"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



marți, 17 aprilie 2012

"Apa si umiditatea", bazat pe articolul "Water and moisture" de Ad Schaerlaeckens

Apa si umiditatea – doi termeni extrem de utilizati cand vine vorba de porumbeii voiajori de concurs. In articolul “Water and moisture”, Ad Schaerlaeckens vorbeste despre importanta apei si lipsei umiditatii in activitatea columbofila.

“Stim cu totii ca fara apa nu poate exista viata. Se pot spune foarte multe despre relatia dintre apa (umiditate) si porumbeii voiajori de concurs.
Nu exista alt inamic mai mare pentru pierderea formei decat umiditatea exagerat de mare din crescatorie. Astfel, asigurarea unui climat uscat este prima cerinta pentru o buna crescatorie.
In timpul iernii puteti observa ce efect important are aerul uscat asupra conditiei porumbeilor.
Puteti observa cum narile porumbeilor devin albe si cum acestia incep sa arunce puful, imediat ce vremea geroasa extrage umiditatea din aer.
Porumbeii bolnavi sau porumbeii care nu sunt in forma nu vor arunca niciodata puful.
Cu ceva timp in urma expozitiile erau foarte populare in regiunea unde locuiesc, si destul de des porumbeii se intorceau intr-o forma mai buna decat la plecare de la aceste expozitii.
Motivul era sejurul de cateva zile in sala de prezentare, aceasta sala fiind uscata si foarte bine aerisita.”

Conditia fizica, forma de varf, starea de sanatate sunt cateva dintre cele mai importante aspecte din acest sport. Crescatorii de succes stiu sa deosebeasca un porumbel aflat in plina forma de unul care nu se afla intr-o conditie prea buna, cantitatea de apa consumata fiind un indiciu important in acest sens:

“Porumbeii beau mai putina apa atunci cand sunt in forma, acest lucru este foarte cunoscut, in special, de crescatorii care dau apa individual porumbeilor.
Puteti vedea acelasi lucru in timpul perioadelor geroase din timpul iernii. Atunci cand excrementele inghetate sunt greu de indepartat, lipindu-se de lemn, motivul este cantitatea mare de gheata din acestea.
Cantitate mare de gheata este rezultatul unui consum mare de apa, iar porumbeii care beau multa apa, asa cum am spus mai devreme, au o stare precara de sanatate.
Uneori cand incercati sa indepartati gainatul in timpul iernii, acesta va stropeste in fata.
Daca simtiti un miros acru in interiorul crescatoriei, excremente umede in jurul adapatorii, acestea sunt de obicei semnele problemelor: in special tricomonoza.
Frans de Hoogh (din Rijen) era sigur de conditia pasarilor doar atunci cand putea ridica excrementele sub forma de bile mici intre degetul mare si aratator.
Este aproape sigur ca un porumbel nu va obtine rezultate bune daca, in timpul imbarcarii, observati ca exista prea multa apa in excremente.
Am facut in mod repetat aceasta greseala, imbarcand astfel de porumbei in speranta ca vor fi in regula in ziua eliberarii. Acum stiu mai bine.”

Sunt cateva mici indicii pe care le putem afla observand baia porumbeilor:

“Doar porumbeii sanatosi fac baie spontan, iar cand dupa imbaiere ramane o pelicula uleioasa pe suprafata apei si pudra alba in apa, avem certitudinea ca porumbeii nu sunt doar sanatosi, dar sunt si in forma.
Uneori, porumbeii sunt atat de dornici de a face o baie, incat incearca sa intre in adapatoare, dand din aripi ca si cand ar fi intrat deja in apa.
Nevoia de a face baie are legatura cu starea vremii. Comportamentul porumbeilor, in aceasta privinta, pare sa fie contrar comportamentului nostru.
Noi tanjim dupa o baie  rece atunci cand temperaturile sunt ridicate, porumbeii doresc sa faca baie, in special, pe timp ploios sau cand umiditatea e ridicata, indiferent de temperatura ambianta. De multe ori a trebuit sa scot gheata din apa pentru a le oferi sansa sa se scalde.”

