Mai jos, traducerea articolului “Keep things simple” de Ad Schaerlaeckens
(sursa: http://www.schaerlaeckens.com)
Păstrează totul simplu!
Eu îi consider pe acei oameni, care se oferă să-şi ajute colegii la împerecherea porumbeilor, şarlatanii sportului columbofil. Uneori aceştia chiar cer bani pentru acest lucru.
O greşeală făcută de majoritatea columbofililor este aceea de a complica lucrurile.
Cunosc aproape toți campionii din Europa. Sunt diferiți unii de alții, însă există un lucru agreat de toți: recunosc, spre deosebire de majoritatea şarlatanilor, că nu ştiu nimic despre porumbei.
Ei nu pot vedea dacă un porumbel este bun sau rău;
Ei nu ştiu cum să reproducă porumbei de calitate;
Nu ştiu nimic despre ochi, semnele din ochi sau orice altceva.
Sportul columbofil este plin de mistere şi îndoieli şi pentru marii campioni.
Aici trebuie să-l contrazic pe Ad Schaerlaeckens.
Probabil că majoritatea campionilor nu pot spune dacă un porumbel este bun, dar cu siguranță pot să spună dacă acesta este rău. Chiar Ad spunea acest lucru în unul dintre articolele sale.
Probabil că majoritatea campionilor nu ştiu cum să reproducă DOAR porumbei buni, însă, cu siguranță, ştiu cum să transfere calitățile părinților către majoritatea descendenților. Cu alte cuvinte, nimeni nu poate reproduce 100% porumbei buni din 2 porumbei campioni, însă, crescătorii cu experiență îşi pot forma perechil, astfel încât, acest procent să fie destul de mare.
Probabil că majoritatea campionilor nu cred în semnele din ochi, însă, cu siguranță aceştia cunosc semnificația acestor semne.
Reproducerea
Cu mult timp în urmă, înainte ca esticii să vină să ne cumpere păsările, l-am întâlnit pe Charel Schellens. Era un om bogat şi a cumpărat cei mai buni porumbei pe care putea să-i cumpere. În serile lungi de iarnă el şi-a gândit intens perechile de matcă. Îi făcea mare plăcere.
După câțiva ani nu a mai găsit această preocupare aşa de plăcută. Şi-a lăsat păsările să se împerecheze singure. Şi, credeți sau nu, de atunci a obținut mai multe păsări de calitate decât înainte.
Aici tind să-i dau dreptate lui Ad, însă cu o condiție.
Păsările de reproducție să fie destul de echilibrate genotipic şi fenotipic, deci să facă parte din aceeaşi familie, şi, chiar mai important, toate să fie păsări care şi-au demonstrat deja calitatea de bune reproducătoare. Probabil că atunci când aleg singuri, porumbeii aleg perechea care le place, deci gradul de stres din interiorul crescătoriei scade foarte mult, ceea ce nu poate decât să le facă bine viitorilor pui.
Geerinckx
De exemplu, Geerinckx. Una dintre păsările lui de bază era o femelă achiziționată de la dl. Keirsmakers. Cum a obținut această femelă? Participase la o licitație a dlui. Keirsmakers. După licitație mai rămăsese un singur porumbel, pe care nu l-a dorit nimeni. Regretatul Luc Geerinckx nu a dorit ca acesta să fie sacrificat şi l-a luat acasă. Gratis.
Rezultatele descendenților din această femelă l-au făcut celebru pe Geerinkx.
Porumbeii din această crescătorie au zburat foarte bine. Crescătorul a obținut ceva bani din vânzarea păsărilor, aşa că şi-a construit o nouă crescătorie şi imediat păsările bune au devenit mediocre.
Dirk van Dijck
Dirk van Dijck este un alt mare campion din Belgia. În 1994 a avut un zburător fantastic, un mascul roşu, care la un moment dat, s-a pierdut. Multă vreme, Dirk a sperat că acesta se va întoarce, însă nu l-a mai revăzut niciodată. S-a plictisit să-l tot aştepte, aşa că a dat boxa rămasă goală unui alt mascul (93-023), acesta confiscând şi femela rămasă stingheră.
