"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



marți, 5 iunie 2012

Sezon 2012 - Porumbeii mei dupa primul fond

Nu am mai scris de ceva vreme despre situatia porumbeilor mei, nu pentru ca nu as fi avut ce scrie, dar am vrut sa astept primul fond.
La startul sezonului porneam cu 13 porumbei: 10 yearlingi, 2 tardivi si un singur matur (tardiv 2010).

Iata mai jos ce au realizat acestia pana acum:
1. "11Pene" - yearling, singurul porumbel de viteza. A reusit o clasare foarte buna in prima etapa - Ianca, apoi o a doua clasare mai slaba in etapa cu numarul 2 - Braila. In schimb etapa de la Tulcea a fost dezastruoasa pentru acesta, fiind unul dintre cei doi porumbei care nu au gasit drumul spre casa in primele zile de dupa concurs.
Din fericire, acesta a revenit acasa la cateva zile si sper sa fie recuperat pentru etapa de demifond de la Palanka de saptamana aceasta.

2. "Angel" - revelatia sezonului in crescatoria mea. A reusit o clasare la Ianca, zburand apoi etapele de la Braila, Tulcea, catastrofa de la Caplani si fondul de la Nikolaev.
A fost primul sosit in crescatorie de la etapa de fond Nikolaev, neprinzand totusi clasamentul - a sosit in jurul orei 17.00.
Parintii acestui mascul sunt "Neamtu" si "Ukrainianca".
Pentru mine, inseamna foarte mult sa am porumbei sositi de la concursurile de fond inca din primul sezon. Desi initial am fost tentat sa il opresc acasa, "Angel" va participa - daca se va recupera suficient de mult - si la a doua etapa de fond, cea de la Krivoi Rog de saptamana viitoare.
Apoi, daca va trece si de acest ultim hop, va fi imperecheat cu mama lui - "Ukrainianca" - puii fiind folositi strict la reproductie.

3. "Mickey" - un porumbel pe care m-am bazat in acest sezon. Toamna trecuta, in concursurile cu puii, a venit destul de bine, in special la concursurile mai lungi. La derby a fost oprit acasa deoarece ajunsese la pana 9.
Desi un porumbel de fond a inceput sezonul de anul asta in forta, reusind sa ajunga primul pe crescatorie la aproape toate antrenamentele individuale.
A trecut de urmatoarele etape: Ianca, Braila, Tulcea, a clasat obtinand un loc destul de bun la etapa catastrofala de la Caplani, si in sfarsit de fondul de la Nikolaev.
Tatal acestui porumbel este "Little Blue" direct din crescatoria dlui. Marian Mohora, "Mickey" fiind si singurul pui scos din acesta. Anul acesta m-am revansat fata de "Little Blue" scotand 6 pui din el.
Ca si "Angel" si "Mickey" va mai avea de trecut un ultim hop in acest sezon - etapa de la Krivoi Rog.
Nu ma indoiesc nicio clipa ca va ajunge acasa.

4. "Albatros" - aceasta femela a reusit sa-mi destrame un mit: conform caruia porumbeii care zboara bine ca pui vor fi la fel de buni si la maturitate. Acesta porumbita a reusit 3 clasari din tot atatea lansari in concursurile cu puii din toamna, iar tocmai pentru a nu o uza prematur am retras-o inaintea etapei Derby.
Anul acesta a zburat la urmatoarele etape: Ianca, Braila (sosita a doua pe crescatorie, dar sub linia clasarii), Tulcea (a treia pe crescatorie), apoi etapa de la Caplani a doborat-o pur si simplu, nereusind sa gaseasca drumul spre casa decat la o saptamana.
Observatie: ziua intoarcerii acasa a coincis cu prima zi in care Soarele si-a facut prezenta inca de la primele ore ale diminetii dupa o periaoda destul de lunga de ploaie.
Nu a participa la etapa de fond de la Nikolaev. Sper sa fie recuperata pentru fondul de la Krivoi Rog.

5. "Butterfly" - singurul porumbel matur (2010), frate bun cu "Angel" a reusit sa treaca de toate etapele dinaintea fondului, nereusind totusi sa claseze. Nu s-a mai intors de la Nikolaev, cel putin pana azi dimineata.

6. "Vistamar" si sora ei buna "Rosia" - tardivele au participat doar la primele 3 etape, reusind sa treaca si de etapa de la Tulcea, etapa unde crescatori renumiti au lasat porumbei foarte buni.

La etapa de la Tulcea am pierdut, asa cum spuneam in postarea respectiva, pe "Eleven", iar in catastrofa de la Caplani am pierdut urmatorii porumbei:
"Sam" - castigatorul locului 2 la Derby pui, ce clasase cu o etapa in urma la Tulcea, "Pene Albe" - clasat la Braila, "Jason", "Ducky" si "Willy".

Sper ca unii dintre acestia sa-si fi gasit un loc unde sa poata reproduce cat mai multi pui. Pentru ca toti cei pierduti la Caplani erau porumbei buni. Si, cine stie, poate intr-o zi isi vor regasi drumul spre casa.

Dar va trebui sa privim spre viitor, totusi, cu ochii larg deschisi. :)

Bafta tuturor si pierderi cat mai putine!

4 comentarii:

  1. Personal il cunosc pe Marian Mohora si din cate am vazut are porumbei buni de fond, iar Mickey ar trebui sa vina bine de la fond. Acum depinde si cum il pregatesti tu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De acord cu tine. Mickey a venit foarte bine tinand cont ca este yearling si stim cu totii ca la fond este necesara in mare masura si experienta porumbelului.

      Ștergere
  2. Porumbeii domnului Marian sunt porumbei care la o etapa mai grea chiar dezastruoasa niciodata nu te lasa la greu,fiind porumbei puternici,rezistenti si cu o vitalitate mare!!personal am reusit la o etapa de 350 de km,unde multi columbofili si-au pierdut mai bine de 50% din porumbei sa obtin cu o femela de la domnul Marian locul 8 pe club din 630p si loc 50 pe judet din 3390p,asadar selectia din timp si materialul isi arata valoarea oriunde merg si fara o atentie speciala!!Porumbelul dumneavoastra are ca ruda pe ,,Pariul'' al domnului Marian?Am avut 2 pui deosebiti din aceest mascul..pacat ca nu am avut parte de ei!!Numai bine succes mai departe

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact asa s-a intamplat la etapa catastrofala de la Caplani, etapa in care maxim 30% din porumbeii angajati au ajuns in crescatoriile lor in prima zi.
      "Mickey" a sosit in primii 8%, fiind in primii 5 yearlingi pe club.
      Vitalitatea mostenita de la "Little Blue" (fiu din "Pariu") este deosebita, de exemplu, la doua zile dupa prima etapa de fond din viata sa, "Mickey" s-a imperecheat cu o a doua femela - ramasa stinghera in timpul zborurilor - in conditiile in care in acelasi compartiment erau mai multi masculi care nu participasera la zboruri, deci mult mai odihniti.
      Bafta in continuare!

      Ștergere