Administrarea medicamentelor si vitaminelor in apa de baut este modul cel mai folosit de majoritatea crescatorilor de porumbei. Sunt totusi si unele dezavantaje pe care este bine sa le cunoastem:

“Daca trebuie sa administrati medicamente sau vitamine, o veti face de cele mai multe ori in apa. Dar exista un pericol in asta, de exemplu, lasand aceste substante prea mult in apa de baut.
Unii crescatori dezinfecteaza adapatorul , utilizand o solutie pe baza de clor, aproape zilnic: acesti crescatori trebuie sa fie foarte atenti la medicamente si vitamine.
Acestea pot fi afectate de reziduurile de clor ramase pe fundul adapatorului.

Administrarea medicamentelor prin intermediul apei este destul de delicata. Prospectele  va indica doza pe litru, insa producatorul are o problema; el nu cunoaste cat de multa apa bea un porumbel!”

Asta deoarece, asa cum Ad spunea mai sus, functie de starea de sanatate, fiecare porumbel poate bea mai multa sau mai putina apa.

“Un gram pe litru isi pierde orice semnificatie atunci cand porumbeii beau apa excesiv de mult sau foarte putin. Exista posibilitatea ca eu sa nu-si primeasca doza corecta de medicament, obtinand in schimb o doza mai mare sau mai mica. Nu stiu care situatie este mai grava, probabil ultima, din cauza pericolului de crestere a rezistentei agentului patogen la medicamentul furnizat.
Astazi, multi crescatori au doua seturi de adapatori. Intentia este de a neutraliza tricomonoza care se raspandeste prin intermediul apei, in special in apa calda.

Un experimentat campion Belgian a observat ca indiferent de cum a tratat porumbeii, el nu a reusit sa elimine complet tricomonoza.
Asta pana cand a gasit solutia:
A tratat porumbeii foarte bine, si atunci cand au fost complet lipsiti de tricomonoza, a indepartat adapatoarele din crescatorie. Porumbeii au ocazia sa bea apa de doua ori pe zi, timp de 2 minute, dupa care adapatorile sunt complet uscate, astfel incat tricomonoza nu are nicio sansa sa ramana in viata sau sa se inmulteasca. In acest mod a scapat de problema lui.”

Mai jos cateva observatii in legatura cu modul de administrare a medicamentelor:

“O greseala pe care o fac crescatorii ce practica vaduvia, din motive economice, este aceea de a trata doar masculii. Acest lucru nu are efect. Porumbeii netratati ii vor recontamina pe ceilalti, deoarece tricomonoza nu se poate trata preventiv.

In special Flagyl-ul se stie ca se dizolva destul de dificil, deaceea este mai bine sa administrati individual, un sfert de comprimat fiecarui porumbel.

Nu introduceti lingurita umeda in recipientul cu medicamente sau vitamine sub forma de pudra. Produsele se vor degrada foarte repede.

Este, deasemenea gresit, sa administrati medicamentele sau vitaminele in apa calduta, in ideea ca asa se vor dizolva mai bine. Intradevar se vor dizolva mai repede, dar eficacitatea va scadea, deasemenea, repede.

Unii crescatori, la fel ca fratii Janssen , cred ca apa de la robinet nu este buna. Altii niciodata nu dau apa care sa nu fi fost in prealabil fiarta.
Mi se pare destul de exagerat. In cazul in care apa de la robinet este buna pentru oameni, aceasta nu poate  fi rea pentru porumbei.

Porumbeii care s-au dezhidratat (de exemplu, porumbeii care zboara pe vreme caniculara) vor trebui sa beneficieze de electroliti, acestia fiind printre putinele suplimente pe care trebuie sa le tratati cu maxima seriozitate. Oamenii de stiinta sustin ca acestia sunt foarte folositori, deasemenea, inaintea unei curse pe vreme caniculara."

Iata cum apa si umiditatea ne pot furniza o multime de informatii despre proprii porumbei.
Ramane la latitudinea noastra sa stim cum putem folosi in avantajul nostru aceste informatii furnizate mai sus de Ad Schaerlaeckens.

Un sezon cat mai reusit tuturor!


Alte articole Ad Schaerlaeckens, aici:

Articole ale altor columbofili celebri, aici:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu