"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



luni, 5 martie 2012

Primele zboruri, primul pui...

Iata ca primavara a inceput, din ce in ce mai mult sa-si reintre in drepturi, iar odata cu primele raze de soare ne putem bucura de revenirea stolurilor de porumbei pe cer.
Multi crescatori, incurajati de caldura din ultima saptamana, au dat drumul pasarilor pentru primele zborurile de dezmortire. Uneori aceste zboruri se soldeaza cu pierderi, dar stim cu totii ca rapitoarele iau in colimator, in general, porumbeii cu o conditie fizica mai slaba, rezultand astfel o prima selectie naturala inaintea antrenamentelor.
Ca o comparatie, desi nu cred ca este tocmai similara cu conditiile noastre, stim ca viteza unei turme de animale este egala cu viteza celui mai incet exemplar din acea turma. Rapitorii nu fac decat sa mareasca viteza turmei prin prinderea celor mai incete exemplare.
In cazul nostru, variabila nu este viteza - stim ca porumbeii zboara, de regula, cu aceeasi viteza -, ci starea de sanatate si conditia fizica a pasarilor din stol.
Citeam zilele trecute pe internet de o metoda destul de contestata de unii, de a folosi gutani pe post de momeala la primele zboruri. Metoda este destul de brutala, insasi sportul columbofil, bazat pe o selectie dura prin oprirea doar celor mai performante pasari, fiind deasemenea un sport brutal.

La prima iesire am pierdut si eu un porumbel. Era cea mai mare femela - ca si talie - din crescatorie, o tardiva de anul trecut. Este a doua pasare pierduta din cauza rapitoarelor in aceasta iarna, prima fiind pierduta la ultimele zboruri din jurul crescatoriei in Decembrie. Paradoxal, atunci am pierdut tot o femela, tot tardiva, dar de data asta a fost vorba de cea mai mica femela din crescatorie. Asadar, uliul sau soimul, in cazul meu a participat la uniformizarea taliei porumbeilor.

Dar sa vorbesc si de lucruri frumoase. Asa cum am scris intr-un alt articol pe blog, deja am format perechile undeva la inceputul lunii Februarie. Din cauza frigului, nu toate au depus ouale in acelasi timp. Ieri a sosit pe lume si primul puisor, iar astazi sper sa mai vina si altii.

Mai jos cateva imagini din crescatorie:
11 Pene

Bricoux

Compartiment zburatori


 Jason

Redbull

Sam

Ukrainianca

Spor la pui! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu