Conform spuselor lui Ad Schaerlaeckens se pare ca nu exista foarte multi medici veterinari specializati pe porumbei, medici de la care sa poti obtine raspunsuri certe despre sanatatea si problemele medicale ale acestor pasari.
Se pare ca in Belgia sunt 10, iar in Olanda doar 5 veterinari specializati pe porumbei.
Unul dintre acestia este Raf Herbots. Iata mai jos cateva raspunsuri oferite de acesta la intrebarile lui Ad Schaerlaeckens.
"I-am pus lui Raf cateva intrebari care desi nu fac parte din intrebarile obisnuite la care va asteptati, sunt totusi legate de aspectele importante din sportul columbofil specific zilelor noastre."
De multe ori citim pe net de crescatori care au renuntat la tratamente in favoarea suplimentelor naturale. Tratam sau nu tratam porumbeii? Folosim antibiotice si/sau suplimente naturale? Acestea sunt cele mai intalnite intrebari, in special in apropierea sezonului sportiv. Este si prima intrebare pusa de Ad lui Raf. Cititi mai jos:
1.
Ad:
"Exista astazi tendinta de a renunta la toate tratamentele, punandu-se accentul pe calitatea pasarilor si sanatatea naturala a acestora.
Intoarcerea la natura, spun crescatorii.
Unui om sanatos nu i se administreaza medicamente. De ce sa tratam porumbeii? spun unii.
Au ei dreptate?
De aceea, prima mea intrebare este: Exista vreun medicament care trebuie neaparat administrat porumbeilor pentru a obtine succesul in ziua de azi?"
Raf:
"Din pacate, nu ne putem intoarce la natura. Probabil ca exista campioni care nu folosesc niciun medicament, insa acestia sunt la fel de rari ca si ciorile albe.
Iar pe acestia putini ii veti gasi printre cei care zboara pe distante scurte, ale caror pasari stau doar o noapte in masina inainte de zbor.
Dar, asa cum am spus, parerea mea este ca nu exista cale de intoarcere. A mentine pasarea ca in vremurile vechi si a fi campion in acelasi timp este ceva ce puteti uita.
In trecut toti crescatorii tratau de tricomonoza, spunand ca aceasta este inamicul numarul unu.
Imi e teama ca nu aveau dreptate. Salmoneloza este inamicul numarul unu.
Recomand cu tarie tinerea acesteia sub control.
Un medicament foarte bun este amoxicilina si Baytril, insa cu Baytril trebuie avut grija. Acesta creeaza rezistenta.
Eu personal recomand vaccinarea. Ca si in cazul altor animale, puteti vedea, deasemenea, ca din ce in ce mai putine antibiotice sunt folosite, in schimb se foloseste din ce in ce mai mult vaccinarea.
Mai mult decat atat, pasarile care sunt vaccinate impotriva salmonelozei devin mult mai rezistente la alte boli. Ele par sa devina mai puternice.
Va recomand sa vaccinati, in special, pasarile tinere care vor fi concurate pe distante lungi. Cele mai bune vaccinuri sunt cele vii, dupa parerea mea."
Asadar, se pare ca salmoneloza a devenit pericolul principal pentru pasarile noastre, tratarea acesteia devenind aproape o necesitate. Atentie insa la repausul de dupa vaccinare - intrebarea nr. 2:
2.
Ad:
"Si ce poti spune despre antrenamentele pasarilor imediat dupa vaccinare?"
Raf:
"Aceasta este o intrebare buna. Indiferent de tipul vaccinului folosit impotriva salmonelozei, vor exista intotdeauna efecte secundare, iar pasarile vor avea nevoie de un repaus de cel putin 10 zile dupa vaccinare."
In timpul sezonului majoritatea crescatorilor folosesc metoda de tratament 2+1, mai exact in prima saptamana trateaza de tricomonoza, apoi de infectii respiratorii, iar in cea de-a treia saptamana fac pauza, dupa care procedura se repeta pe parcursul intregului sezon.
Evident, Ad nu putea sa nu aduca in discutie aceasta practica. Este eficienta aceasta metoda sau nu? Sa aflam mai jos:
3.
Ad:
"Unii oameni, printre care nume celebre, folosesc asa numita metoda in patru pasi:
O saptamana trateaza impotriva tricomonozei, urmatoarea saptamana impotriva problemelor respiratorii, iar in a treia saptamana fac pauza. Apoi repeta tratamentele.
Nu este prea mult pentru porumbei?"
Raf:
"Pasarile pot indura multe, si probabil aceasta metoda nu este rea pentru crescatorii care nu pot sa observe anumite lucruri. Acei care nu sunt crescatori adevarati de porumbei.
Un bun crescator va vedea astazi daca porumbelul se va imbolnavi maine.
Un crescator mediocru vede porumbelul bolnav atunci cand acesta se imbolnaveste. Si este prea tarziu.
Pentru acesti oameni aceasta metoda nu este foarte rea."
Cum se administreaza corect Baytril-ul in cazul salmonelozei? Cand si cum poate deveni periculos pentru porumbei?
Raspunsul mai jos:
4.
Ad:
"Baytril este foarte controversat. In 2011 am avut probleme cu salmoneloza. Am tratat pasarile 10 zile si nu am regretat niciodata."
Raf:
"Baytril este foarte bun, in ciuda proastei sale reputatii printre crescatori.
Atunci cand importam pasari noi, intotdeauna le tratam cu Baytril timp de 10 zile pentru a nu exista niciun risc.
Tratamentul cu Baytril 10 zile consecutive in afara sezonului nu este rau deloc, dimpotriva. Ceea ce afecteaza intradevar pasarile este administrarea medicamentului de 5 ori cate 2 zile."
Cea de-a cincea intrebare a maestrului Ad se refera la suplimentele pe care trebuie sa le foloseasca columbofilii in zilele noastre:
5.
Ad:
"Care este cel mai folositor supliment in afara de grit?"
Raf:
"Iarasi, asta depinde, daca participi doar la concursurile de viteza sau si la cele de fond.
Pentru concursurile de viteza nu ai nevoie de multe suplimente.
Daca participi la concursurile pe distante lungi, atunci recuperarea pasarilor este foarte importanta.
In special Electrolitii.
Acestia pot fi administrati inainte si dupa concurs, in special pe vreme caniculara atunci cand porumbeii se dezhidrateaza.
Asadar, electrolitii sunt extrem de importanti in atat pentru recuperarea porumbeilor dupa concurs, dar si pentru pregatirea acestora inaintea unui cocnurs mai dificil.
6.
Ad:
"Eu personal nu prea am incredere in electroliti, in special cei conceputi pentru porumbei, si le ofer acestora electroliti destinati pentru alte animale, ca puii de gaina, ratele, porci si asa mai departe. Este bine ce fac?"
Raf:
"Da, este bine. Acesti electroliti sunt elaborati dupa multe cercetari si teste deoarece aceste animale reprezinta o uriasa valoare economica. Porumbeii nu, si deaceea poti avea indoieli in legatura cu electrolitii destinati porumbeilor.
Electrolitii pe care ii folosesc sunt derivati din cei pentru oameni. Ei sunt disponibili in multe forme. Atentie atunci cand folositi electrolitii sub forma de pulbere. In apa se deterioreaza foarte repede.
Mai mult, proteinele sunt foarte importante pentru cei care zboara pe distante lungi.
Dar grija mare: prea mult este prea mult.
Din nou se poate diferentia crescatorii de viteza de ceilalti. Cei cativa crescatori care pretind ca niciodata nu au vizitat un veterinar si niciodata nu a tratat porumbeii sunt, fara nicio exceptie, asa numitii crescatori de viteza ce nu isi zboara porumbeii mai departe de Quievrain, aproximativ 125 km.
Acele pasari sunt imbarcate seara tarziu si eliberate devreme in dimineata urmatoare.
Este nevoie de o abordare diferita fata de pasarile care zboara in fiecare saptamana de la, sa zicem 400 km sau mai mult, pasari care stau in masina 2 nopti."
Uneori porumbeii nu sunt in forma pe care o asteptam de la ei. Avem oare nevoie de veterinar si/sau medicamente pentru a imbunatati performantele lor?
Sa aflam raspunsul de la Raf:
7.
Ad:
"Porumbeii unui crescator aveau rezultate foarte slabe timp de cateva saptamani. El a mers cu pasarile la veterinar pentru a fi verificate, dar acesta nu a gasit nimic in neregula, "pasarile nu sunt bolnave", i-a spus.
Ce sfatuiesti pe un astfel de crescator sa faca?"
Raf:
"Este clar ca este o diferenta mare intre o super forma si boala. Dar, in cazul in care un veterinar nu poate descoperi nimic, asta nu inseamna ca pasarile sunt OK.
In cazul in care pasarile zboara extrem de rau atunci TREBUIE SA FIE CEVA IN NEREGULA.
Trebuie sa realizati ca noi, veterinarii, nu putem vedea totul.
In acest caz, recomand asa numitele antibiotice cu spectru larg sau tratamentul impotriva infectiilor respiratorii.
Deasemenea, crescatoria poate fi motivul pentru obtinerea unor rezultate proaste.
Putem obtine forma de varf atunci cand avem nevoie, de exemplu, in timpul concursurilor importante? Raspunsul la intrebarea nr. 8:
8.
Ad:
"Oamenii sunt deseori surprinsi de faptul ca in concursurile importante, exemplu Bourges, domina deseori aceleasi nume. Timp de cateva saptamani rezultatele acestora sunt "asa si asa", apoi in timpul concursurilor importante ei sunt deodata in topul clasamentului.
Oamenii de rand au indoieli cand vad aceste rezultate si se intreb daca acesti castigatori in concursurile importante nu fac ceva special.
Cu alte cuvinte: Se pot stimula porumbeii? Vorbesc de mijloace legale, bineinteles."
Raf:
"Sunt sigur ca se poate da un imbold porumbeilor.
In trecut se folosea La Sota, dar exista si alte lucruri la fel de bune. Cum se lucreaza cu ei, depinde de fiecare familie de pasari in parte.
L-am folosit doar o data pe an. Asta a fost cu 5 zile inaintea unei etape importante, si pentru 2 saptamani pasarile au obtinut rezultate fantastice."
Despre tratamentul tricomonozei in raspunsurile nr. 9 si 10:
9.
Ad:
"Unii crescatori trateaza impotriva tricomonozei o zi dupa fiecare concurs, altii 2 sau 3 zile la fiecare 3 saptamani, iar altii dor atunci cand ei cred ca trebuie sa o faca."
Raf:
"Ultimul grup face cel mai bun lucru, insa foarte putini crescatori observa/simt cand este momentul sa ia masuri. Nu recomand sub nicio forma tratamentul de o singura zi pe saptamana.
La fiecare 3 saptamani, cate 3 zile este mult mai indicat.
In cazul unei infectii, agentii patogeni nu se pot elimina intr-o singura zi.
10.
Ad:
"Acum mult timp in urma, cand crescatorii au inceput sa administreze pasarilor otet, imi amintesc ca am spus odata: "Nu as fi surprins daca acesta o sa functioneze si impotriva tricomonozei".
Astazi vedem cum majoritatea crescatorilor care folosesc otet si usturoi in apa au mai putine probleme cu tricomonoza.
Este aceasta o coincidenta, sau...?
Raf:
"Sunt convins ca otetul si usturoiul pot impiedica dezvoltarea tricomonozei. dar acestea nu vindeca porumbeii infectati."
Cu siguranta din aceste sfaturi putem invata multe lucruri. Foarte bune intrebarile adresate de Ad Schaerlaeckens, raspunsurile fiind unele pe masura lor.
Bafta tuturor!
Alte articole Ad Schaerlaeckens, aici:
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.com/p/ad-schaerlaeckens.html
"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"
Warren Buffet
Warren Buffet
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu