"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



joi, 1 martie 2012

VI - Comentarii pe marginea "Sfaturilor lui Dusarduyn"

Cel de-al saptelea sfat al lui Dusarduyn suna asa:

"Niciodata sa nu angajezi un 'porumbel de o zi' la un concurs de doua zile. Porumbeii care au zburat la concursuri de doua zile n-o sa mai fie niciodata buni la concursurile de o zi. Ei devin mult mai inteligenti, ei stiu ca mai este o zi… asa ca nu se grabesc."

As adauga aici diferentele dintre porumbeii de viteza-demifond si cei de fond-maraton.
Porumbeii din prima categorie sunt porumbei capabili sa zboare cu viteze foarte mari, zborul lor fiind asemanat cu traiectoria unui proiectil, exploziv, energic pe distante de 300-500 km.

Pe de alta parte porumbeii de maraton pot rezista in zbor distante de 900-1200 km, acestia sunt porumbei calmi, care odata fixata traiectoria zboara linistiti si constant spre propria crescatorie.
 
In Romania, deocamdata asistam la polemici din ce in ce mai sustinute cand vine vorba de lansarile intarziate (concursuri de doua zile).
Pe de o parte avem crescatori care si-au selectat in timp porumbei capabili sa zboare 1000km si chiar uneori mai mult, intr-o singura zi. Ce se va intampla cu acesti porumbei in concursurile de doua zile?
Vor zbura pana la epuizare, iar noaptea ii va prinde fie in zbor, fie pe acoperisuri, expusi rapitoarelor, sau in crescatoriile braconierilor.
Mai mult decat atat, porumbeii de demifond vor avea castig de cauza in a doua zi de concurs, avand o structura adaptata pentru zborurile medii.
Deasemenea, un alt argument in vederea lansarilor timpurii este legat de faptul ca porumbelul se orienteaza cel mai bine in momentul rasaritului, o lansare intarziata nefiind favorabila orientarii. Iar, daca tinem seama de faptul ca orientarea este punctul forte al porumbeilor din prima categorie, iarasi vom avea dezavantajati porumbeii de maraton.
Pe de alta parte avem crescatori dezavantajati de distanta de concurs. Pentru ca una e sa zbori 900 de km cu o viteza medie si alta e sa poti mentine aceasta viteza pe o distanta de 1200 de km. Prin lansarile intarziate se urmareste uniformizarea sanselor, indiferent de distanta parcursa.

Parerea mea este ca, indiferent de tipul concursului, intotdeauna vor exista crescatori care se vor simti dezavantajati, si de multe ori, chiar pe buna dreptate.
Pentru ca sportul columbofil nu poate oferi conditii de participare egale pentru toti concurentii, fiind foarte multe variabile care influenteaza acest fapt, unele pe care le putem controla, altele asupra carora nu putem interveni.

Ideal, pentru a echilibra balanta, ar trebui ca  in afara concursului de maraton national, celelalte maratoane sa fie organizate ca, concursuri de o zi, diferite pentru fiecare zona geografica.
In acest mod nu se vor distruge porumbeii de maraton selectati cu multa grija si multa munca de-a lungul anilor (acesti porumbei dupa cum am scris mai sus vor fi surclasati de porumbeii de demifond in a doua zi de concurs), si, avand concursuri de maraton pentru fiecare zona geografica s-ar egala si diferentele legate de distantele de concurs.

Continuarea aici:
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.com/2012/03/vii-comentarii-pe-marginea-sfaturilor.html

Alte sfaturi utile puteti citi aici:
I – Sfaturi, trucuri, practici... de la marii crescători
II – Sfaturi, trucuri, practici... de la marii crescători

Sfaturi de la maestrul Cărmăzan, sursa (sursa: http://www.rrp.ro/
1. Tratamente de primavara

Comentarii pe marginea "Sfaturilor lui Dusarduyn"
1. Tineti totul simplu. Credeti doar in pasari bune si uitati restul. In sportul columbofil nu exista...
2. Nu incercati sa fugiti inainte de a invata sa mergeti. Greseala multor incepatori este...
3. Uitati totul despre nume si linii. Exista doar doua linii: porumbei buni si...
4. Fiti duri in selectie tot anul. Nu tineti pasari slabe doar pentru ca...
5. Regularitatea este importanta. Vaduvii nu agreeaza...
6. Daca zbori fond, da-i voie porumbelului sa se maturizeze 2 ani. Multi porumbei cu sange de fondist adevarat ating...
7. Niciodata sa nu angajezi un “porumbel de o zi” la un concurs de doua zile. Porumbeii care au zburat la concursuri de doua zile n-o sa mai fie niciodata ...
8. Daca vrei sa fii un bun zburator fara medicamente sau fara ajutorul unui veterinar…
9. Imperecheaza pe cel mai bun cu cel mai bun si uita de restul.10. Voliera este foarte importanta pentru conditia pasarilor. O voliera nu este buna deoarece este...http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.com/2012/03/viii-comentarii-pe-marginea-sfaturilor.html

Un comentariu:

  1. In Romania nu exista continuitate si stabilitate de la un an la altul in ce priveste categoria maraton, multi columbofili nu mai stiu ce porumbei sa mai formeze, pt 900 km lansare dimineata, pt 900-1.000 km lansare intarziata, sunt foarte distincte aceste diferente iar porumbeii difera mult atat temperament cat si rezistenta si vointa.

    RăspundețiȘtergere