani. Iar ei au doar 20 de zburători? Hmm!
-De ce reproduc aşa de mulți pui, campionii, în zilele noastre? Deoarece, ei ştiu că-şi cresc şansele, procedând astfel. Prin urmare, eu nu pot decât să zâmbesc, când aud crescători din Est vorbind despre Cuplul de Aur.
Stefaan Lambrecht, un columbofil care promite mult, a spus odată: “Niciun columbofil din Belgia nu are o pereche care să dea un porumbel campion, în fiecare an.”
Regretatul Adriaan Janssen (unul dintre frați), obişnuia să spună: “O pereche care reproduce un porumbel campion, în întreaga ei viață, este o pereche bună de reproducție.”


Şi aceştia, de asemenea.

Un pic exagerat
Sunt de acord, este un pic exagerat, dar exagerând poți face lucrurile mai clare.
De exemplu, Klak, Houben, Diels şi Heremans. Klak a avut doar un singur “613”, Houben un singur “Sony”, Diels un singur “Goudhaantje”, Heremans un singur “Olympiad”.
Puteți spune ceva despre frații şi surorile acestor porumbei?

Eu, personal, am ținut în mână numeroşi aşi naționali, câştigători naționali, păsări de olimpiadă şi aşa mai departe.
Dar niciodată nu am văzut că o asemenea pasăre să aibe o mână de frați şi surori la fel de buni.
Regretatul Carlens obişnuia să spună: “Dacă cineva vrea să vă cumpere porumbelul vostru campion, vindeți-i şi părinții acestuia. Deoarece, şansele ca această pereche să vă mai dea vreodată ceva la fel de bun sunt aproape nule.”
Bineînțeles că acest lucru este, de asemenea, exagerat, dar este un punct de vedere.

Heremans şi V D Wouwer
Asta ne duce cu gândul la recentele licitații “totale”, deja istorice de acum. Cum sunt cele ale lui Leo Heremans şi v.d. Wouwer.
Crescătorii belgieni clatină din cap când aud despre rezultatele acestora.
10% păsări bune? Să-i oferim lui Heremans prezumția de nevinovăție şi să spunem că, nu 10%, ci 20% din păsările reproduse de el sunt bune.
Asta înseamnă că 400 din cei 500 de porumbei, licitați pentru mai mult de 4 milioane Euro, nu sunt buni.
Acum, doi ani mai târziu, columbofilii au aflat asta. În urmă cu doi ani, ei credeau că Leo reproduce doar campioni. Cum altfel putem explica faptul că foarte greu păsările sale s-au vândut sub 1000 de Euro?
În toamna anului 2014 el a licitat, iarăşi, 10 porumbei. Rezultatul a fost foarte rău. Oare reproduce el doar păsări proaste acum?
Astăzi v. d. Wouwer este la modă. El a scos la licitație, recent, 300 de păsări.  Sunt sigur că şi Gaston va avea îndoieli că printre ele ar fi 20 de păsări bune. Verificați prețurile care au fost plătite şi îmi veți da dreptate. Peste 3 ani, nebunia v. d. Wouver se va termina. Oamenii vor înțelege că şi v. d. Wouver reproduce multe păsări proaste.
Cine va fi noua vedetă, atunci?
Un cuțit ascuțit este primul pas către succes

În concluzie
Nu mă înțelegeți greşit:
-Bineînțeles, ai o şansă mai mare cu porumbei de la un campion.
-Şi, desigur, ai o şansă şi mai mare cu frații şi surorile unui porumbel campion.
Ce pot spune despre păsările cu rezultate bune? Hmm. Majoritatea păsărilor cu rezultate oferite spre vânzare sunt păsări slab reproducătoare. Acesta este motivul pentru care sunt vândute.
Unul dintre motto-urile mele este acesta:
“A cumpăra este o artă.”
Acum înțelegeți ce am vrut să spun.

Cele 10 porunci:
1.
“Numele mari” nu înseamnă automat şi păsări de calitate. Este măiestria cumpărătorului de a obține păsări chiar înainte ca vânzătorul să devină celebru. Astfel de oameni au păsări puține şi ieftine. Aveți mai multe şanse, deoarece, cererea nu este aşa de mare, încă.

2.
Cumpărați porumbei de la crescători care nu dispun de mult spațiu. Aceştia sunt obligați să elimine păsări pe care alții le-ar păstra în crescătorie.

3.
Stați departe de cei care tratează foarte mult păsările şi de selecționeri foarte buni “la mână”. Păsările acestora nu pot da mai mult de atât. Păsările celor care tratează foarte mult sunt lipsite de sănătate naturală.

