"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



marți, 20 ianuarie 2015

Din nou intrebari si raspunsuri, traducerea articolului "Again Q and A", de Ad Schaerlaeckens

Mai jos, traducerea articolului “Again Q and A” de Ad Schaerlaeckens (sursa: http://www.schaerlaeckens.com)


Din nou întrebări şi răspunsuri
În acest articol voi răspunde, din nou, unor întrebări primite din partea columbofililor, întrebări de interes general.
 Asta dacă am un răspuns, bineînțeles.

Care este cel mai bun medicament ce trebuie administrat porumbeilor pentru a le da un impuls înaintea unui concurs important?
Un astfel de medicament nu există. Nu poți aduce în formă un porumbel prin medicație. Orice om de ştiință ar râde de această idee. Este totuşi adevărat că, uneori, se poate îmbunătăți forma după administrarea unui tratament cu antibiotice. În acest caz medicamentul nu creează forma, ci eliberează pasărea de bacterii şi viruşi.
Câştigarea concursurilor cu ajutorul medicamentelor este doar o iluzie. Noi dorim să ținem lucrurile sub control şi să influențăm condițiile.
După acest (posibil) temporar impuls în forma porumbeilor, deseori, apare reversul medaliei, iar lucrurile devin chiar mai rele decât înainte de tratament.
Ce fac majoritatea crescătorilor în acest caz? Tratează din nou păsările, căzând în “faimosul cerc” care le va atârna ca un laț în jurul gâtului. În unele cazuri pentru tot restul carierei columbofile.
Cu alte cuvinte, crescătorul care abuzează de medicamente va învinge agenții patogeni prima dată, a doua oară îi va clătina puțin, dar a treia oară aceştia nu vor mai putea fi învinşi, învinsul fiind însuşi crescătorul.
Desigur, nu este atât de simplu, dar ați prins ideea.

Cum putem ajuta porumbeii în perioada de năpârlire?
În principal, lăsând păsările în pace. Aşa zisele amestecuri speciale de năpârlire nu vă ajută. Termenul este foarte înşelător.
Ceea ce-i ajută, întradevăr, sunt băile regulate şi odihna. Dacă păsările au nevoie de baie, acum este momentul. Dintre suplimentele alimentare, singurul în care cred (puțin) este Sedochol-ul.
Bineînțeles, porumbeii ar trebui să fie perfecți sănătoşi atunci când încep năpârlirea.
De ce tratează marii campioni imediat după terminarea sezonului? Deoarece, imediat după terminarea sezonului începe năpârlirea.

De ce apare salmoneloza, de obicei, toamna?
Nu este vorba doar de salmoneloză, însă şi alte boli, cum ar fi ornitoza (chlamydia), pot deseori să se suprapună, în această perioadă a anului. Hormonii responsabili de năpârlire devin activ din cauza scurtării zilei.
Reînnoirea penajului într-un timp scurt presupune un efort imens pentru porumbel, acesta devenind slab şi vulnerabil în fața bolilor. Această perioadă este singura în care eu administrez vitamine păsărilor.

Care este cel mai bun sistem de joc pentru pui?
Zborul puilor este popular în Belgia, în Olanda a fost popular. Din păcate mulți olandezi şi-au pierdut interesul din cauza stupidelor restricții, din zilele noastre. Protecția animalelor, care a pierdut contactul cu realitatea, este responsabilă pentru asta.
În Belgia, această organizație, făcătoare de bine, are mai puțină putere şi influență. Până acum doi ani existau concursuri de fond pentru pui în 6 sâmbete consecutive. Acele etape de la 500 la 630 km au devenit foarte populare.
Sunt 3 sisteme care şi-au demonstrat eficacitatea:
a.împerecherea puilor cu porumbei maturi şi concurarea acestora la natural. Un dezavantaj al acestei metode este durata scurtă în care dă randament, maxim 3 weekend-uri. Şi un alt dezavantaj, chiar mai mare, este faptul că porumbeii nu se antrenează spontan în jurul crescătoriei şi trebuie duşi la antrenamente private. Sau forțați să se antreneze.
b.al doilea sistem presupune împerecherea puilor cu porumbei maturi şi concurarea lor la văduvie.
c.concurarea ambelor sexe este cel mai folosit sistem. Partea bună este faptul că puii se antrenează spontan şi nu mai trebuie să pierdeți timpul cu antrenamente individuale. Se poate practica acest sistem pentru maxim 8 săptămâni, apoi, păsările îşi pierd interesul.
Având în vedere că în Belgia sezonul de concursuri cu puii durează 5 luni, majoritatea crescătorilor vor începe concursurile cu alte păsări decât cele cu care vor să zboare etapele de fond. Aceştia sunt, în principal, puii din a doua serie, pui care vor fi angajați în etapele naționale din August şi Septembrie.
Am descoperit că se obține cea mai bună formă atunci când păsările au fost separate timp de 5 săptămâni.
Concurarea puilor presupune antrenamente individuale. Această muncă poate deveni mai uşoară dacă ai ajutoare.

Eu însumi
În anii ’80 şi ’90 am fost descris în revistele columbofile ca fiind cel mai bun zburător cu puii din întreaga Olandă. Alții mi-au spus “Mr. Orleans”, deoarece, an de an, păsările mele concurau extrem de bine în etapa tuturor etapelor.
Însă nu toată lumea mă admiră, dimpotrivă. Un american care-şi concura porumbeii aici, în acea vreme, dar pe care l-am învins în toate etapele Orleans, m-a numit “regele medicamentelor”.
Dar, ceea ce am făcut a fost foarte simplu. Am separat porumbeii pe sexe cu 5 săptămâni înainte de Orleans. Lucrurile nu pot fi mai simple de atât.

Este adevărat că există diferențe între porumbeii de fond şi cei de maraton?
Acest lucru este perfect adevărat.
Pau şi Barcelona sunt aşa numite etape de două zile, iar porumbeii care câştigă aceste concursuri sunt diferiți de cei care câştigă concursurile de o zi.
Este o mare diferență între Olanda şi Belgia, în legătură cu acest aspect. În Belgia etapele de la 800 km au lansarea dimineața devreme. În Olanda, păsările angajate la asemenea distanțe sunt eliberate seara, astfel încât, nicio pasăre să nu poată ajunge acasă în prima zi. Este general cunoscut faptul că olandezii domină concursurile de 2 zile, Barcelona de exemplu.
Eric Limbourg a încercat păsările olandeze în concursurile de o zi. Acestea au eşuat. Unii olandezi au încearcat porumbeii belgieni în concursuri de două zile. Şi aceştia au eşuat.
Recent, am ținut în mână porumbeii AS de distanță lungă ai lui Jos Joosen, Rudi Desaer şi Eric Limbourg, crescători care au succes în etapele de 800 km cu lansare dimineața. Am impresia că aceste păsări sunt mai lungi. Spre deosebire de păsările scurte, de tipul porumbeilor Janssen, de exemplu.
Cum se poate? Acest tip de păsări mai lungi sunt rezultatul unei selecții, de-a lungul anilor, bazate pe rezultate în concursurile de o zi.

De ce doar puțini campioni europeni cumpără porumbei din licitațiile de pe Internet?
Majoritatea acelor campioni care cumpără prin intermediul Internetului, vor să favorizeze licitatorul. Au avut şi ei licitații bune mai înainte, şi îşi întorc serviciul unul altuia. Cel puțin asta cred ei.
Dar majoritatea campionilor nici măcar nu se gândesc să cumpere de pe Internet. Ei pur şi simplu nu vor în propriile crescătorii păsări pe care să nu le poată studia la mână, înainte de a le cumpăra.

Nu dispun de mulți bani. De la cine mă sfătuiți să cumpăr porumbei?
Categoric, nu de la oameni care-şi fac multă publicitate. Gândiți-vă! De ce îşi fac aceşti oameni publicitate?
Răspunsul este că doresc să facă bani, dar nu există suficienți clienți pentru păsările lor.
Nu e nimic în neregulă cu faptul de a încerca să faci bani, dar… de ce nu au ei clienți? Totul are un motiv.

Sunt campionii naționali cei mai buni din țara?
Cu siguranță nu. Factorul noroc este foarte important în sportul columbofil. Rezultatele bune sau păsările bune nu sunt suficiente. Clasările obținute cu păsările din echipă este ceea ce contează.
Voi reveni la această idee cu altă ocazie!

Alte articole Ad Schaerlaeckens, aici:



3 comentarii:

  1. Daca am doi porumbeii (o femela si un mascul ) si sunt frați mai fac ouă? ?

    RăspundețiȘtergere
  2. O întrebare: Cum prind o porumbița ce vine pe geam la mâncare, pt a îndepărta ața picior ce ii rupe degetele? Scuze pt astfel de întrebare.

    RăspundețiȘtergere
  3. 0755102537 Timiș cea care a scris întrebarea cu porumbița.

    RăspundețiȘtergere