"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



joi, 15 ianuarie 2015

ACE FOUR-EVER 8, de Henk Simonsz - un articol despre Ad Schaerlaeckens

Mai jos găsiți a opta parte a seriei de articole “ACE FOUR-EVER” având ca subiect porumbeii şi persoana maestrului columbofil Ad Schaerlaeckens.  O atenție deosebită a fost acordată celebrului porumbel “As Four”.
Aceste articole au fost publicate în revista “De Duif” de către Henk Simonsz.
Surse:

ACE FOUR - EVER 8

Ad Schaerlaeckens împreună cu ambițiosul columbofil American, Mike Ganus. Împreună au cumpărat un pui din super reproducătorul “De Kleinen” al lui Gaby Vandenabeele

Începutul anilor ‘90
Perioada de început a anilor ’90 a însemnat pentru Ad Schaerlaeckens un nou început în sportul columbofil. El a avut şi înainte succes, dar acum “trenul cu aburi” Ad Schaerlaeckens s-a transformat într-un “monstru de mare viteză”.
Acest nou început a fost precedat de o vizită pe care Ad a făcut-o unui columbofil care avea să devină o nouă stea internațională, columbofil ce locuieşte în orăşelul Dentergem. Numele acestui crescător este Gaby Vandenabeele.
Ad a dorit să introducă mulți porumbei puternici în familia sa, iar porumbeii Gaby Vandenabeele erau renumiți, printre cunoscători, pentru rezistența lor fantastică, mai ales în etapele dure. Chiar şi pe caniculă şi cu vânt din față, aceşti porumbei continuau să se simtă în elementul lor, în etape de peste 500 km, aflându-se deja pe drumul către dobândirea faimei mondiale. Campionii, care i-au adus faima lui Gaby Vandenabeele, de abia se năşteau la acea vreme şi, bineînțeles, Ad Schaerlaeckens a fost unul dintre primii cumpărători ai acestor porumbei care câştigau etapele de o zi.
Rezultate din anii ‘90

De Kleinen
Ad Schaerlaeckens a intermediat o tranzacție pentru un ambițios columbofil american, Mike Ganus, pentru achiziționarea unui pui din super rerpoducătorul lui Gaby, aşa numitul “De Kleinen”.
Ei erau cu siguranță pe drumul cel bun, deoarece, “De Kleinen”, aşa cum s-a dovedit mai târziu, a fost un reproducător cu aşa de mult potential, cum rar se poate întâlni.
El a devenit tatăl şi bunicul multor porumbei campioni, ca “Picanol” (82-240) şi, de asemenea, “Wittenbuik” (B88-112). “Wittenbuik” l-a dat pe “Kolonel”, din care s-a obținut faimosul “Bliksem” (B98-062). Cu alte cuvinte, “De Kleinen” a dat porumbei de valoare pe mai multe generații.
Vom rămâne, pentru moment, la porumbeii din generația lui “Wittenbuik”, deoarece Ad Schaerlaeckens şi Mike Ganus au reuşit să cumpere un fiu din “De Kleinen”. Şi pentru că acesta a fost foarte scump, Gaby le-a mai dat o femelă albastră din 1988, cadou. Tatăl acestei femele era “Picanol” (un fiu din “De Kleinen”). Femela a fost numită “Sissi” (B88-088). Gaby însuşi obținuse rezultate bune cu “Sissi”, le-a oferit-o în ideea de a-i ajuta cu o pasăre foarte specială.

“Sissi” (B88-3206088), legendara femelă pe care Ad Schaerlaeckens a primit-o cadou de la Gaby Vandenabeele, cu ocazia achiziționării unui fiu din “De Kleinen”, s-a dovedit a fi o reproducătoare fantastică.

Modestie
Gaby Vandenabeele a avut dreptate în ceea ce priveşte femela, însă “Sissi” a fost exemplul clasic al porumbelului modern eliminat din cauza aspectului fizic.
Noul proprietar al lui “Sissi” a făcut aceeaşi greşeală, fapt pe care Ad Schaerlaeckens e mai mult decât dispus să admită. Plasarea într-o poziție de inferioritate îi place foarte mult lui Ad.
Totul este noroc, el nu cunoaşte multe lucruri şi de multe ori greşeşte, spune Ad despre el însuşi… Din experiența mea, columbofilii, care se prezintă astfel, sunt deseori cei care apar în fruntea clasamentelor, la fel ca şi Ad Schaerlaeckens, de altfel.
În toată viața mea, am vorbit cu o mulțime de campioni columbofili, dar nu am întâlnit pe nimeni care să cunoască mai multe lucruri despre sportul columbofil, ca Ad Schaerlaeckens. Modul în care el îşi prezintă proprii porumbei din trecut şi din prezent este întradevăr uimitor, ceea ce înseamnă că-i cunoaşte enorm de bine.

