"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



vineri, 4 ianuarie 2013

Confruntarea cu tricomonoza, dupa articolul "Health-Canker..." de Bob Rowland

Tricomonoza ("trichomoniasis" sau "canker" in limba engleza, “malai” in jargonul columbofililor) este cea mai des intalnita boala la porumbei, fiind cunoscuta mai ales ca o boala care produce mari pierderi pe perioada cresterii si, de asemenea, este principala cauza pentru diminuarea performantei de zbor in timpul sezonului.
Agentul patogen care provoaca aceasta boala este “Trichomonas gallinae”, un parazit unicelular (flagelat). Aproape fiecare porumbel este purtator de Trichomonatidae, acest flagelat traieste pe mucoasa ciocului, faringelui, esofagului si gusei.
Sa vedem mai jos care sunt sfaturile lui Bob Rowland in legatura cu aceasta afectiune (sursa "Health - Canker..." http://www.pigeonbasics.com/articles/article19.html):
“In primul rand, permiteti-mi sa lamuresc un lucru:
Tricomonoza nu este produsa de un virus, ci de protozoare anaerobe ceea ce inseamna ca acestea pot trai in absenta oxigenului.
Tricomonoza poate fi de mai multe feluri, si apoi avem o creatura foarte similara, numita Giardia. Aceasta prezinta, de asemenea, simptome foarte similare cu tricomonoza, iar daca nu este tratata, continua sa se raspandeasca in intreaga crescatorie.
Unii porumbei pot avea o rezistenta naturala la tricomonoza (foarte putini), insa chiar si cel mai bun porumbel poate fi lovit de aceasta boala in cazul in care adapatorile nu sunt intretinute in mod corespunzator.
Adapatoarea este cel mai favorabil loc pentru dezvoltarea tricomonozei, de aceea eu am 2 adapatori pentru fiecare compartiment. In timp ce unul este utilizat, celalalt este pastrat intr-o solutie clorurata.”

Cum trebuie sa procedam exact. Mai jos indicatiile dlui. Deer Adalbert:
“Procurati un butoi de plastic in care incap 2, 3, 4 adapatori! Se umple butoiul cu apa, in apa se pun pastile de clor, 15 lei 100 buc, de la farmacia Romvac.
Se pun 2 pastile la un litru de apa. Introduceti adapatorile in butoi, eu le introduc seara, dimineata adapatorul straluceste.
Apoi se agata de un cui la soare, cu gura in jos ca sa poata scurge apa clorurata din el. Dupa ce se usuca adapatorul se poate folosi.”

Insa, uneori, suntem pusi fata in fata cu aceasta boala si va trebui sa stim cum sa actionam. Rob Rowland ofera cateva solutii:

“Confruntarea cu tricomonoza in voliera
Primul lucru care trebuie determinat este daca intradevar avem de-a face cu tricomonoza.
Daca nu, atunci nu este nevoie sa actionam, iar daca avem o problema, a fost aceasta diagnosticata ca urmare a unui examen microscopic?
Daca nu, cum stim ca avem o problema si, mai mult, daca administram un medicament cum putem sti daca acesta a fost sau nu eficace?

Exista tulpini rezistente de tricomonoza, astfel incat, avem nevoie sa stim cu ce avem de-a face, apoi, daca aplicam o cura de tratament, este important sa cunoastem daca acesta a rezolvat problema.
Cel mai important lucru, la indemana oricarui crescator, este pastrarea igienii in crescatorie, in special a adapatorilor.
Eu schimb adapatorile zilnic, am un recipient mare umplut cu apa si solutie clorurata, iar adapatorile stau in aceasta solutie in timpul noptii.
Putem evita multe probleme daca suntem atenti la igiena personala.

Urmatorul pas este de a avea porumbei cu o rezistenta ridicata la tricomonoza sau alte bacterii. Acest lucru este posibil dupa ani de selectie a reproducatorilor, nepermitand accesul porumbeilor bolnavi in compartimentul de reproductie.
Daca ne bazam pe porumbeii care au nevoie constanta de medicamente pentru a-si pastra starea de sanatate, vom crea, evident, o familie de porumbei incapabili sa ramana sanatosi fara a fi dependenti de aceste medicamente.”

Asadar, pentru a obtine o familie de porumbei rezistenti, va trebui sa facem o selectie dura, unii crescatori incep aceasta selectie inca din stadiul de ou – arunca ouale ce prezinta rugozitati, sunt deformate, etc. – pentru a nu permite pasarilor bolnavicioase sa faca parte din echipa noastra.
Daca zburatorii au probleme de sanatate in extrasezon, atunci avem o mare problema in crescatorie. In timpul sezonului, stresul constant, porumbeii noi cu care vor intra in contact, efortul fizic intens, vor agrava situatia, iar riscul de a pierde aceste pasari este foarte mare.
Mai ales in cazul zborurilor pe distante mari.

Cititi si:

XV - Notiuni elementare - Boli si tratamente - Tricomonoza

http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.ro/2012/03/xv-notiuni-elementare-boli-si.html

Un comentariu:

  1. ...multumim pentru detaliere si sfaturi! ...chiar prind bine, acu la inceput de sezon!

    RăspundețiȘtergere