Aceştia au devenit părinții lui 95-005, celebrul său “Kannibaal”.
Ad vrea să accentueze importanța norocului în realizarea perechilor de matcă. Eu unul cred că dacă nu se năştea “Kannibaal”, oricum baza genetică a familiei de păsări Dirk van Dijck era destul de puternică pentru a se naşte un alt mare campion, de ce nu, poate chiar mai bun decât “Kannibaal”, dacă aşa ceva este posibil.
Klak
Cel mai bun zburător pe care Jos van Limpt (Klak) l-a avut vreodată (613) are, iarăşi, o poveste interesantă. Acesta era aşa de urât, încât nimeni nu-l dorea. Când în sfârşit s-a hotărât să-l elimine, un alt mascul din crescătoria lui a murit, otrăvit.
Acum avea de ales, fie să elimine (sau să vândă) femela stingheră, fie să o împerecheze cu masculul urât.
A ales a doua variantă, iar masculul urât a devenit tatăl celebrului “613”.
Aceeaşi idee ca şi mai sus. Probabil în lipsa lui “613” un porumbel la fel de bun sau chiar mai bun avea să se nască până la urmă în crescătoria lui Klak.
Credeți că Klak nu a mai avut niciun porumbel bun în întreaga lui activitate columbofilă? Exclus. Doar că “613” a rămas etalonul său, eclipsăndu-i pe ceilalți. Dacă “613” nu exista, următorul ca valoare era considerat, evident, etalonul crescătoriei.
Practica
Am ținut în mână foarte mulți porumbei, în viața mea. Dar niciodată nu am avut în mână un super porumbel care să aibe mai mult de câțiva frați şi surori la fel de buni.
Esticii vorbesc despre “cuplul de aur”, însă aceste cupluri reproduc DOAR porumbei de calitate, numai în cadrul licitațiilor de pe Internet.
Ştiți ce spunea mereu tânărul Stefaan Lambrechts?
“Nu există, în toată țara, măcar o pereche de porumbei, care să reproducă în fiecare an, câte un campion”.
Este un pic exagerat, trebuie să recunosc, dar este un punct de vedere.
Dacă reuşiți, în sfârşit, să obțineti acel porumbel campion la care ați visat toată viața, nu aveți nicio garanție că din acea pereche veți mai reproduce vreodată ceva la fel de bun.
Ideea mea
Străinilor le plac porumbeii consangvinizați. Cu cât găsesc mai multe păsări renumite în pedigree, cu atât le place mai mult porumbelul. Adevărul este că majoritatea campionilor sunt obținuți din încrucişări.
Luați exemplul lui Dirk van Dijck, din nou. Primăvara, el încearcă să reproducă porumbei buni, vara el face împerecheri mai proaste, deoarece, descendenții acestora sunt ceruți de către clienți.
Ce vreau să spun cu asta?
Primăvara el îşi încrucişează propriile păsări cu noile achiziții. Aceste achiziții sunt cumpărate (aproape pe nimic) de la columbofilii locali ce zboară în concursurile de viteză. De ce păsări de viteză? Deoarece acestea au cea mai importantă calitate pe care o poate avea un porumbel: buna orientare. Aceste concursuri durează uneori mai puțin de 5 minute. Cea mai mică greşeală este fatală, atâta timp cât fiecare secundă contează.
Mai târziu, în timpul anului, Dirk împerechează porumbeii săi între ei. Îi consangvinizează. De exemplu, el împerechează un nepot din “Kannibaal” cu o strănepoată a acestuia. Deoarece astfel de păsări sunt cerute de clienți.
Este logic să fie aşa, deoarece păsările încrucişate sunt bune pentru zbor, iar cele consangvinizate pentru reproducție. Însă nu mi se pare corectă afirmația lui Ad, cum că împerecherile de consangvinizare ar fi mai proaste, atâta timp cât clienții vor folosi aceste păsări la reproducție.
Dar probabil vrea să spună altceva. “Kannibaal” a fost etalonul lui Dirk, însă vremurile s-au schimbat şi porumbeii au evoluat odată cu acestea. Clienții vor în continuare puii din linia lui “Kannibaal”, fără să conştientizeze faptul că Dirk obține rezultate cu alt tip de păsări.
Lin Yun Ta
În urmă cu mult timp, cel mai bun prieten al meu (regretatul David Lin Yun Ta) m-a întrebat:
“Ad, tu ai reprodus atât de mulți porumbei buni. Ai putea scrie un articol despre cum se pot obține aceştia? Sunt mulți care ar dori să afle acest lucru”.
Răspunsul meu a fost: “Va fi un articol foarte scurt, David.”
Câteva zile mai târziu, i-am trimis un email şi i-am spus că articolul în găseşte în ataşament.
Acesta era următorul:
“Cum să reproducem porumbei buni?
???
de Ad Schaerlaeckens”
Cele trei semne de întrebare au fost tot ce aveam de spus.
Probabil că asta se întâmpla de mult, deoarece Ad Schaerlaeckens a scris între timp o serie de articole despre reproducerea porumbeilor buni, vezi “How to breed good pigeons?”
Traducerile aici:
Recent
Apoi, mai este cel mai bun yearling al Belgiei în 2014, concurat de Dockx.
Acesta a cumpărat în anul 2013 porumbei de la v d Wouwer şi de la Cools, planul său fiind acela de a încrucişa cele două linii de porumbei. Toți s-au împerecheat destul de repede conform planurilor sale, mai puțin o pereche.
Aceştia au refuzat să se împerecheze. Dockx i-a lăsat în pace, plictisit şi obosit, astfel încât, s-a format o pereche nouă, din 2 porumbei Cools, împotriva voinței sale. Aceştia au devenit părinții AS-ului său Național.
“Home Alone”
Aceasta este povestea porumbelului meu “Home Alone”. Mulți crescători mă cred foarte deştept, atunci când văd pedigree-ul acestei păsări, acesta fiind consangvin pe “Ace Four”.
Dar adevărul este că nu sunt aşa de deştept. Părinții săi şi-au dorit cu adevărat să fie împreună. Am încercat foarte mult să previn acea împerechere, câtă vreme erau prea apropiați. Până când am renunțat.
În prima fază am vrut să arunc ouăle. Dacă aş fi făcut asta, nu l-aş mai fi avut pe “Home Alone”.
Acest porumbel a devenit celebru după ce a câştigat locul întâi interprovincial pe o vreme caniculară cu vânt din față, cu un avans de 6 minute. Împotriva a nu mai puțin de 13.500 de păsări.
12-720 a câştigat locul întâi cu un avans de 5 minute împotriva a 6.137 porumbei, într-un concurs foarte greu. Locurile 2 ,3, 4 şi 5 au fost ocupate de colegii săi de compartiment!!! Acest 720 a fost consangvin pe Home Alone şi am fost atât de prost încât să-l vând.
Concluzie
Vă rog să nu mă întelegeți greşit. Bineînțeles că avemnevoie de porumbei buni pentru a reproduce porumbei buni. Porumbeii nu pot da ceva ce ei însuşi nu au.
Dar mai este nevoie şi de noroc!
Să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru asta! Ce s-ar întâmpla dacă reproducerea porumbeilor buni ar fi o ştiință exacta? Acest lucru ar duce la sfârşitul sportului columbofil, pentru că cei mai experimentați crescători în verificarea la mână şi cei mai bogați ar prelua repede controlul şi puterea.
Frații Janssen erau nişte oameni simpli, dar foarte buni crescători. Sunt destui de mulți ca ei, complet necunoscuți în afara țării, dar foarte buni columbofili.
Dar toți, ca şi mulți alți campioni care sunt sinceri şi oneşti, vor ridica din umeri când îi întrebi “cum să reproduci porumbei buni?”
Alte articole Ad Schaerlaeckens, aici:
Articole ale altor columbofili celebri, aici:
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.ro/p/articole-columbofili-celebr.html
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.ro/p/articole-columbofili-celebr.html