4.
Crescătorii care-şi fac foarte multă publicitate au un motiv pentru asta: nu au destui clienți. De ce nu au destui clienți? Răspunsul e simplu.

5.
Cumpărați păsări mature DOAR din licitațiile TOTALE.

6.
Niciodată nu cumpărați porumbei la mâna a doua. Vânzătorul trebuie să fie, întotdeana, şi cel care a reprodus păsările respective.
Mă întreb cine ar elimina vreodată păsări Janssen, Koopman, Vandenabeele şi aşa mai departe? Atunci când acestea nu sunt bune reproducătoare.
În trecut aceste păsări fără valoare erau eliminate. Astăzi ele sunt puse în voliere mari în aşteptarea clienților.

7.
Nu plătiți prețuri exorbitante pe pui care nu au demonstrat nimic, în afară de origine. Mai bine cumpărați păsări mai multe la un preț rezonabil. Totul este o loterie. Cu cât ai mai multe bilete, cu atât ai şi mai multe şanse de câştig.

8.
Vânzătorii care pretind că au la vânzare doar super păsări nu trebuie luați în serios.
“Doar super păsări?” Puteți găsi aceste păsări doar în cataloage sau pe site-urile de licitații.

9.
Dacă cumpărați prin intermediul Internetului, cumpărați doar de la oameni în care puteți avea încredere şi de la cei care au o bună reputație.

10.
Nu cădeți în plasa consangvinizărilor. Mulți oameni cred că, cu cât un porumbel celebru apare de mai multe ori în pedrigree, cu atât mai bună va fi acea pasăre. Adevărul este că cele mai bune păsări provin din încrucişări.

11.
Mulți crescători complet necunoscuți au păsări mai bune decât crescătorii celebri. Ei sunt necunoscuți, deoarece, concurează cu foarte puține păsări.

12.
Niciodată nu cumpărați pui din prima serie. Crescătorii serioşi îşi păstrează întotdeauna aceşti pui pentru ei. Aceştia reprezintă viitorul lor.

13.
Dacă crescătorul de la care doriți să cumpărați este o persoană serioasă, atunci nu-i spuneți ce ar trebui să vă vândă, lăsați-l pe el să o facă.

Nu am spus 10 porunci? Corect. Ați primit căteva cadou. Probabil acestea sunt cele mai bune.

***

Lucrurile astea le-am spus şi lui L din Taiwan şi lui L din China. Sperând că îi ajut să înțeleagă ce au greşit.
Am scos în evidență ceea ce nu aş face eu, dacă aş fi un străin, atunci când aş cumpăra păsări.

Într-un alt articol voi spune ce aş face eu, dacă aş fi din China, România, SUA sau de oriunde altă parte a lumii.

Continuarea aici: 
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.ro/2015/02/de-unde-ce-si-cum-traducerea.html


Alte articole Ad Schaerlaeckens, aici:


15 comentarii:

  1. Doua exemple care sunt o dilema pentru cine citeste.... de Ad Schaerlaeckens!

    Din articolu “How come?” :
    1) ,, Nu oferi cadouri unei persoane pe care nu o placi. Iar persoanelor pe care le placi nu le poți da gunoaie.''
    Din articolu “Keep things simple” :
    2),, Cunosc aproape toți campionii din Europa. Sunt diferiți unii de alții, însă există un lucru agreat de toți: recunosc, spre deosebire de majoritatea şarlatanilor, că nu ştiu nimic despre porumbei.
    Ei nu pot vedea dacă un porumbel este bun sau rău.''
    -----------------------------------------------------------------------------------

    Concluzie ???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este destul de logic. Cadourile le faci prietenilor, și, bineînţeles ca acestora nu le poţi oferi ceva rău.
      Nici eu nu cred în așa zișii specialiști la mână. Doar coșul poate spune cât de bun este un porumbel.

      Ștergere
    2. Daca campionii acestia despre care spune autorul nu pot vedea daca un porumbel este bun sau rau atunci de unde stiu ca dau cadou prietenilor porumbei care nu sunt gunoaie ?

      Ștergere
    3. Ideea e ca nimeni nu poate spune cu certitudine, daca un porumbel este bun.
      Insa, mai mult ca sigur, toti campionii pot spune, in 90% din cazuri, daca un porumbel este prost. Bineinteles ca mai sunt si exceptii care confirma regula.

      Ștergere
    4. Asta insemnand ca anumiti columbofili vad ceva la porumbei asta era si concluzia.

      Ștergere
  2. Alte doua exemple !

    1. '' Păstrează totul simplu!
    Eu îi consider pe acei oameni, care se oferă să-şi ajute colegii la împerecherea porumbeilor, şarlatanii sportului columbofil. Uneori aceştia chiar cer bani pentru acest lucru.''
    2. ''Gratis
    Însă cadourile sunt rare în zilele noastre, într-o lume materialistă. Astăzi se oferă porumbei pentru bani şi bani pentru porumbei.''
    ----------------------------------

    Doar porumbeii trebuiesc platiti ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu văd legătura dintre aceste 2 paragrafe rupte din context.
      Orice marfă - serviciu sau produs - trebuie plătită. Însă dacă cineva încearcă să ne vândă Luna de pe cer, nu înseamnă ca trebuie să picăm in plasă. Cam asta e ideea cu șarlatanii de care vorbește Ad.

      Ștergere
    2. Si el a selectat porumbei in Asia. Sa inteleg ca si el face diferenta dintre gunoaie.

      Ștergere
  3. SHAORMA Schaerlaeckens !
    pofta mare!

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna seara!
    Sincer, nu inteleg comentariile "anonimilor"! Articolul mi se pare super, la fel ca majoritatea scrise de Ad! Felicitari si multumiri Marius pentru traducere! Cat despre "anonimi" ...acestia asa vor ramane, atata timp cat le lipsesc minimul de curaj macar pt a se semna!
    Cu stima,
    Adi Dragan

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari pentru munca depusa in a traduce admin.

    RăspundețiȘtergere
  6. Citat dintr-un articol mai vechi al lui Ad Schaerlaeckens:
    „Nimeni din lume nu poate vedea cu exactitate dacă un porumbel este bun. Cei mai buni cunoscători pot vedea dacă un porumbel este prost, însă nu este acelaşi lucru.
    Platon le-a zis studenților săi: Toți caii sunt animale, însă nu toate animalele sunt cai.

    Unii porumbei pur si simplu nu pot fi buni de ceva din moment ce ei au prea multe defecte (neajunsuri). Nu sunt bine proporționați, penaj care nu este mătăsos, osatură slabă, etc.

    Foarte mulți porumbei au totul pentru a fi buni: un corp fin, musculatură bună , sunt bine proporționați, penaj mătăsos, însă, cele mai importante lucruri care fac dintr-un porumbel unul bun nu pot fi observate din exterior. Asta înseamna toate caracteristicile importante cum ar fi o bună orientare, vitalitatea, voința de a fi acasa şi a-şi apăra teritoriul.

    Dacă ar exista o singură persoană în lume, care să poată spune cu certitidine, dacă un porumbel este bun, asta ar insemna sfârşitul sportului columbofil, pentru că porumbeii buni ar cădea în curând în mâinile celor bogați.

    În Olanda este o vorbă:
    Cel mai bun selecționer este coşul!
    Ceea ce vrea sa zica este clar: Doar rezultatele din concursuri şi nimic altceva îți vor spune dacă un porumbel are calitațile menționate anterior care îl fac să fie un porumbel bun.”

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarat ! Dar cu o singura conditie, sunt unii columbofili care pot aprecia bine porumbeii comparativ cu altii, acestia pot spune doar ca anumiti porumbei sunt mai promitatori decat ceilalti din colectivul din care se face selectia. In concluzie acesti vanzatori in mare parte stiu ce vand dar si ce sa predice, unul dintre predicatori este chiar autorul articolului.

      Ștergere
  7. Asa ca la vremea sa, Piet de Weerd, nu vedea nici el mai mult in porumbei, decat ce vad si crescatorii experimentati din zilele noastre.
    Doar ca sportul columbofil, ca si toate sporturile, a evoluat foarte mult, si odata cu el au evoluat si cunostintele, experienta columbofililor.
    Cu siguranta, lucruri nebanuite azi, vor parea banale peste cativa ani. Probabil ca vom evolua pana la stadiul in care sa putem spune, inca din faza embrionara (ou), daca un porumbel va deveni sau nu campion. Dar pana atunci, sa ne bucuram de ce avem, pentru ca frumusetea sportului columbofil sta tocmai in misterul de care sunt inconjurate aceste pasari.
    Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  8. La vremea lui era Zeu. In vremurile noastre sunt altii, diferenta mare intre el si altii este ca el a CREAT. In zilele noastre sunt care scriu si dezinformeaza pentru a atinge un anumit scop, faima si vanzare.

    RăspundețiȘtergere