"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffetvineri, 2 octombrie 2015

Porumbei de columbodrom sau altfel de porumbei? Ce preferati?

Pentru columbofilii care preferă să cumpere pui nezburați, fără niciun indiciu în ceea ce priveşte calitatea, în afară de pedigree, am câteva întrebări:

Pentru câți, din cei de la care cumpărați aceşti pui, aveți curaj să băgați mâna în foc că nu vă păcălesc cu pedigreele? Fiți sinceri şi răspundeți-vă vouă înşivă!
Şi, aşa cum am spus mai sus, pedigree-ul e tot ce aveți în acest caz. Dacă astea sunt false atunci nu vă mai rămâne nimic. Poate vă întrebați de ce cu puii cumpărați, pui care trebuiau să vă propulseze în topul clasamentelor, nu obțineți nici măcar rezultatele pe care le obțineați cu proprii porumbei, porumbei pe care tocmai ce i-ați eliminat, în ideea de a face spațiu adevăratelor “valori”.

Nu ar fi mai simplu oare să cumpărați porumbei, care deja au demonstrat calități de buni zburători? O să spuneți, păi aceştia sunt foarte scumpi. Nimic mai fals, trebuie doar să ştiți unde să căutați...
Ați putea spune că păsările bune zburătoare nu sunt întotdeauna şi bune reproducătoare. Există şi excepții cu siguranță, însă şansele ca o pasăre mediocră zburătoare să reproducă bine sunt aproape la fel de mici cu şansele voastre de a obține porumbei de top din păsări despre care nu ştiți nimic, decât ce scrie într-o foaie de hârtie.

O să vorbesc acum despre porumbeii de pe columbodroame, pentru că aceştia sunt, după părerea mea, cea mai simplă cale de a obține păsări de cea mai bună calitate la un preț optim.
Aşa cum ştiți, columbodromul este singurul loc unde se poate câştiga bani, în mod oficial, în sportul columbofil.

Ce porumbeii credeți că se aduc în columbodrom?
Cei mai proşti pui, cei cu defecte şi cei cu sănătate precară? Cu siguranță nu.
Se aduc cei mai sănătoşi pui, cei mai echilibrați la mână, şi din cele mai bune perechi pe care le deține fiecare crescător. De ce? Logic! Fiecare încearcă în primul rând să nu se facă de râs şi, apoi, să poată câştiga un premiu, eventual, să ajungă şi cu porumbelul în finală pentru a putea obține şi ceva bani de pe urma licitațiilor.

Câți dintre puii, pe care aveți ocazia să-i cumpărați de la crescătorul X, sunt din perechile din care acelaşi crescător X scoate pui pentru columbodroame? Foarte puțini!

Un alt aspect foarte important. În columbodroame toți porumbeii au parte de acelaşi tratament, mă refer la hrană, antrenament, medicație. În timpul etapelor organizate pe columbodroame, toți zboară pe aceeaşi rută, către aceeaşi volieră.
Se elimină astfel diferențele dintre crescători, se elimină priceperea unuia față de lipsa de experiență a altuia, se elimină diferențele de amplasare ale crescătoriilor.
De aceea, înainte de a cumpăra pui de crescătorul X ar fi bine să cercetați şi cum zboară (dacă zboară) porumbeii acestuia pe columbodroame. Pentru că degeaba cumpăr eu pui de la un crescător de top, atâta timp cât nu-l pot cumpăra şi pe acesta să-mi antreneze, să-mi hrănească şi să-mi trateze porumbeii.
Însă pe columbodrom, măiestria crescătorului dispare, aici toți porumbeii sunt “conduşi” de aceeaşi mână, iar clasamentul reflectă cel mai clar calitatea porumbeilor.
Mulți dintre marii campioni de la care cumpărați porumbei nici măcar nu au de gând să joace pe columbodroame, de teamă de a nu se descoperi că super porumbeii lor nu au nicio valoare, super porumbei care nemaibeneficiind de “tratamentul special” al crescătorului, devin mediocri, fără valoare.
Şi prin urmare, nevandabili.

Iar după ce crema acestor porumbei de columbodrom trece de etapa finală, aceştia se pun la vânzare.

Ceea ce nu pot înțelege este de ce aş alege să dau acelaşi preț, de multe ori chiar mai mult, pe un pui tardiv fără nicio siguranță în ceea ce priveşte calitatea, în loc să iau un porumbel din columbodrom?
Anul ăsta a fost un an foarte ciudat din punct de vedere columbofil, aproape că un columbodrom se poate numi norocos dacă a rămas cu 8-10% din puii înscrişi.
După mine ultimul pui din columbodrom este de 100 de ori mai bun decât orice pui tardiv, deoarece acesta s-a dovedit deja a fi mai bun decât 90% din porumbeii înscrişi la începutul anului, porumbei care, aşa cum am zis mai sus, sunt din cei mai buni dintre cei mai buni ai fiecărui crescător.

Eu unul sunt sceptic că puteți achiziționa pui, de la oricare crescător X, de aceeaşi valoare cu puii pe care acesta în angajează în columbodroame. Iar la sfârşit, din aceşti pui la care nici nu visați să aveți acces, rămân 10%, deci crema cremei, spuma spumei. Iar unii preferă să cumpere în continuare pui tardivi, în timp ce aceşti porumbei deosebiți rămân nevânduți.

Nu-i înțeleg! 

Precizare: Articolul nu face referire la porumbeii de maraton... Desi, din cauza conditiilor de zbor din ce in ce mai grele, din ultima vreme, am observat in pedigreele invingatorilor pe columbodroame destul de mult sange de fond-maraton...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu