"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



marți, 22 mai 2012

IV - Sezon 2012 UCPR - Caplani - etapa catastrofala

Daca saptamana trecuta spuneam despre etapa de la Tulcea ca a fost una foarte grea, ieri etapa de la Caplani (Republica Moldova) a depasit cu mult precedenta, incheindu-se cu pierderi majore, procentul porumbeilor sositi nu cred ca a depasit, cel putin in zona mea, cu mare indulgenta 30% din porumbeii lansati.

Daca luam separat doar ziua de ieri - 21.05.2012 - si ne uitam la starea vremii din momentul desfasurarii concursului (deci, nu la timpul probabil, ci la cel real), putem spune ca porumbeii au avut conditii foarte bune: temperatura aerului pe ruta de zbor a fost in intervalul 18-22 grade C. In ceea ce priveste vantul au avut chiar un usor vant din spate in momentul lansarii (NNE), iar apoi la intrarea in spatiul Romaniei vantul s-a modificat batand dinspre N si cu o viteza ceva mai mare. Oricum, conditiile nu au fost nici pe departe extreme, putem spune ca au fost conditii climaterice normale.

Si atunci, de ce majoritatea porumbeilor nu si-au putut gasi drumul spre casa in prima zi? Ceva a perturbat foarte mult modul sau modurile de orientare ale porumbeilor in spatiu.

Daca ne uitam pe starea vremii saptamanii trecute, o sa vedem ca ploile, vijeliile chiar furtunile au fost la ele acasa, mai ales in SE acolo unde a fost declarat cod galben.

Majoritatea cluburilor care zboara pe ruta Moldova au ales solutia decalarii etapei cu o zi, dar aceasta decalare nu a fost suficienta.
Probabil campul magnetic a fost destul de perturbat in urma furtunilor din cursul saptamanii trecute, aceasta perturbare magnetica continuand chiar si dupa ce vremea s-a imbunatatit.
Majoritatea oameniilor nu pot simti aceste perturbatii magnetice (spun majoritatea deoarece unii acuza dureri de cap sau alte stari pe care nu si le pot explica), insa sunt sigur ca porumbeii pot detecta foarte usor aceste modificari.

Cert este ca nu se pot trage concluzii cu privire la selectie dupa o astfel de etapa. Nu poti spune ca porumbeii sositi primii acasa sunt mai buni decat cei intarziati sau si mai grav, decat cei pierduti. Sunt doar mai norocosi.

Am auzit pe multi spunand ca isi antreneaza (pe langa casa) porumbeii pe timp ploios pentru a se obisnui cu aceste conditii.
Parerea mea personala este ca nu ploaia si vantul sunt problemele principale ale acestora, pentru ca se cunoaste ca porumbeii stiu sa ocoleasca plafonul de nori. Problema majora este, cred eu, una mult mai perfida si mult mai ascunsa simturilor noastre: dereglarile campului magnetic pe timp nefavorabil, dereglari ce se pot manifesta un timp mai indelungat decat ploaia, vantul sau vijelia.

Din ultimele informatii, se pare ca si cluburile din Prahova ce au zburat pe ruta Ardeal au intampinat aceleasi mari probleme. Si asta in conditiile in care vremea a fost OK in vestul tarii saptamana trecuta, Prahova aflandu-se la limita codului galben.
De ce oare? Sa fi fost porumbeii influentati asa de puternic pe o arie restransa si sa se fi pierdut in apropierea casei? Sau perturbarile magnetice au fost extinse dincolo de aria codului galben?

Pe net am gasit si un film despre zborul neobisnuit al porumbeilor in timpul etapelor de concurs din acest weekend:
http://porumbel.net/2012/zbor-neobisnuit-la-porumbei

Alta posibila cauza care a dus la perturbarea modului de orientare a porumbeilor au fost seismele din Bulgaria si Italia din acest weekend:
http://www.agerpres.ro/media/index.php/international/item/123326--Un-cutremur-cu-magnitudine-de-peste-5-grade-a-zguduit-capitala-bulgara-Sofia-Corepondenta-Agerpres.html

http://www.agerpres.ro/media/index.php/international/item/123151-Seismul-din-Italia-24-de-replici-in-cursul-noptii.html

Cu siguranta porumbeii cunosc raspunsurile la aceste intrebari. Noua ne ramane speranta ca unii dintre ei isi vor gasi drumul spre casa astazi sau maine. O speranta din ce in ce mai mica daca ma uit pe starea vremii. De azi reincep furtunile cu descarcari electrice.

Bafta tuturor!

O sa revin cu centralizarea rezultatelor...

5 comentarii:

  1. eu zbor pe ruta ardeal, dar pierderile nu sunt semnificative cei mai slabi competitori au pierdut max 10% eu unul am pierdut doar pe cei care ii catalogasem slabi, si porumbei s-au adunat, majoritatea in 2 ore, seara sosind doar 2.
    primul porumbel sosind in primi 30 pe judet

    RăspundețiȘtergere
  2. Oarecum ne asemanam, si eu mai am la zobor tot un singur matur, restul yarlingi(10+1).
    Noi mai avem 1 etapa de demifond in acest week-end, si pe urma primul fond (demifond+fond) 520 km. Daca pana acum, in 4 etape, am pierdut din 13 tineri, 3 buc(1 din vina mea - l am angajat cu toate ca era ranit de uliu), ma tem ca la primul fond pierderile vor fi ceva mai mari. Noi avem datoria sa ii pregatim cat mai bine posibil, restil depinde de ei. In plus sa ne rugam la Dumnezeu sa ne fereasca de conditii de care ati avut voi parte la Caplani, in etapa asta.

    bafta mai departe

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa vedeti pierderi la etapa de BABADAG de la UCPR .Porumbei de la CAPLANI sositi inaintea lor.

    RăspundețiȘtergere
  4. la caracal etapa de ROGOJENI a fost dezastru si la propriu si la figurat , sunt niste ingineri acolo in conducere incirduiti cu transportatoru , boul ala a ajuns cu porumbeii la locul lansarii la ora 6 dimineta dupa un drum de 10 ore si la 6.30 lea dat drumu. Si erau imbarcati de la amiaza ziua precedenta. La o discutie cu transportatoru recunostea cu seninatate ca porumbei nu au primit nici apa nici mincare la locul lansari ori seara precedenta pe motiv ca nu au nevoie si intrebat de ce sa lansat ,pt ca normal din cite stiu si eu porumbelul are nevoie sa stea la locul de lansare o ora pt fiecare suta de km parcursa in masina de transport . EU PERSONAL O CONSIDER ACEASTA SITUATIE FACTORUL PRINCIPAL AL DEZASTRULUI DE LA ROGOJENI.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua, am gasit un porumbel voiajor cu inel de concurs(verde) pe care scrie RO FRSC 119077, i-am dat drumul dar dupa 1 zi a venit inapoi. Daca stie cineva ca este al lui va rog sa ma contacteze la numarul 0766588381

    RăspundețiȘtergere