"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



miercuri, 4 aprilie 2012

Goana la cuib

Acest comportament se manifesta cu intensitate mai mare sau mai mica, functie de temperamentul masculului, la cateva zile dupa imperechere.

Uneori masculul bate femela cu disperare pentru a o aduce la cuib, femela nemaiputandu-se hrani corespunzator exact in perioada in care are cea mai mare nevoie de energie – perioada dinaintea ouatului.

Motivul principal, dupa parerea mea, pentru acest comportament instinctual este acela de a impiedica acuplarea femelei cu alti masculi.
In aceasta perioada se pare ca femela prezinta un grad de excitare maxim, fiind dispusa sa se lase calcata de orice mascul care ii face curte.
De exemplu, anul acesta am realizat unele imperecheri intre porumbeii de zbor si cei de la matca. In perioada gonitului la cuib, atunci cand partenerul de la zbor este eliberat pentru antrenament, femelele – indiferent ca raman in crescatorie sau afara – la insistentele unui mascul se lasa jos pentru a fi calcate.
Probabil masculii simt gradul de excitare al femelelor inaintea ouatului si atunci profita de orice ocazie. Pentru a preveni aceasta situatie de infidelitate apare goana la cuib.

Se pare ca instinctul masculului de a preveni aparitia bastarzilor este mult mai puternic decat cel de a avea proprii urmasi sanatosi. Asa cum am spus mai sus, femela neputandu-se hrani corespunzator in aceasta perioada, nu mai vorbesc de grit sau alte minerale, exista riscul ca ouale sa nu fie tocmai bune, iar ca urmare si puii rezultati sa nu fie de cea mai buna calitate.

Unii crescatori au observat ca gradul de exasperare a masculului de a goni la cuib femela scade proportional cu numarul masculilor din acelasi compartiment, iar atunci cand perechea este singura ocupanta a unui compartiment, aceasta goana aproape ca dispare.

Alti crescatori considera ca goana la cuib are ca principal motiv prevenirea ouatului femelei in alta parte decat in propriul cuib. Deasemenea, grabitul ouatului pare sa fie un alt motiv sustinut de alti crescatori.

Uneori, perechea se comporta destul de ciudat in aceasta perioada. De exemplu, atunci cand se afla in propria boxa, la intrarea accidentala a unui mascul strain, masculul in loc sa goneasca intrusul, bate in continuare femela. Probabil instinctul de a goni la cuib femela in prezenta altor masculi il face sa uite chiar ca se afla, de fapt, in propria boxa.

Indiferent de motivul acestui comportament, acesta va inceta imediat dupa depunerea primului ou.
Sunt sigur ca parteneri comunica foarte bine intre ei in aceasta perioada, masculul stiind exact cand femela intra in cuib pentru a depune primul ou.
Am facut urmatorul experiment: am luat femela dupa oul proaspat depus si am dat-o jos in compartiment. Chiar daca masculul nu a vazut cuibul cu ou, nu a mai gonit femela la cuib. Ca si cum ar fi stiut ca oul este acolo.

Ce putem face noi in aceasta perioada? Am putea de exemplu sa hranim pe boxa femela, inclusiv administrare de grit.

In ceea ce priveste angajarea masculului la concursuri in aceasta perioada, parerile sunt impartite, majoritatea spunand ca aceasta nu este indicata.
Eu cred ca prestatia masculului in acest caz este depinde de caracterul fiecaruia in parte, si de ce nu, de tipul de porumbel si de tipul concursului.

Ma gandesc ca masculii aflati in pozitia de goana la cuib, vor face tot posibilul sa ajunga cat mai repede acasa. Doar ca asa cum stim unii porumbei se orienteaza foarte repede pe directia corecta, in speta porumbeii de viteza, altii un pic mai greu.
Ce se va intampla cu un mascul care zboara cu disperare catre femela lui, dar pe o directie gresita cu cateva grade, directie pe care din cauza disperarii nu si-o va mai schimba la fel cum ar fi facut daca ar fi fost mai calm? Evident nu va obtine un rezultat bun, putandu-se chiar pierde.
In schimb daca acelasi mascul ar fi orientat pe directia corecta, nu cred ca ar putea fi batut de alta pasare.

La concursurile lungi eu unul nu as recomanda angajarea masculilor in aceasta pozitie. Si asta deoarece perioada dintre imbarcare si eliberare este foarte mare – 2-3 zile – gradul de excitare dispare, iar masculul se va afla intr-o stare de slabiciune, stare accentuata mult de faptul ca acel mascul nu s-a hranit corespunzator inainte de imbarcare.

Sa fie oare goana la cuib unul dintre multele mistere pentru care indragim aceste pasari? Cu siguranta.

Spor la antrenamente!

4 comentarii:

  1. Intradevar un mister........de curand am bagat la antrenament o pereche de 2011 in goana la cuib (goana deaia de nu putea sa stea femela o secunda ca era calare pe ea masculu)de la o distanta de circa 5 km si surpriza din 30 de porumbei perechea asta a fost singura care nu a venit,a doua zi a venit doar masculu iar femela nu a mai venit deloc si au trecut deja 2 saptamani. Tin sa precizez ca nu erau prosti deoarece ca pui au fost zburati individual de la 100 km,care sa fie oare explicatia de s-a pierdut femela??

    RăspundețiȘtergere
  2. Porumbeii se pot pierde din diverse motive. Eu cred ca este foarte importanta directia de zbor, ora la care se face lansarea, conditiile climaterice.
    Anul acesta clubul din care fac parte zboara pe Ukraina, iar ca pui porumbeii au zburat pe Ardeal. Am inceput deja antrenamentele pe noua distanta de zbor: 2 de la 10km, iar ieri de la 20km. Porumbeii au venit foarte greu, probabil lipsa antrenamentului si-a spus cuvantul. Primii au sosit dupa 40 de minute, iar ultimii azi dimineata. Intarziatii erau doi tardivi nezburati la pui dar si un yearling zburat pana la 200km.
    In cazul meu lipsa antrenamentului cred ca si-a spus cuvantul. Am avut si doi care goneau la cuib, dar acestia au venit primii.
    De exemplu, Sam, masculul care a luat cupa la Derby pui, aflat in pozitia de cuib - pui de 17 zile, a venit dupa 4 ore. In toamna ca pui a parcurs in 5 ore cei 350 de km, acum i-au trebuit 4 ore sa vina de la 20 km.
    Sper sa-si intre in forma pana la inceputul sezonului.
    Bafta tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  3. la mine au sosit primii de la 211 km 3 care nu aveau nici o pozitite.o porumbita fara pereche si alti 2 care nu aveau nimik doar parasise ouale de o zi.sunt tata si fiica imperecheati impreuna.

    RăspundețiȘtergere
  4. catalin, femela era tensionata psihic fara sa mai poata gandii clar, focusul era indreptat spre a se ferii de goana la cuib dublata cu lovirea continua in cap de catre mascul. Jocul psihologic are o foarte mare importanta in orice sport. Masculu ei era stimulat hormonal si dadea curs instinctului. La eliberare in cazul in care au fost eliberati impreuna sau gasit (regasit), el a stat in coada ei si in aer si aea a zburat ca si o bezmetica presata de goana lui la cuib, au zburat de nebuni.
    r p.

    RăspundețiȘtergere