Când Ad şi Mike au ajuns acasă cu cei doi porumbei, s-au uitat la ei mult şi bine. Dar atunci când în crescătorie ai, îndeosebi, porumbei campioni de viteză şi demifond şi vrei să achiziționezi păsări de fond, acestea din urmă te pot deseori dezamăgi la mână.
Ei nu au capul precum agresivii masculi de viteză, nu au spatele aşa de tare, încât să poți îndoi un cui pe el, şi nici aripi puternice. În schimb, sunt păsări mici, muschiuloase, mătăsoase, cu ochi care reflectă o personalitate sclipitoare. Acesta este tipul de porumbei capabili să facă față concursurilor foarte dure, porumbei care nu cedează după 400 km din cauză că au rămas fără energie.
În final, concluzia a fost că oamenilor nu le-a plăcut deloc de felul în care arată “Sissi”. Mike a întrebat imediat dacă nu se poate răzgândi în legătură cu aceşti porumbei. Ad i-a dat banii înapoi, gândindu-se ce ar putea face în crescătoria lui cu micuța femelă, sau să găsească alt cumpărător. El era pregătit să-i ofere fiului “De Kleinen” o şansă în compartimentul de reproducție.

Alte rezultate

Specialişti
Pentru a fi sigur de alegerea făcută, Ad a arătat porumbeii şi altor campioni columbofili, prieteni de-ai lui. Nu dorim să dăm nume, însă unii dintre ei erau întradevăr “specialişti”. Şi toți aceşti specialişti, cu o singură excepție – un tânăr columbofil la acea vreme - , au spus acelaşi lucru. “Zoon Kleinen”  este un porumbel bun, fără niciun dubiu, însă “Sissi” nu îl poate ajuta să avanseze, de fapt, cel mai bine ar fi să scape de ea. Acestea nu au făcut decât să confirme părerea lui Ad, iar femela a fost pusă în volieră pentru moment. Apropo, tânărul crescător care a văzut în “Sissi” o super femelă a fost Kees Bosua…
Prin realizările sale, Ad Schaerlaeckens era deja foarte cunoscut în lumea columbofilă şi deseori intermedia vânzări de porumbei pentru cei care vroiau porumbei din Belgia sau Olanda.
Datorită slujbei sale de profesor de limba engleză şi olandeză, Ad vorbeşte fluent engleza şi acesta a fost un avantaj pentru negocierile dintre oamenii care vroiau să tranzacționeze porumbei.
“Zoon Kleinen” a fost introdus în compartimentul de reproducție, iar unul dintre primii pui a mers la Cor Leijtens din Middelbeers. Părerea generală a fost că acest pui nu-şi va onora bunicul. Pasărea a avut probleme în a-şi găsi casa de la o distanță de 5km, intrând în orice altă crescătorie, şi fiind eliminată în cele din urmă. Între timp a reprodus un fiu căruia i s-a permis să rămână. Şi asta spre norocul lui Leijtens, deoarece, acest porumbel a devenit faimosul “Pentium”, locul 2 Campion Mondial Fond…

Ad şi Mia (stânga) Schaerlaeckens, în vizită la columbofili cunoscuți din Statele Unite


Însuşi, Ad Schaerlaeckens a reprodus un porumbel din “Zoon Kleinen”, care a devenit locul 2 AS Brabant 2000.
Mai târziu, Ad şi-a adus, de asemenea, descendenți din “Kolonel” (tatăl lui “Bliksem”), din “Stier”, din “Adjudant” şi din alți porumbei de top ai lui Gaby Vandenabeele, în propria crescătorie din Baarle-Nassau.
La acea vreme, Ad nu a recunoscut valoarea acestor porumbei, în special datorită faptului că aceştia nu obțineau rezultate bune ca pui. “Zoon Kleinen” şi locul 2 AS au fost vânduți, iar restul au fost eliminați. Chiar şi astăzi, Ad Schaerlaeckens numeşte asta una dintre cele mai mari greşeli pe care le-a făcut vreodată. Găsesc asta o mărturisire curajoasă pentru un crescător de asemenea calibru.
Cu toate astea, a existat o lumină la capătul tunelului, şi nu doar o luminiță. 
Dar mai întâi Ad Schaerlaeckens şi-a încercat norocul cu “Sissi” într-un mod greu de imaginat.
Unul dintre contactele lui Ad era un japonez, care se afla mereu în căutarea porumbeilor de calitate, încă necunoscuți de către marea masa a columbofililor. El a fost foarte interesat de “Sissi” şi a dorit să o cumpere. Au căzut de acord în ceea ce priveşte prețul, iar “Sissi” a fost trimisă în Japonia, în celălalt capăt al lumii.

Acesta a fost sfârşitul poveştii “Sissi”, sau aşa părea…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu