"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



joi, 8 ianuarie 2015

ACE FOUR-EVER 4, de Henk Simonsz - un articol despre Ad Schaerlaeckens

Mai jos găsiți a patra parte a seriei de articole “ACE FOUR-EVER” având ca subiect porumbeii şi persoana maestrului columbofil Ad Schaerlaeckens.  O atenție deosebită a fost acordată celebrului porumbel “As Four”.
Aceste articole au fost publicate în revista “De Duif” de către Henk Simonsz.
Surse:


ACE FOUR - EVER 4

Porumbeii Janssen au produs, în acei ani, foarte mulți descendenți de top, care erau aproape de neînvins

În 1974 şi 1975, numele lui Jan Groendelaers era pe buzele tuturor crescătorilor din partea de vest a lumii columbofile. Jan a câştigat tot ce se putea câştiga cu celebri de acum porumbeii săi, dintre care “Chateauroux”, “Stuka”şi “Orleans”sunt cei mai cunoscuți. De exemplu, “Orleans” (B 73-5140730) a fost cu adevărat fenomenal, fiind cel mai rapid porumbel în etapele de Orleans din 1974, 1975, împotriva a peste 20.000 de porumbei!
Jan Grondelaers a obținut acest succes prin încrucişarea porumbeilor Hofkens cu cei ai fraților Janssen, o încrucişare care a produs descendenți foarte buni, care păreau de neoprit. Trebuie menționat că în spatele porumbeilor Hofkens exista, de asemenea, o mare cantitate de sânge Janssen.
Coincidență sau nu, în acelaşi timp Ad Schaerlaeckens a început să încrucişeze porumbei Hofkens cu Janssen, iar rezultatele lui au fost la fel de fantastice, acesta find începutul dominației Orleans.
  
Acest tip de porumbei l-au propulsat pe Ad Schaerlaeckens, făcându-l cunoscut la nivel international, i se spunea “Mr. Orleans”

Două femele
La baza acestei dominații au stat două femele originare Janssen, solzat-deschis, achiziționate de Ad Schaerlaeckens în 1976 de la Jef van Gestel din Turnhout, Belgia.
Aceste prime două femele Janssen erau mici şi delicate, neieşind în evidență prin comportamentul lor şi cu siguranță nici prin rezultatele obținute la primele zboruri.
Cu toate acestea, Ad a dorit să descopere calitatea acestor păsări şi a angajat pe una din ele (76-960) într-o etapă de Orleans, pe pui mic de doar câteva zile. Oamenii însărcinați cu îmbarcarea păsărilor erau siguri că nu-şi va mai revedea niciodată pasărea. Era o femelă prea plăpândă. Ad nu a fost complet sigur de alegerea făcută, dar după o mica ezitare, s-a decis să angajeze femela.
Spre norocul său, deoarece, această femelă, şi în special descendenții săi, au jucat un rol important în concursurile naționale de la Orleans în următorii câțiva ani, dându-i numele de “Mr. Orleans” lui Ad Schaerlaeckens.
Prima etapă din Orleans nu a fost uşoară pentru 76-960. A fost o etapă cu vânt puternic din față, pe caniculă. În cercul columbofililor există o vorbă “totul sau nimic” şi cu sigurantă aceasta s-a aplicat şi fragilei femele solzate. Legătura cu puiul mic din cuib a fost aşa de puternică, încât ea s-a luptat ca o leoaică să-şi găsească drumul spre casă, obținând un avans de 8 minute. Asta a însemnat locul 6 național, iar Ad, aşa cum singur spune, nu a făcut greşeala de a continua să o zboare, ci a introdus-o direct în compartimentul de reproducție. Asta s-a dovedit a fi un lucru foarte bun.

Cuplu
Ad a împerecheat această femelă cu un mascul Hofkens, iar din acest cuplu au rezultat doi porumbei care au demonstrat, de asemenea, a fi de o mare valoare. Este vorba de “Goede Jaarling” şi sora sa. O fiică din “Goede Jaarling” a obținut mai târziu locul 4 național Orleans, iar un nepot, la fel locul 4. Sora lui “Goede Jaarling” a obținut în scurt timp, locul 3 național Orleans. Abilitatea acestor porumbei de a ieşînvingători era evidentă.
Rezultatele de la Orleans i-au adus faima națională lui Ad Schaerlaeckens. Şi chiar mai mult, crescătorii care au achiziționat porumbei de la el au obținut, de obicei, rezultate foarte bune. Faima internațională a crescut în intensitate.
“De Lange” a fost un fiu direct din Loc 1 Național Orleans, care a câştigat printre altele, Loc 1 Pont St Maxence, cu 5 minute avans

Captivat
În tot acest timp, Ad a fost din ce în ce mai captivat de porumbeii originari Janssen, iar din spusele multora, cel mai bun reproducător Janssen a fost “Jonge Merxck”. Întrebarea era, cum putea face rost de aceşti porumbei?
Însă Ad Schaerlaeckens a avut întotdeauna ochii şi urechile larg deschise, ascultând la ceilalți şi ştiind să profite de şansă atunci când aceasta a apărut.
Într-o bună zi, norocul i-a surâs din plin… Toontje Schouteren, un columbofil care concura pe distanțe lungi, din sud-vestul țării, numit Toontje de Mozes. Nu a fost întâmplător, deoarece cuplul acestuia “Mozes x Saar” făcuse deja istorie în lumea crescătorilor de fond-maraton. Au circulat foarte multe poveşti romanțate referitor la acest cuplu, în special despre modul în care aceste păsări au fost puse împreună, dar nu vom intra în detalii în acest articol.
A fost remarcabil faptul că, în timp ce Toontje de Mozes îşi testa porumbeii în concursurile de fond-maraton, acesta ieşea învingător şi în concursurile de viteză şi demifond, iar rezultatele erau aşa de bune, încât lui Ad Schaerlaeckens i se păreau aproape imposibile. El a vrut să afle mai mult despre acest fenomen şi a mers acasă la Tootje, să se uite la porumbeii acestuia.
Şi ce a descoperit? Porumbeii “Mozes x Saar” erau întradevăr foarte impresionanți în concursurile de fond-maraton, însă rezultatele bune din etapele de viteză şi demifond erau obținute cu porumbei diferiți. Lui Ad i-a picat fața când a descoperit în compartimentul de matcă a  lui Toontje, un fiu direct din “Jonge Merxck”, în vârstă de 5 ani. Şi nu orice mascul, ci unul magnific, debordând de vitalitate, prototipul porumbeilor Janssen.
Ce s-a întâmplat mai apoi, este evident…




2 comentarii:

  1. Te salut Marius! ...apreciez efortul depus pt traduceri si te felicit! Personal, sunt fan Ad Sch. si printre altele si fanul blog.ului tau! (Adi Dragan)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Adi. Merci frumos! Si eu sunt un fan al lui Ad. Este tipul de om inteligent care a reusit sa obtina succesul, dar si mai important, a reusit sa se mentina in top. Si asta bazandu-se pe porumbei de super calitate si super vitalitate.

      Ștergere